Najczęściej występuje u dzieci, ale może dotyczyć również dorosłych. Aby zapobiec odwodnieniu i wspomóc regenerację organizmu warto stosować kilka zaleceń dotyczących diety w czasie biegunki wirusowej - regularnie pić wodę, unikać kofeiny, alkoholu i napojów gazowanych, a zamiast tłustych i pikantnych potraw wybierać łatwostrawne. O szczegółach mówi dietetyk Agata Bilińska z Centrum Medycznego Severux.
Biegunka wirusowa, zwana również biegunką wirusową żołądka, to rodzaj infekcji układu pokarmowego wywołanej przez różne wirusy, które atakują przewód pokarmowy. Jest to jedna z najczęstszych przyczyn biegunek na świecie.
Objawy biegunki wirusowej obejmują:
Dietetyk Agata Bilińska przekonuje, że dieta pomagza złagodzić objawy, zapobiec odwodnieniu i wspomaga procesy regeneracyjne organizmu.
Oto kilka zaleceń dotyczących diety w czasie biegunki wirusowej:
W przypadku dzieci dieta powinna być łagodna dla delikatnego układu pokarmowego dziecka i pomóc w zapobieganiu odwodnieniu.
Przykładem takich potraw jest puree z bananów, ryż z kurczakiem, puree z gotowanych marchewek, puree z ziemniaków, lekki bulion, zupa krem z dyni, czerstwe pieczywo z dodatkami - radzi nasza ekspertka, Agata Bilińska.
Należy podawać potrawy w małych ilościach i stopniowo wprowadzać je do diety dziecka, zwłaszcza jeśli objawy biegunki zaczynają ustępować.
W miarę poprawy zdrowia dziecka można stopniowo wprowadzać bardziej zróżnicowane posiłki. Warto skonsultować się z pediatrą w przypadku, gdy objawy biegunki u dziecka utrzymują się lub nasilają - dodaje.
O czym warto pamiętać stosując dietę regeneracyjną po biegunce wirusowej? Rozpocznij od łagodnych i łatwo strawnych pokarmów ubogoresztkowych, a następnie stopniowo wracaj do diety podstawowej.
Dietetyk Agata Bilińska wylicza:
● Warzywa i owoce.
Zwiększ spożycie warzyw i owoców, które dostarczają błonnik, witaminy i minerały, które są ważne dla zdrowia przewodu pokarmowego.
● Źródła białka.
Wprowadź do diety kurczak, indyk, ryby lub/i tofu, jaja, rośliny nasion strączkowych.
● Nabiał.
Jeśli dobrze go tolerujesz (już przed biegunką wirusową).
● Błonnik.
Postaraj się stopniowo zwiększać spożycie błonnika frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Wybierając pełnoziarniste produkty zbożowe, pełnoziarniste makarony i chleb oraz strączki i warzywa oraz owoce.
● Unikaj ostro przyprawionych potraw.
Nadal unikaj potraw o ostro-przyprawionym charakterze, ponieważ mogą podrażnić żołądek.
● Unikaj alkoholu,
● Nawadniaj się.
Pamiętaj o regularnym spożyciu wody, aby utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu.
● Obserwuj swoje ciało i reakcje na różne pokarmy, aby móc dostosować swoją dietę do indywidualnych potrzeb i tolerancji.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!