Stosując dietę redukcyjną warto być ostrożnym w kwestii spożycia pączków. Mimo że tłusty czwartek jest tradycyjnym dniem, kiedy wiele osób zdecydowanie łamie zasady zdrowego odżywiania, to warto zastanowić się nad skutkami tego wyjątku - podkreśla dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel. Nasza ekspertka podpowiada również jak przygotować zdrowszą wersję pączków i podaje wypróbowany przepis na domowe wypieki w sam raz na celebrowanie tłustego czwartku.
Dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel przyznaje:
Pączki niestety nie są przyjaciółmi ani naszej sylwetki ani zdrowia. Przede wszystkim są one bardzo kaloryczne. Ich głównymi składnikami są mąka, cukier i tłuszcz, co sprawia, że w niewielkiej porcji tego przysmaku przyjmujemy bardzo dużo kalorii – około 350 kcal przypada na jednego pączka, przy jednocześnie niskiej zawartości istotnych substancji odżywczych. Już samo to sprawia, że częste spożycie pączków sprzyja nadwadze i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i innych schorzeń związanych z dietą bogatą w tłuszcze nasycone i cukier a ubogą w składniki odżywcze.
I wskazuje dlaczego pączki są szkodliwe dla zdrowia:
Podczas smażenia pączków w głębokim tłuszczu mogą powstawać izomery trans, związki cykliczne, polimery kwasów tłuszczowych oraz akroleina, które przenikają do potrawy wraz z tłuszczem, w którym są przygotowywane, a są one niekorzystne lub wręcz szkodliwe dla zdrowia.
Stosując dietę redukcyjną warto być ostrożnym w kwestii spożycia pączków.
Kilka pączków dostarcza ogromnej ilości kalorii, co skutecznie wytrąci nas z zaplanowanego deficytu kalorycznego. W związku z tym, jeśli zależy nam na utrzymaniu diety, warto albo ograniczyć się do 1 lub 2 sztuk, a jeśli wiemy, że to się nie uda, rozważyć alternatywy - przekonuje dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel.
I podpowiada:
Możemy spróbować zmodyfikowanych wersji pączków, takich jak pączki pieczone zamiast smażonych, z mniej kalorycznym nadzieniem czy zastosowaniem zdrowszych składników.
Dla tych, którzy pragną celebrować tłusty czwartek, istnieje szereg zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych pączków.
Możemy rozważyć przygotowanie pączków domowym sposobem, kontrolując składniki i ilość dodawanego cukru oraz tłuszczu. Pączki pieczone zamiast smażonych są lżejsze i mniej kaloryczne, zachowując przy tym chrupiącą skórkę radzi nasza ekspertka.
Zdrowszą opcją są pączki z pełnoziarnistej mąki, które dostarczają więcej błonnika, witamin i minerałów.
Warto także eksperymentować z różnymi nadzieniami, wybierając owoce, orzechy czy jogurt naturalny, zamiast tradycyjnych, słodkich kremów - wylicza dietetyk.
I podsumowuje:
Tłusty czwartek nie musi oznaczać rezygnacji z zasad zdrowego odżywiania. Wybierając mądrze i gotując świadomie, możemy cieszyć się smakiem tego tradycyjnego dnia, nie narażając jednocześnie naszego zdrowia.
Pączki pieczone będą zdecydowanie zdrowsze niż te smażone w głębokim tłuszczu, cukier możecie zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, a do ciasta użyć mąki pełnoziarnistej.
Pełnoziarniste pączki (ok. 10 sztuk)
Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże dokładnie wymieszać z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Poczekać aż rozczyn zacznie rosnąć i dodać resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Następnie ciasto rozwałkować (wysokość ok. 2 cm) i szklanką wyciąć pączki. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, pączki piec ok. 15 minut. Udekorować i zjeść ze smakiem.
Dziś tłusty czwartek. Czy pączki mogą być “fit”?
Święta bez nadmiaru kalorii – przepisy od dietetyka
Czy makaron jest zdrowy? Fakty i mity
Dlaczego warto jeść ryby? Jak wybierać je świadomie?
Kiwi w diecie – jak wpływa na odporność, serce i trawienie
Czy choroba wpływa na zapotrzebowanie kaloryczne? Jak dostosować dietę?
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!
Dziś tłusty czwartek. Czy pączki mogą być “fit”?
Święta bez nadmiaru kalorii – przepisy od dietetyka
Czy makaron jest zdrowy? Fakty i mity
Dlaczego warto jeść ryby? Jak wybierać je świadomie?
Kiwi w diecie – jak wpływa na odporność, serce i trawienie
Czy choroba wpływa na zapotrzebowanie kaloryczne? Jak dostosować dietę?