Śliwki to owoce, które od wieków goszczą na polskich stołach - zarówno świeże, jak i suszone. Choć często traktowane są jako słodka przekąska, kryją w sobie wiele wartości odżywczych. Czy warto włączyć je do codziennej diety? Jakie korzyści zdrowotne niosą śliwki i jak je spożywać, aby w pełni wykorzystać ich potencjał?
Śliwki są prawdziwym magazynem witamin i minerałów. Zawierają:
Świeże śliwki są bogate w wodę i witaminę C, natomiast suszone śliwki mają skoncentrowane minerały i błonnik.
Jednym z największych atutów śliwek jest błonnik pokarmowy, który:
Suszone śliwki są szczególnie skuteczne jako naturalny środek na zaparcia. Badania pokazują, że regularne spożycie suszonych śliwek poprawia rytm wypróżnień nawet u osób z przewlekłymi problemami trawiennymi.
Śliwki wspierają układ krążenia dzięki zawartości:
Regularne włączenie śliwek do diety może obniżać ryzyko chorób serca i wspierać profilaktykę nadciśnienia.
Pomimo naturalnej słodyczy, śliwki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że spożywane w umiarkowanych ilościach nie powodują gwałtownego wzrostu cukru we krwi.
To sprawia, że mogą być bezpieczną przekąską dla osób z lekkimi problemami glikemicznymi, o ile nie są spożywane w nadmiarze.
Świeże śliwki
Suszone śliwki
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok