Wokół śniadania narosło wiele mitów. Jak podkreśla dietetyk kliniczny Anna Mazany, nie jest ono „najważniejszym posiłkiem dnia”, a każdy posiłek powinien być równoważny pod względem wartości odżywczej. Wbrew powszechnym opiniom nie trzeba jeść śniadania tuż po przebudzeniu. O tym co powinno zwierać zdrowe, energetyczne śniadanie, a czego unikać w porannym menu przeczytacie w artykule.
Jak zauważa dietetyk Anna Mazany:
- Rano organizm potrzebuje czasu na wybudzenie procesów trawiennych i stabilizację poziomu kortyzolu, który jest wtedy szczególnie wysoki.
I zaleca spożycie śniadania w ciągu godziny po przebudzeniu. Dzięki temu unika się spadku glukozy we krwi, który prowadzi do głodu i pochopnych wyborów żywieniowych.
- Wyrobienie takiego nawyku, niesie ze sobą wiele pozytywnych konsekwencji. Przede wszystkim, pozwala na utrzymanie poziomu glukozy we krwi na stabilnym poziomie. Jeśli pierwszy posiłek spożywamy zbyt późno, stężenie glukozy nadmiernie się obniży, co spowoduje duże uczucie głodu. Nie należy doprowadzać organizmu do tego stanu, ponieważ, może to powodować nadmierne objadanie się. Późne zjedzenie śniadania sprzyja zatem, niewłaściwym i pochopnym wyborom żywieniowym. Poza tym, najczęściej rano musimy być najbardziej produktywni, a jeśli poziom glukozy jest zbyt niski, to spada również nasza uwaga i trudniej nam się skoncentrować – tłumaczy nasza ekspertka.
Podkreśla także, że spożycie zbyt obfitego śniadania, może niekorzystnie wpłynąć na procesy trawienne i pogorszyć nasze samopoczucie.
Śniadanie powinno być zrównoważone i dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze i węglowodany. Do śniadania warto włączyć produkty bogate w białko takie jak:
Produkty zawierające zdrowe tłuszcze:
Istotnym elementem są produkty bogate w węglowodany złożone, które dostarczają organizmowi energię w sposób bardziej zrównoważony, niż cukry proste (np. słodycze).
- Spożywanie węglowodanów złożonych, zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz zapobiega nagłym spadkom energii, dzięki stabilizacji poziomu cukru we krwi – tłumaczy nasza ekspertka.
Należy zatem uwzględnić takie produkty jak:
Aby śniadanie było pełnowartościowe, obowiązkowe jest włączenie produktów zawierających witaminy i minerały. Nie należy zatem zapominać o dodatku warzywnym lub owocowym.
- Z warzyw doskonałym wyborem będą pomidory, zawierające likopen, który wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Dobrze jest również włączyć zielone warzywa liściaste, bogate w foliany np. sałata, rukola, szpinak, jarmuż. Natomiast z owoców dobrym wyborem będą owoce jagodowe np. borówki, maliny, jeżyny, które zawierają substancję o działaniu przeciwnowotworowym, poprawiają gospodarkę węglowodanową, przeciwdziałają insulinooporności oraz uszczelniają naczynia krwionośne – wylicza dietetyk.
Ponadto, owoce te są niskoenergetyczne, także bez obaw, mogą stanowić dodatek na przykład do owsianki, jogurtu lub można je spożywać w formie smoothie.
- Aby uzyskać pełnowartościowe śniadanie, należy połączyć ze sobą produkty ze wszystkich grup. Posiłek powinien być sycący i smaczny, a wartość kaloryczna ustalona indywidualnie – podkreśla Anna Mazany.
W przypadku niektórych schorzeń takich jak, na przykład IBS, SIBO, IMO, poszczególne produkty ulegają całkowitemu wykluczeniu. Należy zatem pamiętać, że posiłki muszą być ustalane z uwzględnieniem istniejących chorób, alergii i nietolerancji.
Istnieje wiele produktów, które wybieramy na śniadanie w przekonaniu, że są one zdrowe i odżywcze, natomiast w rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie.
- Mylne poglądy często narzuca nam telewizja lub wszelakie reklamy, zachwalające wartościowość poszczególnych produktów. Do najczęstszych „błędów śniadaniowych”, należą słodkie płatki dodawane do mleka lub kanapki ze słynnym czekoladowym kremem – przyznaje dietetyk.
Żeby przygotować zdrowe, pełnowartościowe śniadanie, należy unikać następujących produktów:
Rozpoczęcie dnia od odpowiednich napojów może mieć pozytywny wpływ na metabolizm i samopoczucie. Anna Mazany poleca:
Na koniec dietetyk Anna Mazany wskazuje jakich napojów unikać - nie tylko do śniadania:
Czy makaron jest zdrowy? Fakty i mity
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!
Czy makaron jest zdrowy? Fakty i mity
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu