Stosując dietę redukcyjną warto być ostrożnym w kwestii spożycia pączków. Mimo że tłusty czwartek jest tradycyjnym dniem, kiedy wiele osób zdecydowanie łamie zasady zdrowego odżywiania, to warto zastanowić się nad skutkami tego wyjątku - podkreśla dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel. Nasza ekspertka podpowiada również jak przygotować zdrowszą wersję pączków i podaje wypróbowany przepis na domowe wypieki w sam raz na celebrowanie tłustego czwartku.
Dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel przyznaje:
Pączki niestety nie są przyjaciółmi ani naszej sylwetki ani zdrowia. Przede wszystkim są one bardzo kaloryczne. Ich głównymi składnikami są mąka, cukier i tłuszcz, co sprawia, że w niewielkiej porcji tego przysmaku przyjmujemy bardzo dużo kalorii – około 350 kcal przypada na jednego pączka, przy jednocześnie niskiej zawartości istotnych substancji odżywczych. Już samo to sprawia, że częste spożycie pączków sprzyja nadwadze i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i innych schorzeń związanych z dietą bogatą w tłuszcze nasycone i cukier a ubogą w składniki odżywcze.
I wskazuje dlaczego pączki są szkodliwe dla zdrowia:
Podczas smażenia pączków w głębokim tłuszczu mogą powstawać izomery trans, związki cykliczne, polimery kwasów tłuszczowych oraz akroleina, które przenikają do potrawy wraz z tłuszczem, w którym są przygotowywane, a są one niekorzystne lub wręcz szkodliwe dla zdrowia.
Stosując dietę redukcyjną warto być ostrożnym w kwestii spożycia pączków.
Kilka pączków dostarcza ogromnej ilości kalorii, co skutecznie wytrąci nas z zaplanowanego deficytu kalorycznego. W związku z tym, jeśli zależy nam na utrzymaniu diety, warto albo ograniczyć się do 1 lub 2 sztuk, a jeśli wiemy, że to się nie uda, rozważyć alternatywy - przekonuje dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel.
I podpowiada:
Możemy spróbować zmodyfikowanych wersji pączków, takich jak pączki pieczone zamiast smażonych, z mniej kalorycznym nadzieniem czy zastosowaniem zdrowszych składników.
Dla tych, którzy pragną celebrować tłusty czwartek, istnieje szereg zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych pączków.
Możemy rozważyć przygotowanie pączków domowym sposobem, kontrolując składniki i ilość dodawanego cukru oraz tłuszczu. Pączki pieczone zamiast smażonych są lżejsze i mniej kaloryczne, zachowując przy tym chrupiącą skórkę radzi nasza ekspertka.
Zdrowszą opcją są pączki z pełnoziarnistej mąki, które dostarczają więcej błonnika, witamin i minerałów.
Warto także eksperymentować z różnymi nadzieniami, wybierając owoce, orzechy czy jogurt naturalny, zamiast tradycyjnych, słodkich kremów - wylicza dietetyk.
I podsumowuje:
Tłusty czwartek nie musi oznaczać rezygnacji z zasad zdrowego odżywiania. Wybierając mądrze i gotując świadomie, możemy cieszyć się smakiem tego tradycyjnego dnia, nie narażając jednocześnie naszego zdrowia.
Pączki pieczone będą zdecydowanie zdrowsze niż te smażone w głębokim tłuszczu, cukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, a do ciasta użyć mąki pełnoziarnistej.
Pełnoziarniste pączki (ok. 10 sztuk)
Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Poczekać aż rozczyn zacznie rosnąć i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto rozwałkować (wysokość ok. 2 cm) i szklanką wyciąć pączki. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, pączki piec ok. 15 minut. Udekorować i zjeść ze smakiem.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!