Olej wątłuszowy to naturalny produkt otrzymywany z wątroby dorsza (Gadus morrhua Linné) oraz innych ryb z rodziny dorszowatych (Gadidae). Zawiera on wiele cennych składników, takich jak witamina A, która odgrywa istotną rolę w procesie widzenia, jest niezbędna do wzrostu, rozwoju i czynności nabłonka skóry i błony śluzowej oraz tworzenia struktury kości. Witamina D (cholekalcyferol) reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową ustroju, odpowiadając za utrzymanie stanu równowagi pomiędzy wapniem i fosforem - głównymi składnikami budulcowymi kośćca. Ponadto, olej wątłuszowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (EPA i DHA), które obniżają zawartość triglicerydów i LDL cholesterolu oraz zwiększają ilość HDL cholesterolu o działaniu ochronnym. Wszystkie te czynniki obniżają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca. Olej wątłuszowy jest stosowany w profilaktyce i wspomagająco w leczeniu niedoborów witamin A i D, zwłaszcza u dzieci, ponieważ wzmacnia kości i zęby, poprawia stan skóry i narządu wzroku. Ponadto, olej wątłuszowy jest skutecznym środkiem w zapobieganiu krzywicy oraz w zaburzeniach uwapnienia tkanki kostnej różnego pochodzenia. Warto również zauważyć, że olej wątłuszowy łagodzi skutki menopauzy, takie jak osteoporoza, atrofia skóry i błon śluzowych. Jako środek wzmacniająco-regenerujący, olej wątłuszowy jest stosowany w okresie rekonwalescencji po przebytych schorzeniach osłabiających ogólną sprawność i odporność organizmu.
Produkt leczniczy stosowany:
Jako środek wzmacniająco-regenerujący stosowany jest w okresie rekonwalescencji po przebytych schorzeniach osłabiających ogólną sprawność i odporność organizmu.