Utrata masy ciała w przypadku nadwagi bądź otyłości może zaważyć na jakości i długości naszego życia. Dietetycy nieustannie walczą ze stereotypami i mitami dietetycznymi, z niezdrowymi propozycjami rynku spożywczego i kilogramami swoich pacjentów. Jak to robią i dlaczego warto tracić kilogramy pod okiem dietetyka, tłumaczy Agata Bilińska psychodietetyk i dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego Severux.
Nadwaga i otyłość są dwoma terminami, które odnoszą się do nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Oba stany wiążą się z niekorzystnym wpływem na zdrowie i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Nadwaga to stan, w którym waga osoby przekracza normy uznane za zdrowe dla jej wzrostu, wieku i płci. Często określa się ją, stosując wskaźnik masy ciała (BMI), który oblicza się jako stosunek masy ciała (w kilogramach) do kwadratu wzrostu (w metrach). Osoby z BMI między 25 a 29,9 uważane są za nadwagę. Nadwaga może być wynikiem nadmiernego spożycia kalorii w stosunku do wydatków energetycznych organizmu - wyjaśnia Agata Bilińska.
Z kolei o otyłości mówi tak:
Otyłość to bardziej zaawansowany stan, w którym osoba ma znacznie nadmierną ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Otyłość jest zazwyczaj klasyfikowana na podstawie wskaźnika masy ciała (BMI). Otyłość jest związana z podwyższonym ryzykiem wystąpienia wielu poważnych chorób, takich jak choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, niektóre nowotwory i choroby układu oddechowego - tłumaczy psychodietetyczka.
Jak podkreśla dietetyczka, nie powinniśmy również nadmiernie przywiązywać się do wszelkiej maści wskaźników i statystyk, na problem nadmiaru kilogramów spojrzeć kompleksowo:
Warto podkreślić, że wskaźnik masy ciała (BMI) jest tylko jednym z narzędzi do diagnozowania nadwagi i otyłości, a nie uwzględnia różnic w składzie ciała i innych czynników wpływających na zdrowie. Istotne jest również rozważenie innych parametrów, takich jak obwód talii i wskaźnik tłuszczu ciała.
Bezpośrednią przyczyną odpowiedzialną za przyrost masy ciała jest: nadmierna ilość kilokalorii przyjmowanych z pożywienia w stosunku do energii wydatkowanej przez organizm.
Nie zwiększymy masy ciała od obecności konkretnego produktu w diecie, co jest błędnym przekonaniem, nadal funkcjonującym w opinii publicznej - dodaje Agata Bilińska.
Proces utraty masy ciała oznacza dla pacjenta pracę na wielu polach: dietetycznym, zdrowotnym, psychicznym, społecznym. Czasami pomoc specjalistów okazuje się niezbędna. Agata Bilińska wylicza sygnały, które mogą wskazywać na potrzebę specjalistycznej konsultacji:
Jeśli zauważymy, że nasza masa ciała szybko wzrasta, pomimo braku zmian w diecie i aktywności fizycznej, warto udać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyn tego niepokojącego przyrostu.
Warto skorzystać z pomocy specjalistów na przykład w poradni metabolicznej - podaje przykład Agata Bilińska.
Ponadto konsultację ze specjalista warto podjąć w wypadku trudności i kłopotów w samodzielnej utracie masy ciała i podejrzenia wystąpienia zaburzeń odżywiania.
Przygotowanie się do wizyty w gabinecie dietetyka jest kluczowe, aby uzyskać jak najwięcej korzyści i jak najlepiej wykorzystać czas z profesjonalistą. Psychodietetyczka, twórczyni Platformy dietetyka Agata Bilińska podpowiada, jak co zabrać ze sobą na pierwszą wizytę u dietetyka:
Warto przygotować dzienniczek żywieniowy, w którym na bieżąco notowane będą spożywane pokarmy i płyny wraz z godzinami ich przyjmowania oraz ilości w miarach domowych, na przykład: szklanka, łyżka, sztuka.
Jeśli badania medyczne to:
Aktualne wyniki badań do 3 miesięcy. Podczas pierwszej konsultacji dietetyk pokieruje pacjentem, jakie badania warto wykonać.
Ważne również spisać nazwy handlowe leków jakie zażywamy wraz z dawkami.
Podczas pierwszej wizyty u dietetyka, specjalista będzie starał się uzyskać jak najwięcej informacji o zdrowiu, nawykach żywieniowych, stylu życia i celach związanych z dietą.
To pozwoli dietetykowi zrozumieć pacjentowi potrzeby żywieniowe i opracować odpowiedni plan żywieniowy dostosowany do jego indywidualnych potrzeb - wyjaśnia Agata Bilińska.
Forma współpracy jest zależna od dietetyka, z którym pacjent nawiąże kontakt.
Z pewnością również powinniśmy być przygotowani na pytania o:
W tak szczegółowym wywiadzie nie chodzi bynajmniej o nadmierną ciekawość dietetyka:
Te pytania pomogą dietetykowi zdobyć wiedzę, która pozwoli mu na opracowanie spersonalizowanego planu żywieniowego, który będzie dostosowany do indywidualnych potrzeb pacjenta, celów i warunków zdrowotnych. Ważne jest, aby być szczerym i dokładnym podczas udzielania odpowiedzi, aby dieta mogła być odpowiednio skrojona do Twojego zdrowia i stylu życia - podkreśla dietetyk kliniczna.
Konsultacja trwa 60 minut. Jest to wystarczający czas, by poznać potrzeby pacjenta.
Przyszli pacjenci gabinetów dietetycznych z pewnością zastanawiają się co lepsze: szczegółowy plan diety z rozpisanymi posiłkami, czy wyliczone makro pozostawiające swobodę komponowania posiłków?
Tu specjalista podejmuje decyzję wspólnie z pacjentem, na podstawie jego potrzeb i oczekiwań szczegółowo omówionych na konsultacji - wyjaśnia.
Proces utraty zbędnych kilogramów jest indywidualny i zależy od wielu czynników, takich jak cel utraty wagi,ogólny stan zdrowia, aktywność fizyczna, nawyki żywieniowe i indywidualne preferencje.
O sukcesie w utracie masy ciała mogą przesądzić między innymi regularne spotkania z dietetykiem. Częstotliwość spotkań z dietetykiem zależy od potrzeb pacjenta i postępów w procesie utraty masy ciała. W początkowej fazie procesu spotkania mogą być bardziej częste, aby dostosować plan żywieniowy i monitorować postępy. Później, gdy już ustabilizują się nawyki żywieniowe, spotkania mogą odbywać się z dłuższymi przerwami między konsultacjami - precyzuje Agata Bilińska.
Dodaje również, że utrata masy ciała to długoterminowy proces:
Utrata masy ciała i jej utrzymanie na oczekiwanym poziomie to długoterminowy proces. Ważne jest, aby wprowadzać stopniowe i trwałe zmiany w swoim stylu życia, które będzie można utrzymać przez dłuższy czas.
Warto podkreślić, że każda osoba jest inna, a proces utraty wagi będzie indywidualny.
Jak się okazuje to bardzo dobre pytanie:
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na taką formę współpracy. Jest ona tak samo wartościowa jak współpraca w formie stacjonarnej.
I wymienia korzyści wynikające z takiej współpracy:
Pacjentom łatwiej utrzymać systematyczność spotkań. Z moich obserwacji wynika, że pacjenci czują się swobodnie, konsultując się z własnego domu, w którym czują się bezpiecznie - konstatuje Agata Bilińska.
W świadomości społecznej funkcjonuje wiele mitów i przekonań dotyczących procesu redukcji masy ciała. Niestety, wiele z nich może być mylących, wręcz szkodliwych dla zdrowia i skutecznego odchudzania. Często wynika to z nierzetelnych źródeł oraz kierowania się opinią osób, które nie są specjalistami w dziedzinie dietetyki.
Psychodietetyczka Agata Bilińska wymienia te najczęstsze:
Błędnym przekonaniem jest, że redukcja masy ciała jest możliwa tylko w połączeniu z aktywnością fizyczną. Jak wyżej - redukcja masy ciała wymaga deficytu kalorycznego. Należy przyjąć mniej kilokalorii niż organizm potrzebuje.
Eliminacja produktów spożywczych jest konieczna. To przekonanie wywołuje u pacjentów więcej szkód niż korzyści. Negatywnie wpływa na dobrą relację na linii człowiek - pożywienie. Prowadzi także do niedoborów pokarmowych.
Głodówka jest sposobem na utratę masy ciała.
Bazowanie na produktach typu: light.
Redukcja masy ciała wiąże się z rezygnacją z ulubionych potraw.
Otyłość wynika z obecności węglowodanów w diecie.
To są najczęstsze mity, z jakimi spotykam się na co dzień w gabinecie dietetycznym - podsumowuje Agata Bilińska.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!