Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, jaką dietę należy stosować przy ibs u 15-latki? Chodzi mi o poznanie konkretnych przykładów produktów, które można jeść. Chciałabym wiedzieć co pomaga, a co - trzeba zupełnie usunąć z diety. Jest to ibs z dużą przewagą biegunek i raczej...
Wskazana konsultacja dietetyka (z omówieniem wszystkich niezbędnych elementów diety) oraz konsultacja gastrologiczna - przy nasilonych biegunkach lub zaparciach lekarz może bowiem włączyć leki, które będą łagodziły dolegliwości (a zostaną dobrane dla konkretnego pacjenta i dominujących akurat objawów). Dodatkowo wskazane jest wsparcie psychologiczne.
IBS (zespół jelita drażliwego) to choroba, która może powodować trudności w codziennym funkcjonowaniu. Rozumiem, że chce Pani pomóc swojej córce i odpowiednio dostosować jej dietę. W przypadku IBS z bieguną zaleca się zastosowanie diety łatwostrawnej, która zawiera produkty niskobłonnikowe, łatwo przyswajalne i o niższej zawartości tłuszczów.
Warto zwrócić uwagę na to, że IBS jest chorobą o indywidualnym charakterze, dlatego warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Wspólnie z nim będzie można opracować plan żywieniowy odpowiedni dla indywidualnych potrzeb córki.
Czy diagnoza była postawiona po wykonaniu kolonoskopii?
Jestem do dyspozycji, jeśli potrzebuje Pani dalszej pomocy.
Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Dzień dobry, IBS to choroba, która wymaga indywidualnego podejścia do diety. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem, aby dostosować dietę do indywidualnych potrzeb pacjenta. Jednakże, istnieją ogólne zalecenia, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów IBS:
- Staraj się spożywać posiłki 4-5 razy w ciągu dnia, bez pośpiechu, regularnie o jednakowych porach i w niewielkich
objętościach.
- Unikaj produktów wysokobłonnikowych.
- Wybieraj produkty o właściwościach zapierających (biały ryż, mąka ziemniaczana, kasza manna, czerstwe
pieczywo pszenne, kleiki ryżowe).
- Unikaj wysokotłuszczowych produktów. Tłuste, ciężkostrawne mięsa zastąp chudym drobiem, cielęciną lub
delikatnym mięsem króliczym. Zamiast schabowego lub golonki przyrządź soczystą i aromatyczną grillowaną pierś
z kurczaka lub indyka, bądź pieczonego królika.
- Sięgaj po owoce i warzywa takie jak marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez
skórki, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów.
- Aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu, pamiętaj o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, około 2-3 l
wody na dzień.
- Wprowadź do diety napoje garbnikowe posiadające właściwości zapierające (napar z suszonych czarnych jagód,
kakao prawdziwe na wodzie, wino czerwone wytrawne, mocna gorzka herbata – o ile któryś z tych napojów nie
wywołuje niepożądanych dolegliwości).
- Unikaj smażenia i pieczenia produktów na korzyść gotowania i duszenia.
Reakcja organizmu pacjenta na określony pokarm jest cechą bardzo indywidualną, więc ważne jest sporządzenie jadłospisu specjalnie dopasowanego do potrzeb pacjenta po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu żywieniowego.