Święta to wyjątkowy czas, który wielu z nas kojarzy się z obfitymi posiłkami i wspólnym biesiadowaniem przy stole. Jak jednak znaleźć balans między tradycyjnym świątecznym jedzeniem a dbałością o zdrowie i sylwetkę? Dietetyczka Marta Pawelec podpowiada, jak podejść do świątecznego menu z głową, bez wyrzutów sumienia i rezygnacji z przyjemności. Na koniec dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na świąteczne potrawy.
Świąteczny stół nie musi być źródłem stresu dla osób dbających o zdrowie. Dietetyk Marta Pawelec proponuje zasadę 80/20, czyli zdrowy kompromis między nawykami żywieniowymi a przyjemnością ze świątecznego jedzenia.
- To oznacza, że dobrych nawyków żywieniowych - zbilansowanych posiłków, zasady talerzyka zdrowia, eliminacji przetworzonej żywności, trzymania się bilansu kalorycznego - trzymamy się w 80%. Te 20% możemy zostawić sobie właśnie na święta, urlopy, czy wyjazdy.
I dodaje:
- Święta to czas radości i spotkań z bliskimi, a nie wyrzutów sumienia. Warto pamiętać, że jeden czy dwa dni 'odstępstw' od codziennej rutyny nie zrujnują naszych efektów. Najważniejsza jest konsekwencja w długim terminie – zaznacza ekspertka.
Kluczem jest jakość potraw.
- Na naszym stole nie musi pojawiać się 12 potraw, a nawet jeśli - nie musimy zjeść ich wszystkich naraz. Nie wybierajmy gotowych półproduktów, potraw niewiadomego pochodzenia - ale postawmy na dobrej jakości produkty, np. od lokalnych dostawców. Przygotujmy potrawy od początku do końca - niech to będzie faktycznie uczta - dla podniebienia i dla ciała.
Zadbajmy też o sposób przygotowania - nie wszystko musi być smażone - postawmy na duszenie czy pieczenie.
- Wykorzystać także można bardzo modne w ostatnim czasie urządzenia typu air frayer - dzięki czemu dania nadal są smaczne, ale mniej tłuste i kaloryczne.
Ponadto śledzie nie muszą pływać w oleju, mogą być zatopione w delikatnej oliwie z oliwek - dobrej jakości. I warzywa - postawmy na stole sałatki, świeże czy pieczone warzywa.
- Zadbajmy, by posiłki przypominały te zgodne z ideą talerzyka zdrowia Pamiętajmy także o wodzie - pijmy jej więcej. I nie bójmy się odejść od stołu. Spacer będzie tu zawsze wskazany. I to co ważne - zachowujmy przerwy między posiłkami. Święta nie oznaczają, że ciągle musimy jeść. Dajmy naszemu ciału odpocząć - radzi dietetyk.
Świąteczne słodkości, takie jak serniki i makowce, można przygotować w mniej kalorycznych wersjach, zastępując cukier słodzikami.
- Możemy do ciasta wykorzystać erytol, stewie czy ksylitol. Dzięki temu potrawa nadal będzie słodka, smaczna, ale mimo to mniej kaloryczna i bezpieczniejsza dla osób mających problemy z utrzymaniem prawidłowego stężenia glukozy we krwi – wyjaśnia dietetyczka.
Jeśli nie uda nam się przygotować zdrowszej wersji ciasta, wystarczy umiar – jeden kawałek w zupełności zaspokoi apetyt na słodycze. Osoby, które mają ochotę na więcej, mogą skorzystać z aktywności fizycznej: spaceru, tańca lub krótkiego treningu.
Kluczowym elementem świątecznych potraw są białko i błonnik, które zapewniają sytość i wspierają trawienie.
- Ryby, chude mięso - najlepiej bez panierek i świeże warzywa to składniki, które warto włączyć do świątecznego jadłospisu. Dzięki nim posiłki będą lżejsze, bardziej sycące i zgodne z ideą talerza zdrowia
.
Przyda się tu także porcja warzywa - np. sałatka ze świeżych warzyw i dobrze zbilansowane danie mamy gotowe.
- Świeże warzywa są nisko kaloryczne, a do tego są źródłem błonnika, dzięki czemu szybciej poczujemy sytość, a dodatkowo wpłyniemy na dobrą pracę naszych jelit.
Zmiana przepisów na wersje wegetariańskie lub wegańskie jest prostsza, niż się wydaje. Grzyby, soczewica czy orzechy to składniki, które doskonale zastępują mięso.
- Wegetariańskie czy wegańskie potrawy na wigilię takie jak bigos bez mięsa, zapiekanka z ziemniakami i grzybami, czy pierogi z nadzieniem warzywnym to tylko kilka przykładów, które pokazują, że można cieszyć się tradycyjnym smakiem bez potrzeby użycia mięsa.
Warto postawić na zróżnicowane składniki, takie jak soczewica, grzyby, orzechy, tofu i różnorodne przyprawy. Wszystko tak naprawdę zależy od naszej kreatywności.
- Bezmięsne potrawy na Boże Narodzenie mogą stać się gwiazdą stołu, a ich przygotowanie jest równie proste, co przyrządzanie klasycznych mięsnych dań. Warto podać bezmięsne potrawy, takie jak pierogi z kapustą i grzybami, aromatyczny barszcz czerwony z uszkami, czy krem z borowików. Można także rozważyć zapiekane warzywa z sosem beszamelowym lub pasztet z soczewicy, które będą smaczną i sycącą alternatywą dla mięsnych dań. Deserem mogą być świąteczne serniki lub makowce, które również wpiszą się w świąteczny klimat - podpowiada nasza ekspertka.
Osoby unikające glutenu lub laktozy również mogą cieszyć się świątecznym jedzeniem. Wystarczy postawić na odpowiednie zamienniki:
- Warto eksperymentować z mąkami bezglutenowymi, takimi jak jaglana czy gryczana, które nadają potrawom wyjątkowy smak – sugeruje Marta Pawelec.
Produkty mleczne można zastąpić wersjami bez laktozy, a tradycyjne panierki zrobić z orzechów lub nasion zamiast bułki tartej.
- Ważna tu będzie na pewno świadomość, które produkty są bezpieczne i świadomość dotycząca znakowania towarów.
Dietetyczka Marta Pawelec poleca zdrowe przepisy na świąteczne potrawy.
Domowe pierogi ruskie
Do tego przepisu będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Sugerowane przyprawy: pieprz.
Podany przepis jest na 2 porcje, poniższe kalorie i makroskładniki podane są dla 1 porcji:
Fit pierniczki owsiane ze zdrowym lukrem
Do tego przepisu będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Pierniczki:
Lukier:
Podany przepis jest na 12 porcji, poniższe kalorie i makroskładniki podane są dla 1 porcji:
Fit ryba po grecku
Do tego przepisu będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Podany przepis jest na 2 porcje, poniższe kalorie i makroskładniki podane są dla 1 porcji:
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!
Jak obniżyć cholesterol bez leków? Co działa, a co jest mitem?
Dieta dopaminowa – czy jedzenie może naprawdę poprawić nastrój?
Koci pazur: naturalne wsparcie odporności czy kolejny modny suplement?
Naturalny sojusznik zdrowia – jak działa korzeń lukrecji?
Dieta po 60. roku życia – jak wspierać zdrowie, odporność i długowieczność organizmu
Sezonowe superfoods – jak jeść zdrowo przez cały rok