1. Artykuły
  2. Szczepienie na COVID-19. Czy można pić alkohol?

Szczepienie na COVID-19. Czy można pić alkohol?

Narosło wiele wątpliwości dotyczących spożywania alkoholu po otrzymaniu szczepionki przeciwko koronawirusowi. Jednak jak oświadczył niedawno brytyjski regulator leków i produktów ochrony zdrowia MHRA, picie alkoholu nie wpływa na skuteczność szczepionek.

Szczepienie na COVID-19. Czy można pić alkohol? Szczepienie na COVID-19. Czy można pić alkohol?
Spis treści
Skąd pojawiły się kontrowersje? Dlaczego nie należy spożywać alkoholu po szczepionce? Czy lepiej wstrzymać się od spożywania alkoholu?

Skąd pojawiły się kontrowersje?

 

To pytanie było na ustach wszystkich, po tym jak Anna Popova, szefowa rosyjskiej Federalnej Służby Nadzoru Ochrony Praw Konsumentów i Dobrobytu Ludzi, wywołała w Rosji kontrowersje. Rosyjskie władze sanitarne zaleciły, aby osoby, które zostały zaszczepione lub wkrótce zostaną zaszczepione Sputnikiem V unikały picia alkoholu na dwa tygodnie przed zastrzykiem i półtora miesiąca po nim.

 

arrow Grypa, COVID-19, RSV. Czy testy pomagają w diagnozie?
arrow Covid-19. Kraken - szczególnie zaraźliwy wariant koronawirusa. Kiedy szczepienia?
arrow Omikron, czyli nowy szczep SARS-CoV-2. Co o nim wiemy?
arrow Fakty i mity na temat COVID-19
arrow Szczepienie przeciw COVID-19 a miesiączka
arrow Skutki uboczne szczepień na COVID-19. Czy jest się o co martwić?

Dlaczego nie należy spożywać alkoholu po szczepionce?

 

Spożycie alkoholu mogłoby zaburzyć reakcję immunologiczną, a tym samym potencjalnie zmniejszyć skuteczność ochrony szczepionkowej przed koronawirusem. Światowi naukowcy nie zgadzają się z tym zaleceniem, ponieważ brak jest wiarygodnych danych na ten temat. Twórca szczepionki Sputnik V, Aleksander Gintsburg, wyjaśnia w "Moscow Times", że ten okres abstynencji jest przesadzony. Według niego wystarczą trzy dni bez alkoholu przed i po wstrzyknięciu szczepionki.

 

Czy lepiej wstrzymać się od spożywania alkoholu?

 

Nie ma oficjalnych zaleceń władz sanitarnych, ani żadnych danych dotyczących wpływu spożywania alkoholu na skuteczność szczepionek przeciwko COVID-19 z laboratoriów farmaceutycznych, z których pochodzą szczepionki (Pfizer, Moderna i AstraZeneca).

 

Wiadomo natomiast, że regularne spożywanie alkoholu czy nałogowe palenie papierosów obciąża organizm, przez co jest on bardziej podatny na infekcje. Warto więc zadbać o zdrowy styl życia, zdrowie psychiczne i fizyczne oraz regularnie się badać.

 

Każda osoba, która ma wątpliwości co do szczepienia powinna porozmawiać ze swoim lekarzem. Pamiętaj, że możesz skorzystać z opcji wizyty online i bez wychodzenia z domu porozmawiać ze specjalistą o swoim stanie zdrowia.

Szybka konsultacja:
Tabletka "dzień po" e-Recepta L4 Online
Najnowsze pytania pacjentów
Czy po szczepieniu na COVID można pić alkohol?
Czy po szczepieniu na COVID można pić alkohol? Pierwszą dawkę szczepionki otrzymałam w środę, a w sobotę wieczorem piłam alkohol. Czy mogło to mieć wpływ na szczepienie?
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Nie znamy dokładnego wpływu alkoholu na szczepienie.
Piotr Matysik
lekarz rodzinny, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Rozsądna dawka alkoholu nie powinna mieć wpływu na szczepienie.
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Producent nie pisze nic na temat alkoholu spożytego po szczepieniu.Wydaje mi się, ze nie miało to wpływu na skuteczność szczepienia
Sylwester Król
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Alkohol nie powinien mieć wpływu na działanie szczepionki
Marcin Myszura
lekarz
Umów wizytę
Wydaje się że nie ma wpływu.
Ciągły ból ręki po szczepieniu przeciw COVID.
Od dwóch miesięcy odczuwam ból ręki po szczepieniu na COVID-19. Nie miałam w tym okresie żadnego urazu, a ból rozpoczął się następnego dnia po szczepieniu i od tej pory się utrzymuje. W przypadku lekkiego ruchu ręką ból jest praktycznie niewyczuwalny (czasem tylko...
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
Warto zgłosić się do lek.rodzinnego/internisty; a do czasu wizyty można miejscowo zastosować dostępne bez recepty żele np. z octanowinianem glinu;
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u lekarza POZ.
Czy jest to normalne, że cały czas mam pozytywny test COVID?
Od ponad pół roku jestem pozytywna w testach na covid w klasach igg I igm — identycznie ma mój mąż — reszta rodziny negatywnie. Oczywiście towarzyszą nam przeróżne objawy bóle głowy, zawroty, problemy z pulsem, drętwienia ciała. W 2021 również...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Obecność przeciwciał świadczy o przechorowaniu Covid lub szczepieniu i jest normalną reakcją organizmu.
Odczuwanie smaku jedzenia jako coraz gorsze po COVID.
Od ponad 1,5 roku mam stałe problemy ze smakiem i węchem po covidzie. W październiku 2022 ponownie się pogorszyły i nie mogłam jeść kolejnych rzeczy z powodu ich okropnego smaku. Smak jest coraz gorszy. Na myśl o jedzeniu czegokolwiek mam mdłości. Co powinnam zrobić?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy zgłosić się do ośrodka zajmującego się leczeniem powikłań pocovidowych.
Uczucie duszności i ucisku w klatce piersiowej po COVID - jak długo można je odczuwać?
Przeszedłem COVID w grudniu. 28 grudnia nie miałem już żadnych objawów choroby oprócz duszności wdechowej i ucisku w klatce piersiowej. 16 stycznia zrobiłem tomograf, który nie wykazał żadnych zmian, ekg serca, echo serca, spirometria prawidłowa, dodatkowo próba...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja pulmonologiczna.
Pozytywny wynik COVID - czy można wrócić do pracy jeśli objawy ustępują?
Mam COVIS potwierdzony testem, po 5 dniach skończyło mi się zwolnienie. Ponownie wykonany test nadal jest pozytywny. Czy powinnam iść do pracy czy iść do lekarza po kolejne zwolnienie? Czy nadal mogę zakażać? Objawy ustępują, został katar, lekki kaszel i brak powonienia.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z lekarzem prowadzącym leczenie.
Czy ból stawów może być powikłaniem po COVID lub szczepieniu?
W listopadzie 2021 przeszedłem COVID, bezobjawowo (jestem zaszczepiony trzema dawkami). 2 tygodnie po zakażeniu zaczęło mi piszczeć w głowie. Zaczęły mnie boleć stawy, barki i głównie kolana (byłem biegaczem/triathlonistą). Zrobiłem masę badań: morfologia, crp, ob,...
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zapraszam na konsultacje telefoniczną - proszę wcześniej przesłać wyniki badań - zbierzemy dokładny wywiad - specjalista medycyny rodzinnej lekarz Woźniak Jakub
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Czy w dni przed operacją można zaszczepić się przeciw COVID-19?
Mam zaplanowaną operację ginekologiczną, a jednocześnie chciałabym się zaszczepić przeciw COVID (kolejna dawka przypominająca). Czy mogę to zrobić na dwa dni przed pobytem w szpitalu? Jeśli nie, jaki jest bezpieczny okres między szczepieniem, a operacją?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Nie ma sensu wykonywać szczepienia na 2 dni przed operacją. Szczepienie nie wywoła jeszcze odporności, natomiast będzie duże ryzyko objawów niepożądanych, które mogą stanowić przeciwwskazanie do operacji.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazane przesunięcie terminu szczepienia, gdyż mogą pojawić się objawy poszczepienne, a wtedy może być odroczona operacja, do której są tylko 2 dni.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Samo szczepienie nie powinno mieć negatywnego wpływu na przebieg operacji, ale ryzyko wystąpienie objawów nieporządanych takich jak ból czy gorączka mogą być przyczyną konieczności odroczenia zabiegu operacyjnego. W moim odczuciu wygodniej i bezpieczniej będzie zmienić termin szczepienia na okres po operacji. Proszę to najlepiej jednak skonsultować z lekarzem prowadzącym Pani leczenie.
Jadłowstręt, covid, biegunka - gdzie szukać pomocy?
Mam anemię, jadłowstręt, waga 47kg ,miesiąc temu przeszłam covid ,co zjem mam biegunkę ,ciśnienie przeważnie niskie ,robi mi się słabo ,wychodzą mi plamy na rękach o kolorze fioletowym ,bóle brzucha, bóle w kroczu,ogólne osłabienie do tego alergia na leki i witaminy. Jak mam...
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
Wskazana wizyta stacjonarna u lekarza rodzinnego bądź internisty (z posiadaną ew. Dok. Med., wynikami badań), aby lekarz po zebraniu szczegółowego wywiadu i przeprowadzeniu badania fizykalnego mógł zaplanować diagnostykę i leczenie.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna konsultacja internistyczna.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Podstawą diagnostyki jest szczegółowe badanie fizykalne. Proponuję zacząć od konsultacji z lekarzem rodzinnym, który w razie potrzeby zaleci dalszą diagnostykę specjalistyczną.
Co robić dalej, jeżeli test na COVID z apteki jest pozytywny?
Miałam kontakt z osobami chorymi na COVID-19. Mam objawy choroby, a test kupiony w aptece wyszedł mi pozytywnie. Co powinnam dalej robić?
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Skontaktować się proszę z lekarzem rodzinnym celem dalszej diagnostyki, obserwacji i ewentualnego leczenia.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skontaktować się z lekarzem rodzinnym w celu podjęcia leczenia. Zastosować izolację domową przez okres 7 dni, licząc od dnia pozytywnego wyniku testu.
Dawid Luwański
Umów wizytę
prosze skontaktowac się ze swoim lekarzem rodzinnym
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
Należy skontaktować się z lekarzem (lek. rodz., internista), który ukierunkuje dalsze postępowanie.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
prosze zadzwonic do sanepidu i lekarza rodzinnego
Sylwester Król
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należałoby przeprowadzić dokładniejszy wywiad lekarski i włączyć leczenie, zapraszam na konsultacje, przypiszemy niezbędne leki, specjalista medycyny rodzinnej lekarz Jakub Woźniak.
Zbigniew Walter
internista, specjalista chorób wewnętrznych
Umów wizytę
proszę skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu
Jakim dokumentem można udowodnić zleceniodawcy nałożenie izolacji w związku z COVID-19?
Osoba na umowie zlecenie bez składek ZUS ma pozytywny wynik testu na COVID-19. Lekarz POZ nie może wystawić zwolnienia, bo nie ma płatnika składek. Na IKP nie można pobrać już zaświadczenia o wyniku testu i jest tylko widoczna informacja online. W jaki sposób udowodnić zleceniodawcy,...
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
Lekarz poz może wystawić zaświadczenie ( nie w formie e ZLA) o niezdolności do pracy.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Lekarz ma możliwość wystawienia zaświadczenia o niezdolności do pracy.
Czy utrata głosu w czasie COVID-19 jest niebezpieczna?
Jestem już 4 dzień chora na COVID. Od początku bolało mnie gardło i powoli straciłam głos. Czy to jest niebezpieczne? Czy głos powróci?
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
Proszę skontaktować się z lekarzem (lek.rodzinny, internista), są specjalne ćwiczenia oddechowe, fonacyjne, które można zastosować w uzupełnieniu leczenia. Do rozważenia również konsultacja laryngologiczna.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Czy rezonans głowy bez kontrastu jest miarodajny?
Chciałabym zapytać czy jeśli po przejściu COVID zrobiłam rezonans głowy bez kontrastu, to badanie jest miarodajne? Chodzi o ocenę czy z układem nerwowym jest wszystko ok, ponieważ po chorobie mam różnego rodzaju drętwienia, sztywność, słabość w ciele. Rezonans głowy wyszedł...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja neurologiczna.
Czy z powodu poziomu ddimerów należy zrezygnować z antykoncepcji?
Zażywam tabletki antykoncepcyjne od 3 lat. W tym tygodniu mój ginekolog zalecił mi wykonanie badań na ddimery. Wspomnę, iż przeszłam przez COVID-19, a w badaniu wyszedł wynik 536. Czy w takiej sytuacji jest konieczność zrezygnowania z tabletek antykoncepcyjnych?
Dawid Luwański
Umów wizytę
należy poszerzyć diagnostykę, usg doppler.
Piotr Matysik
lekarz rodzinny, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Należy rozszerzyć diagnostykę, może jeszcze wziąć pod uwagę, że tabletki antykoncepcyjne nie są jedynym sposobem na antykoncepcję ...
Maciej Tężycki
lekarz rodzinny, internista, lekarz
Umów wizytę
Wynik 536 to jest niewiele powyżej progu odcięcia (które wynosi <500) - w przypadku braku jakichkolwiek objawów nie poszerzałbym diagnostyki, gdyż prawdopodobieństwo poważnej choroby jest znikome, a same tabletki antykoncepcyjne mogą delikatnie podwyższać ten poziom i prawdopodobnie tak jest w Pani przypadku
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Wynik samego badania nie jest bezpośrednim wskazaniem do przerwania antykoncepcji hormonalnej choć może wymagać dalszej diagnostyki, ale w przypadku obecności innych objawów lub czynników ryzyka zaprzestanie antykoncepcji może być zasadnym rozwiązaniem. Rozważyć proszę inne (w tym hormonalne) metody antykoncepcji o wyższym profilu bezpieczeństwa. W tym celu należy skonsultować się z ginekologiem.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
zalecam poszerzenie diagnostyki u lekarza POZ
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skonsultować się ze swoim ginekologiem - który zlecił wykonanie badania.
Czy guzki na płucach mogą zmienić się w nowotwór?
Mam pytanie, czy jeśli moja mama ma guzki na płucach, to po zachorowaniu na COVID-19 mogą one zmienić się w raka?
Dawid Luwański
Umów wizytę
należy poszerzyć diagnostyke guzków
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zależy to oczywiści od rodzaju "guzków na płucach".
Nietrzymanie moczu po COVID-19.
Ciężko przeszłam COVID. Przed chorobą nie miałam problemu z nietrzymaniem moczu, a teraz zaczał się pojawiać. Co robić? Czy to samo ustąpi?
Maciej Tężycki
lekarz rodzinny, internista, lekarz
Umów wizytę
Warto wykonać badania pod kątem wykluczenia zakażenia w układize moczowym - tj. badanie ogólne moczu, posiew moczu, morfologia, CRP, kreatynina
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta urologiczna.
Ból ręki tydzień po szczepieniu.
Tydzień temu, 28 lutego, byłam szczepiona dawką przypominającą Pfizer, w ciągu dwóch dni po szczepieniu bolała mnie ręka i czułam się osłabiona, ale wszystko wróciło do normy. Dzisiaj, tydzień później, ręka w miejscu zastrzyku ponownie zaczęła boleć. Czy to normalny objaw? Po...
Maciej Tężycki
lekarz rodzinny, internista, lekarz
Umów wizytę
Ból może się utrzymywać nawet kilka tygodni, może Pani zastosować NLPZ do smarowania zewnętrznie np. fastum.
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Myślę że ból może utrzymywać się jeszcze jakiś czas, nie ma powodu do niepokju
Pokaż więcej pytań więcej
CHCESZ ZADAĆ PYTANIE?
Musisz napisać jeszcze: 50 znaków.
Dziękujemy
Twoje pytanie zostało wysłane. Nasi specjaliści udzielają odpowiedzi zwykle do kilkunastu godzin od zadanego pytania. Wszystkie odpowiedzi zostaną wysłane na adres e‑mail, który podałeś w formularzu.
lub Umów się na konsultację

Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!

Lekarz online czeka na Ciebie
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4