Bóle w górnej części brzucha, nudności, a po posiłku uczucie pełności, a nawet wymioty. To mogą być objawy zapalenia żołądka. - W przypadku występowania dolegliwości zastosowanie właściwej diety może pomóc zmniejszyć odczuwany dyskomfort. Istotne jest zarówno ograniczenie spożywania produktów nasilających objawy, jak i włączenie do diety produktów wspomagających leczenie - przekonuje Dagmara Sulak z Centrum Pacjenta Online. I wyjaśnia jakie produkty wybierać, a z których zrezygnować przy zapaleniu żołądka.
Zapalenie żołądka to stan zapalny śluzówki żołądka, mogący prowadzić do jej uszkodzenia oraz zaniku. Wyróżnia się zapalenie ostre, przewlekłe oraz formy specjalne.
Wśród najczęstszych przyczyn zapalenia ostrego wymienia się nadmierne spożywanie alkoholu, stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz stres - wylicza nasza ekspertka, dietetyk Dagmara Sulak.
Główną przyczyną zapaleń przewlekłych jest zakażenie Helicobacter pylori – bakteria ta powoduje 80% wszystkich zapaleń przewlekłych. Rzadziej występujące zapalenie żołądka o podłożu autoimmunologicznym może współistnieć razem z innymi chorobami autoimmunizacyjnymi, jak np. choroba Hashimoto, choroba Sjogrena czy też reumatoidalne zapalenie stawów.
Osoby cierpiące na zapalenie żołądka mogą odczuwać bóle górnej części brzucha, nudności, po posiłku może występować uczucie pełności, mogą także wystąpić wymioty. Objawy te jednak nie są standardem, gdyż często przebieg choroby jest bezobjawowy - przyznaje.
Właściwa dieta może pomóc złagodzić dolegliwości, a także wspomóc leczenie. Nasza ekspertka podpowiada:
Zaleca się wprowadzenie diety łatwo strawnej. Należy wykluczyć z jadłospisu potrawy i produkty smażone, tłuste, wzdymające, wędzone oraz peklowane. Zalegają one dłużej w przewodzie pokarmowym, co może przyczynić się do nasilenia dolegliwości bólowych.
Przeciwwskazane są przyprawy ostre, kwaśne oraz duże ilości soli, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.
Powinno się zredukować także ilość spożywanego błonnika, co można osiągnąć m.in. poprzez stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych oraz delikatnych i dojrzałych owoców i warzyw, obieranie warzyw i owoców, gotowanie czy przecieranie - dodaje Dagmara Sulak.
Zalecana obróbka termiczna to gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub pergaminie oraz duszenie bez wstępnego obsmażania.
Zarówno posiłki jak i napoje powinny mieć temperaturę letnią, gdyż zbyt gorące mogą spowodować przekrwienie błony śluzowej żołądka i nasilenie dolegliwości bólowych. W ciągu dnia powinno się spożywać 4-6 posiłków, a ostatni posiłek zaleca się ok. 2 godzin przed snem - wylicza nasza specjalistka.
Dietetyk Dagmara Sulak podpowiada, na które produkty warto postawić układając jadłospis przy zapaleniu żołądka:
Na koniec nasza ekspertka wskazuje również, co warto wykluczyć ze swojej diety, a których produktów unikać.
Piśmiennictwo:
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!