Witamina B2, znana również jako ryboflawina, jest jednym z rozpuszczalnych w wodzie składników grupy witamin B. Jej główną funkcją w organizmie jest udział w procesach oddychania tkankowego. Wspólnie z innymi substancjami, ryboflawina bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, katalizując procesy utleniania glukozy, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Ponadto, witamina B2 jest niezbędna do utrzymania prawidłowej funkcji błon śluzowych i nabłonka naczyń krwionośnych oraz uczestniczy w procesie widzenia o zmierzchu. Witamina B2 jest szczególnie ważna dla osób spożywających dietę ubogowitaminową lub takich, u których z przyczyn fizjologicznych (np. ciąża, okres karmienia piersią, wysiłek fizyczny) lub z powodu choroby istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę. Pacjenci z zaburzeniami wchłaniania jelitowego również wymagają podawania witaminy B2. Wskazania do stosowania witaminy B2 obejmują profilaktykę i uzupełnianie niedoboru, pomocniczo w terapii lekami moczopędnymi, po antybiotykoterapii, przed i po zabiegach chirurgicznych, w zaburzeniach czynności wątroby, żołądka i jelit, połączonych z uporczywymi biegunkami oraz w przewlekłych i wyniszczających chorobach, takich jak cukrzyca, infekcje różnego pochodzenia, stany zapalne skóry, nadczynność tarczycy, choroby psychosomatyczne i alkoholizm.
Wskazania: