Dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na wzrost ciśnienia krwi. Warto więc wiedzieć, które produkty wybierać, a z których zrezygnować lub ograniczyć ich spożycie. Dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel podpowiada w jaki sposób zmienić swoje nawyki żywieniowe, aby wspomóc leczenie i komfort życia przy nadciśnieniu tętniczym.
Przykładem diety dla osób z nadciśnieniem tętniczym, jest dieta DASH, która polega na zmniejszeniu spożycia tłuszczu i zwiększeniu podaży pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Ważnym jej elementem jest ograniczenie spożycia soli i częstsze sięganie po produkty mleczne. Ważne jest także zwiększenie podaży wapnia w diecie, dlatego warto sięgać po nabiał, jarmuż, sardynki czy sezam. Trzeba uważać przy wybieraniu serów, ze względu na dużą zawartość soli w tych produktach - wyjaśnia Kamila Górecka-Kirwiel.
Dieta DASH dzieli produkty na grup, które trzeba spożyć w odpowiednich ilościach.
Zalecenia diety DASH
|
Grupa produktów |
Ilość porcji/dzień |
Jedna porcja to: |
|
Pełnoziarniste produkty zbożowe |
7-8 |
płatki owsiane, otręby owsiane, chleb razowy, kasze |
|
Warzywa |
4-5 |
pomidory, buraki, ziemniaki, czosnek |
|
Owoce |
4-5 |
banany, brzoskwinie, czarne porzeczki |
|
Chudy nabiał |
2-3 |
twaróg, jogurty i kefiry naturalne, mleko chude |
|
Ryby, drób, mięso |
2-3 razy/tydzień |
dorsz, pstrąg, drób, wołowina, |
|
Nasiona, orzechy, rośliny strączkowe |
4-5/tydzień |
soja, groch, fasola, orzechy włoskie, laskowe |
materiał: Mój Dietetyk
Nasz ekspert zaleca, aby unikać produktów bogatych w sól i ograniczyć jej spożycie do 3g ( ½ łyżeczki).
Pamiętajmy, że sól jest obecna w prawie wszystkich produktach sklepowych! Zastąpić ją można naturalnymi ziołami i przyprawami, m.in. bazylią, pietruszką, estragonem czy szczypiorkiem. Zioła nadają smaku i świetnie zastępują sól - zauważa dietetyk.
Warto także pamiętać o ograniczeniu spożycia tłustych produktów, wyeliminowaniu żywności typu fast food, słodycze, chipsów i tłustego mięsa.
Zastąp je owocami i warzywami, a z mięs sięgaj po drób czy królika. Trzy razy w tygodniu mięso zamień na tłuste ryby morskie, np. makrela, śledzie, sardynki, które obfitują w kwasy omega-3 wpływające na redukcję ciśnienia krwi. Masło czy margarynę do smarowania pieczywa zamień na pastę z awokado lub masło 100% orzechowe - podpowiada Kamila Górecka-Kirwiel.
Warto ponadto zwiększyć spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych, które zawierają duże ilości potasu, czyli banany, czarne porzeczki, czosnek, rośliny strączkowe, pomidory.
Dietę dobrze uzupełnić w produkty zbożowe, tj. otręby pszenne bądź owsiane, które są dobrym źródłem błonnika pokarmowego - dopowiada nasz ekspert.
|
Produkty |
Zamień |
Wybierz |
|
Pieczywo |
Pieczywo pszenne, tostowe |
Pieczywo razowe, bułki graham |
|
Kasza, ryż, płatki |
Kasza manna, kukurydziana, płatki kukurydziane |
Kasza gryczana, komosa ryżowa, otręby owsiane |
|
Przetwory mleczne |
Słodzone jogurty, maślanki, kefiry |
Naturalne jogurty, maślanki, kefiry |
|
Sery i twarogi |
Tłuste sery żółte |
Chudy twaróg |
|
Mięso |
Wieprzowina, konserwy mięsne, parówki |
Drób, królik, chuda wołowina |
|
Ryby |
Węgorz |
Dorsz, morszczuk, pstrąg |
|
Tłuszcze |
olej kokosowy, palmowy |
Oliwa z oliwek, olej lniany |
|
Przyprawy |
Sól |
Bazylia, oregano, estragon |
|
Zupy i sosu |
Na zasmażkach, wywarach z kości |
Wywary warzywne, łagodne sosy |
materiał: Mój Dietetyk
Przy nadciśnieniu zrezygnuj z mocnej kawy i napojów energetyzujących.
Zamień je na słabą herbatę zieloną bądź napoje ziołowe, jak melisa. Zdecydowanie warto także unikać alkoholu, który podnosi ciśnienie i osłabia działanie leków je obniżających - przestrzega dietetyk.
Warto natomiast sięgać po niskosodowe wody mineralne (<20 mg sodu na l).
Nasz ekspert przekonuje: zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych i modyfikacja stylu życia wspomoże proces leczenia i poprawi komfort codziennego życia.
Dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na wzrost ciśnienia krwi. Z łatwością możemy go modyfikować. Prawidłowa dietoterapia pozwoli osiągnąć pożądane efekty - przekonuje Kamila Górecka-Kirwiel.
Ważnym elementem jest regularne spożywanie posiłków, w ciągu dnia powinno być ich ok. 4-5. Każde danie powinno być czymś wyjątkowym, więc należy jeść bez pośpiechu.
Znaczenie będą miały także techniki kulinarne, które wybierasz. Gotuj na parze, duś lub piecz, unikaj smażenia. Posiłki warto przygotowywać w domu, mamy wtedy pełną kontrolę nad tym, co do nich dodamy - zachęca dietetyk.
Zamiast kupować wędliny, można przygotowywać własne na bazie upieczonego samodzielnie mięsa. W sklepie czytajmy etykiety i wybierajmy produktu o niskiej zawartości soli.
Ponadto ważnym elementem jest zwiększenie umiarkowanej aktywności fizycznej, 30 minutowe spacery korzystnie wpłyną na samopoczucie i kondycję oraz pomogą obniżyć ciśnienie.
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok