Wraz z nadejściem zimy, nasz organizm zostaje wystawiony na próbę. Niska temperatura, wilgotność powietrza, rosnące zmęczenie i mniejsza aktywność fizyczna wpływają na nasze zdrowie. Aby przeciwdziałać infekcjom w okresie zimowym, najlepiej zaopatrzyć się w witaminy i minerały, które dodadzą nam energii i wzmocnią odporność.
Ochrona przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami, jest szczególnie cenna w czasach epidemii i w sezonie grypowym. Witamina C wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami, a także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Najwięcej jest jej w takich owocach i warzywach jak:
Dzienne zapotrzebowanie: dorosły mężczyzna potrzebuje 90 mg/dobę witaminy C, zaś kobiety powinny suplementować około 75 mg/dobę.
Ważne: Witamina C szybko się utlenia. W związku z tym produkty w nią bogate powinny być prawidłowo przechowywane, by nie traciły swej mocy. Witamina C jest niezwykle wrażliwa i rozpuszcza się w wodzie. Tracimy ją, gotując potrawy, odgrzewając, a nawet krojąc czy rozmrażając zbyt szybko. Dlatego najlepiej dostarczać ją w formie surowej.
Wytwarzana jest podczas syntezy skórnej pod wpływem działania słońca. Efektywność syntezy zależna jest od wielu czynników, a najważniejszą z nich jest pora roku. Najbardziej efektywnie dostarczamy witaminę D latem. W związku z tym zimą dieta powinna być bogatsza w witaminę D, która pełni w organizmie wiele ważnych funkcji.
Witamina D wpływa dobroczynnie na nasz organizm. Zalety suplementacji tą witaminą zaczynają się od budowy kości, a kończą na zapobieganiu nowotworom, depresji, cukrzycy, alergii i anemii. Witamina D doskonale wzmacnia naszą odporność i wpływa na dobry nastrój.
Najwięcej witaminy D jest w:
Dzienne zapotrzebowanie: 1000-2000 j.m./dziennie w zależności od masy ciała.
Ilość witaminy D w produktach spożywczych jest znikoma. Aby dostarczyć dzienne zapotrzebowanie tej witaminy w okresie zimowym, musielibyśmy zjeść około 20 jajek lub wypić 80 litrów mleka.
Życie w mieście wpływa negatywnie na jego mieszkańców, gdyż zanieczyszczenia działają jak bariera przed promieniami słońca i tym samym ograniczają syntezę skórną. Dlatego szczególnie ważna jest dodatkowa suplementacja tej witaminy.
Żelazo jest głównym składnikiem hemoglobiny we krwi i jest gwarancją dobrego dotlenienia. Jest to również silny tonik, który wzmacnia odporność i zwalcza zmęczenie, zwiększając odporność na infekcje. Niedobory żelaza to problem wielu osób ale najczęściej dotyczy osób cierpiących na anemię, kobiet przechodzących obfite miesiączki, kobiet w ciąży, wegetarian lub osób na diecie odchudzającej.
Najwięcej żelaza można znaleźć w produktach takich jak:
Dzienne zapotrzebowanie: kobiety 18mg/dzień, mężczyźni 11mg/dzień
W żelaznym jadłospisie nie powinno zabraknąć witaminy C, pomocnej we wchłanianiu żelaza.
Magnez ma istotne znaczenie dla zdrowia, samopoczucia i kondycji, reguluje bowiem wiele procesów zachodzących w organizmie. Stabilizuje funkcje układu nerwowego i usprawnia pracę szarych komórek.
Pierwiastek ten jest kofaktorem około 300 reakcji enzymatycznych, wpływając bezpośrednio na ich wydajność. Około 70% z nas cierpi na niedobory magnezu. Minerał ten odgrywa kluczową rolę w przyswajalności witaminy C i przekształcaniu żywności w energię. Niestety jeżeli nasza dieta jest oparta o przetworzone produkty, nie zapewniamy w ten sposób naszemu organizmowi odpowiedniej dawki magnezu. Niedobory tego minerału mogą łączyć się z niską odpornością i podatnością na stres.
Najwięcej jest go w takich produktach jak:
Dzienne zapotrzebowanie: 280 mg/dzień w przypadku kobiet oraz około 350 mg/dzień w przypadku mężczyzn.
Pierwiastek ten by móc być prawidłowo przyswajany przez organizm, powinien być zażywany z witaminą B6. Osoby lubiące kawę, herbatę i alkohol powinny wiedzieć, że napoje te wypłukują magnez z organizmu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że poziom magnezu znacząco obniża się także przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych.
Zdrowa dieta to gwarancja zdrowia i dobrej kondycji organizmu w okresie zimy. Zapewnia nam ochronę przed przeziębieniem i spadkiem nastroju. Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dodatkiem do diety, a także sposobem na uzupełnienie niedoborów mogą być również suplementy. Dobór i dawkowanie witamin i minerałów najlepiej skonsultować z dietetykiem, po wykonaniu podstawowego badania krwi.
e-Recepta. Konsultacja online
w 5 min / 59zł
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!