Badania wskazują, że co trzecia osoba na świecie może zmagać się z alergią i z roku na rok liczba ta jest coraz większa. W Polsce problem alergii dotyczy około 40 proc. osób i najczęściej jest to nieżyt nosa, który spowodowany jest alergenami wziewnymi takimi jak pyłki traw, chwastów czy drzew.
Częste są również alergie pokarmowe, w przypadku których pojawiają się niepożądane reakcje po spożyciu różnego rodzaju pokarmów. Bardzo często wywołują je produkty z glutenem, jaja oraz skorupiaki, a także seler, gorczyca i orzechy ziemne.
W przypadku takich reakcji należy skontaktować się z alergologiem, co obecnie można zrobić również online. Lekarz pomoże przede wszystkim znaleźć źródło problemów, a także zalecić odpowiednie preparaty, pozwalające znaleźć ulgę w nieprzyjemnych dolegliwościach.
Odczulanie
Z powodzeniem metoda leczenia stosowana w terapii alergii wziewnej na pyłki jest odczulanie. Tradycyjne leczenie polega na stosowaniu konkretnych coraz większych dawek alergenów oraz unikanie miejsc sprzyjających rozprzestrzenianiu.
Odczulanie wiąże się z wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego, dlatego ważne jest prowadzenie pod okiem doświadczonego lekarza alergologa, który już na początku zauważy pierwsze objawy anafilakcji i odpowiednio zareaguje. Stosowanie jest możliwe zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Objawy alergii zależą od jej typu i inne będą w przypadku alergii pokarmowej, a inne nieżytu nosa. W przypadku tego drugiego, zazwyczaj jest to łzawienie oczu, wysypka oraz duszności.
Nietolerancja laktozy zazwyczaj objawia się bólem brzucha, wzdęciami oraz biegunkami pojawiającymi się po spożyciu produktów, które zawierają ten składnik pokarmowy.
Reakcję alergiczną może wywołać lateks, preparaty zawarte w kosmetykach, a także składniki w lekach, np. penicylina.
Uczulenie na sierść objawia się zazwyczaj katarem, swędzeniem, łzawieniem oczu, kichaniem, a także świądem skóry.
Skaza białkowa jest rodzajem alergii na mleko krowie lub u niemowląt na mleko matki. U starszych osób może obejmować również uczulenie na proteiny w jajkach, a nawet w mięsie.