Witamina E to niezwykle ważny składnik odżywczy, którego rola w organizmie jest niezwykle istotna. Wraz z katalazą, dysmutazą nadtlenkową, peroksydazą glutationową oraz selenem, tworzy system zabezpieczający komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Witamina E chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe w błonach i innych strukturach komórek, stabilizuje błony komórek i organelli komórkowych, a także zapobiega hemolizie czerwonych krwinek. Dzięki temu, ochrona przed uszkodzeniem przez rodniki tlenowe wydaje się istotna w rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego. Witamina E może także działać jako kofaktor w niektórych układach enzymatycznych, biorąc udział w utlenianiu glukozy i glikogenolizie, a także uczestnicząc w przemianach lipidów, takich jak prostaglandyny i cholesterol. Badania epidemiologiczne wskazują na związek pomiędzy dzienną podażą witaminy E, a zagrożeniem chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą i innymi chorobami, których patogeneza związana jest ze stresem oksydacyjnym. Witamina E obniża aktywność agregacyjną płytek krwi, co może mieć pozytywny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia. Wskazania do stosowania witaminy E obejmują leczenie niedoboru spowodowanego nieprawidłowym wydzielaniem żółci, chronicznym zapaleniem jelit, długotrwałym nieprawidłowym odżywianiem oraz zakłóceniami przemiany materii. Ponadto, witamina E może być stosowana wspomagająco w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, profilaktyce cholesterolowej i zawałowej, szczególnie u osób przebywających w skażonym środowisku, narażonych na stresy lub u palaczy tytoniu. Witamina E może również pomóc w zakrzepowym zapaleniu żył, chromaniu przestankowym oraz w schorzeniach okulistycznych, takich jak retinopatia miażdżycowa i nadciśnieniowa. Warto pamiętać, że witamina E może być również stosowana w profilaktyce chorób, których etiologia związana jest ze stresem oksydacyjnym.
Leczenie niedoboru witaminy E spowodowanego nieprawidłowym wydzielaniem żółci, chronicznym zapaleniem jelit, długotrwałym nieprawidłowym odżywianiem oraz zakłóceniami przemiany materii. Wspomagająco w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, profilaktyce cholesterolowej i zawałowej (szczególnie u osób przebywających w skażonym środowisku, narażonych na stresy lub u palaczy tytoniu), w zakrzepowym zapaleniu żył, w chromaniu przestankowym, w schorzeniach okulistycznych (retinopatia miażdżycowa i nadciśnieniowa). Ponadto w profilaktyce chorób, których etiologia związana jest ze stresem oksydacyjnym.