ck
Zgoda
Szczegóły
O plikach cookies
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.
Ciasteczka systemowe
Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
Ciasteczka reklamowe
Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej.
Ciasteczka statystyczne
Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.
Pliki cookie (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookie potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę w Deklaracji dot. plików cookie na naszej witrynie.

Dowiedz się więcej na temat tego, kim jesteśmy, jak można się z nami skontaktować i w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe w ramach Polityki prywatności.

Prosimy o podanie identyfikatora Pana(Pani) zgody i daty kontaktu z nami w sprawie Pana(Pani) zgody
  1. Artykuły
  2. Czy warto pić mleko? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
  1. Artykuły
  2. Czy warto pić mleko? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Czy warto pić mleko? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Czy warto pić mleko? Dietetyk rozwiewa wątpliwości

Mleko to jeden z podstawowych produktów spożywczych w diecie wielu ludzi. Jest źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów, a także składników mineralnych i witamin. Spożywane od najmłodszych lat, ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Jakie naprawdę ma właściwości? Czy rzeczywiście jest niezbędne dla zdrowia? Na te pytania odpowiada dietetyk kliniczna Aleksandra Mielnik z Centrum Medycznego Syntemed.

Czy warto pić mleko? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Spis treści
arrow Wartości odżywcze mleka arrow Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania mleka arrow Nietolerancje i alergie związane ze spożywaniem mleka arrow Mleko a wiek – kto powinien je spożywać? arrow Najczęstsze mity o mleku arrow Czy mleka roślinne mogą zastąpić mleko krowie?

Wartości odżywcze mleka

 

Mleko zawiera szeroką gamę składników odżywczych. W jego składzie znajdziemy m.in. białko, które jednak nie występuje w dużej ilości – zwykle 3-3,5 g na 100 ml.

 

- Samo mleko nie jest bogatym źródłem białka, jednak stanowi dobrą bazę do produkcji wysokobiałkowych produktów takich jak sery twarogowe, wiejskie, żółte czy skyry  – wyjaśnia dietetyk.

 

Węglowodany obecne w mleku to głównie laktoza – dwucukier naturalnie występujący w mleku krowim. Dla osób nietolerujących laktozy dostępne jest mleko bezlaktozowe, które powstaje poprzez dodanie enzymu laktazy, rozkładającego laktozę na glukozę i galaktozę.

 

Na rynku dostępne są różne rodzaje mleka w zależności od zawartości tłuszczu.

 

- Największą zawartość tłuszczu ma nieprzetworzone surowe mleko tzw. ‘prosto od krowy’, zwykle waha się ona od 3,5% do 5% tłuszczu – mówi Aleksandra Mielnik. 

 

W sklepach znajdziemy mleko pełnotłuste (min. 3,2% tłuszczu), półtłuste (1,5-2%) oraz odtłuszczone (0-0,5%). Należy pamiętać, że tłuszcz w mleku jest nośnikiem witamin A, D, E i K, co oznacza, że jego całkowita eliminacja może wpłynąć na ich gorsze przyswajanie.

 

arrow Czy makaron jest zdrowy? Fakty i mity
arrow Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
arrow Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
arrow Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
arrow Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
arrow Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania mleka

 

Mleko i jego przetwory dostarczają organizmowi białka, które wspomaga budowę mięśni. Jest także bogatym źródłem wapnia, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych kości.

 

- Poza tym mleko zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz laktozy, która zwiększa jego wchłanianie w organizmie – tłumaczy Aleksandra Mielnik.

 

Ponadto, tłuszcze zawarte w mleku dostarczają organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.

 

Nietolerancje i alergie związane ze spożywaniem mleka

 

Nie wszyscy mogą jednak spożywać mleko bez konsekwencji zdrowotnych.

 

- Za alergię odpowiada zawarte w mleku białko. Najczęściej pojawia się ona u dzieci i często z wiekiem przechodzi, ale może również pojawić się w każdym okresie życia człowieka  – mówi dietetyk.

 

Istnieją dwa główne typy alergii na mleko: na frakcję kazeinową oraz na frakcję serwatkową białka mleka. W przypadku tej drugiej zdarza się, że osoby uczulone tolerują tzw. „mleko pieczone”, czyli poddane wysokiej temperaturze np. w wyrobach piekarniczych. Kazeina nie jest wrażliwa na temperaturę, zatem osoby z uczuleniem na frakcję kazeinową są zmuszone wykluczyć mleko z diety.

 

Z kolei nietolerancja laktozy wynika z niedoboru enzymu laktazy. Objawia się wzdęciami, bólami brzucha i biegunką.

 

- Nietolerancja może mieć różne nasilenie w zależności od ilości enzymu, jaka jest produkowana przez organizm – dodaje ekspertka.

 

W takich przypadkach warto wybierać produkty mleczne o niskiej zawartości laktozy lub suplementować enzym w postaci tabletek.

 

Mleko a wiek – kto powinien je spożywać?

 

Mleko jest cennym źródłem wapnia i białka w diecie dzieci, ale nie jest niezbędne, jeśli dostarczane są inne produkty bogate w wapń.

 

- Mleko nie jest jedynym źródłem wapnia spośród produktów spożywczych. Duża zawartość tego pierwiastka występuje również w brokułach, jarmużu, maku, sezamie, tofu czy fasoli  – mówi dietetyk.

 

Niemowlęta do 1. roku życia nie powinny pić mleka krowiego, natomiast dzieci od 1 do 3 lat mogą spożywać 1-3 porcje mleka dziennie, a młodzież 3-4 porcje.

 

U osób dorosłych zalecana ilość to 2-3 porcje dziennie, natomiast u seniorów ponownie rośnie zapotrzebowanie na wapń, dlatego rekomenduje się 3-4 porcje produktów mlecznych dziennie.

 

- U osób starszych rośnie ryzyko wystąpienia osteoporozy, co za tym idzie, zwiększa się również rekomendowana dzienna podaż wapnia do 1200 mg dziennie  – podkreśla Aleksandra Mielnik.

 

Jedna porcja to np. szklanka mleka, ¾ szklanki kefiru, 100g twarogu, czy 2 plastry (ok 50g) sera żółtego.

 

Najczęstsze mity o mleku

 

Mleko jest produktem, wokół którego narosło wiele mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że mleko jest niezbędne dla mocnych kości. W rzeczywistości istnieje wiele innych źródeł wapnia, które mogą pełnić tę samą funkcję.

 

Kolejny mit mówi o mleku jako lekarstwie na zgagę. Chociaż mleko ma odczyn zasadowy i teoretycznie powinno łagodzić objawy refluksu, jego wysoka zawartość wapnia może paradoksalnie nasilać produkcję kwasu żołądkowego.

 

Często powtarzanym błędnym przekonaniem jest również to, że mleko zakwasza organizm.

 

- Organizm utrzymuje stałe pH krwi niezależnie od diety, zatem mleko nie może spowodować stanu zakwaszenia – podkreśla dietetyk.

 

Równie często pojawia się mit o tym, że mleko powoduje nasiloną produkcję śluzu w  organizmie. Na ten temat nie ma żadnych danych naukowych, które potwierdzałyby tę tezę.

 

U osób z alergią na białko mleka krowiego jako objaw alergii może pojawić się katar, jednak u zdrowych osób mleko nie wpływa na produkcję śluzu - zauważa Aleksandra Mielnik.

 

Czy mleka roślinne mogą zastąpić mleko krowie?

 

Na rynku dostępnych jest wiele alternatyw dla mleka krowiego, takich jak mleko migdałowe, sojowe czy owsiane.

 

- Mleka roślinne są bardzo dobrym zamiennikiem mleka krowiego pod względem funkcjonalnym, ale często zawierają mniej białka. Dlatego nie mogą stanowić zastępnika dla mleka pod względem źródeł białka w diecie – zaznacza Aleksandra Mielnik.

 

Wyjątkiem są napoje sojowe czy grochowe, które mają porównywalną zawartość białka do mleka krowiego. Jeżeli już korzystamy z zamienników mleka krowiego, to warto wybrać te, które są wzbogacone w wapń.

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star
Czy regularnie pijesz mleko?
Tak, codziennie
Tak, kilka razy w tygodniu
Sporadycznie
Nie, w ogóle nie piję mleka
Aleksandra Mielnik dietetyk kliniczny, psychodietetyk 5.00 / 2 opinie artykuły 2 artykuły więcej informacji Umów wizytę więcej informacji

Jest absolwentką Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie, gdzie ukończyła kierunki dietetyka oraz psychodietetyka. Podczas studiów doktoranckich prowadziła badania naukowe w obszarze dietoterapii, współpracując z II Katedrą Chirurgii Ogólnej UJ CM oraz Szpitalem Uniwersyteckim w Krakowie.

W pracy kieruje się zasadą, że dieta powinna być indywidualnie dopasowana do potrzeb każdego pacjenta. Ceni sobie bliską współpracę z pacjentami, wspierając ich nie tylko w osiąganiu celów żywieniowych, ale także w budowaniu świadomości zdrowego odżywiania.

 

Szybka konsultacja:
e-Recepta L4 Online
Obserwuj nas na Google News
gn
Najnowsze pytania pacjentów
Czy takie spadki energii są normalne?
Wykonuję regularnie badania krwi — ostatnie miałam pod sam koniec sierpnia i jedyne co mi wyszło to leciutko obniżony poziom cukru i po prostu mam zalecone częściej jeść posiłki, bo mam zbyt długie przerwy jednak często mam spadki energii, jestem zmęczona bez powodu i raz na jakiś czas...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Co może być powodem często występujących infekcji?
Zmagam się z częstym zapaleniem gardła (odkąd pamiętam często chorowałam i szybko łapałam infekcje). Od zeszłego roku powtarza się to bardzo często. Infekcje pojawiają się parę razy w roku i trwają po około 10 dni. Zawsze występują te same objawy: silny ból gardła, gorączka, kaszel, katar...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Czy dorosły, który za dziecka źle się odżywiał ma takie same szanse na bycie zdrowym?
Czy prawdą jest, że dorosły, który jako dziecko był otyłym "kanapowcem" odżywiającym się słodyczami i fastfoodami - o ile w dorosłym życiu ma prawidłową wagę i odżywia się zdrowo - ma takie same szanse na zachowanie zdrowia jak dziecko, które od małego było żywione...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Aby ocenić czynniki ryzyka niezbędna jest szczegółowa diagnostyka.
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy wziąć pod uwagę więcej czynników - zapraszam na konsultacje online - wytłumaczę dokładnie wytyczne postępowania - specjalista medycyny rodzinnej lekarz Jakub Woźniak
Wzdęty brzuch, ociężałość po posiłku - co może być przyczyną?
Dzień dobry. Mam pewien problem od tygodnia, który jest naprawdę uciążliwy i nie wiedziałam do kogo się zwrócić, więc postanowiłam, że może napiszę tutaj, aby ktoś mógł mi pomóc. Dodam też, że już wychodzę z anoreksji powoli i jem to, co jedzą inni. Żadnych swoich...
Dzień dobry, przyczyn Pani dolegliwości może być bardzo dużo. Wzdęcia są nagminne np. przy takich jednostkch jak Zespół Jelita Drażliwego (IBS), lub przerostu bakteryjnego SIBO. Może to być też brak tolerancji glutenu lub nietolerancja laktozy. Wstępnie jednak zaczęłabym od zmian jakościowych diety. Słodkie płatki i kanapki nie stanowią pełnowartościowego pożywienia. Warto pamietać, że dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (np. razowe/żytnie pieczywo, brązowy ryż, kasze, pełnoziarniste makarony itp.), nabiał (ew. bezlaktozowy w przypadku złej tolerancji laktozy), ryby i chude mięsa. Ważne też by codziennie nawadniać organizm pijąc przynajmniej 1,5 l wody dziennie. Słodziki w Pani napojach również mogą wywoływać wzdęcia.
Przed rozpoczęciem diagnostyki w kierunku konkretnych jednostek chorobowych, proponowałabym poprawę jakościową diety, eliminację słodzonych słodzikami napojów i zastąpienie ich wodą. Ewentualnie proszę spróbować zmienić mleko spożywcze na wersję bezlaktozową.
Pozdrawiam
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Zalecam wizytę u lekarza rodzinnego celem omówienia problemów od kwestii medycznej oraz rozpoczęcie psychoterapii, mój gabinet jest zawsze otwarty. Tylko praca nad sobą, własnymi słabościami oraz poznanie ich przyczyn i mechanizmów działania mogą przynieść Pani ulgę i powrót do pełnego życia
Pokaż więcej pytań więcej
CHCESZ ZADAĆ PYTANIE?
Musisz napisać jeszcze: 50 znaków.
Dziękujemy
Twoje pytanie zostało wysłane. Nasi specjaliści udzielają odpowiedzi zwykle do kilkunastu godzin od zadanego pytania. Wszystkie odpowiedzi zostaną wysłane na adres e‑mail, który podałeś w formularzu.
lub Umów się na konsultację

Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!

Pokaż wszystkie artykuły arrow
Umów wizytę
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4 Umów wizytę