Rozdrażnienie, niepokój, problemy ze snem, problemy żołądkowe, ból głowy, zmęczenie, osłabienie, podatność na infekcje - to szereg dolegliwości wywoływanych przez niedobory magnezu w organizmie. Przyczyny niedoboru mogą być różne - m.in. nadmierna konsumpcja alkoholu i kofeiny, przewlekły stres, choroby układu pokarmowego. Kluczową rolę odgrywa natomiast odpowiednia dieta. O szczegółach przeczytacie w artykule.
Magnez to ważny mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w organizmie człowieka. Pełni wiele istotnych funkcji, m.in.:
Niedobór magnezu może więc prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym osłabienia mięśni, drgawek, arytmii serca i osteoporozy. Dlatego ważne jest, aby dbać o odpowiednią podaż magnezu w diecie lub, w razie potrzeby, stosować suplementy, ale zawsze zgodnie z zaleceniami lekarza.
Niedobór magnezu, zwany hipomagnezemią, może objawiać się różnymi dolegliwościami i objawami:
Jeśli podejrzewasz niedobór magnezu i doświadczasz takich objawów, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Diagnoza niedoboru magnezu może być potwierdzona za pomocą badań krwi, a leczenie może obejmować zmiany w diecie, suplementy magnezu lub inne formy terapii, w zależności od przyczyny niedoboru.
Niedobór magnezu może mieć różne przyczyny - w tym niewłaściwą dietę, przewlekły stres, choroby przewodu pokarmowego, nadmierną utratę magnezu przez nerki lub stosowanie niektórych leków.
Oto niektóre z najczęstszych czynników, które mogą przyczyniać się do niedoboru magnezu:
Niedobór magnezu może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, dlatego ważne jest, aby dbać o odpowiednią podaż magnezu w diecie lub, w razie potrzeby, stosować suplementy magnezu, ale zawsze zgodnie z zaleceniami lekarza.
Aby uzupełnić niedobory magnezu w diecie, warto włączyć do codziennego menu produkty bogate w ten mikroelement. Oto kilka źródeł magnezu, które można uwzględnić w diecie:
Orzechy i nasiona.
Orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, dynia, sezam, słonecznik i ziarna konopi są bogate w magnez.
Zielone warzywa.
Szpinak, jarmuż, brokuły i groszek zawierają znaczne ilości magnezu.
Otręby i pełnoziarniste produkty zbożowe.
Pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, ryż brązowy i pełnoziarniste makarony dostarczają magnezu.
Nasiona chia.
Nasiona chia są doskonałym źródłem magnezu i mogą być dodawane do koktajli, jogurtów czy musli.
Ryby.
Niektóre ryby, takie jak łosoś, makrela i halibut, dostarczają magnezu.
Awokado.
Awokado to owoc bogaty w magnez i zdrowe tłuszcze.
Czekolada.
Ciemna czekolada jest źródłem magnezu, ale nie należy jej spożywać w nadmiarze ze względu na zawartość kalorii.
Nabiał.
Produkty mleczne, takie jak jogurt i mleko, dostarczają magnezu. Jednak niektóre osoby mogą mieć trudności w przyswajaniu magnezu z nabiału, zwłaszcza jeśli mają nietolerancję laktozy.
Warzywa strączkowe.
Ciecierzyca, fasola, soczewica i groch to źródła magnezu.
Suplementy magnezu.
Jeśli trudno jest uzyskać wystarczającą ilość magnezu z diety, warto rozważyć suplementy magnezu są dostępne w różnych formach.
Przed wprowadzeniem znacznych zmian w diecie lub rozpoczęciem suplementacji magnezu zawsze warto skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że jest to odpowiednie dla Twojego stanu zdrowia. Dzięki zrównoważonej diecie i regularnym dostarczaniu magnezu można pomóc w zapobieganiu niedoborom tego ważnego mikroelementu.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!