USG

Zdrowie A-Z

USG, czyli ultrasonografia, to nieinwazyjna metoda diagnostyczna wykorzystująca fale dźwiękowe o wysokiej częstotliwości do wizualizacji struktur wewnętrznych organizmu. Jest powszechnie stosowana w medycynie do badania różnych narządów i tkanek, w tym jamy brzusznej, narządów rodnych, tarczycy, układu moczowego, układu mięśniowo-szkieletowego oraz serca. USG jest bezpieczne, ponieważ nie wykorzystuje promieniowania jonizującego, co czyni je szczególnie przydatnym narzędziem diagnostycznym, zwłaszcza u dzieci, kobiet w ciąży i osób wrażliwych na promieniowanie. Jego wyniki są szybko dostępne i często stanowią istotną pomoc w postawieniu diagnozy oraz monitorowaniu stanu pacjenta.

Leki powiązane z tematem „USG”

Najczęściej wyszukiwane schorzenia

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „USG”.

Najnowsze pytania pacjentów
Nasilenie objawów zapalenia błony śluzowej dwunastnicy i żołądka podczas stresujących sytuacji
Moja żonę strasznie boli brzuch, do tego stopnia, że nie pozwala funkcjonować. Jest to ból przewlekły, który z tego co zauważyłem, pojawia się w stresujących sytuacjach. Kolonoskopia, USG, gastroskopia, krew, mocz i helikobakterie. Za każdym razem diagnozą było zapalenie błony...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Jeśli została postawiona diagnoza - żona powinna skontaktować się z lekarzem gastroenterologiem i wdrożyć systematyczne leczenie.
USG jamy brzusznej przy dobrych wynikach prób wątrobowych.
Czy jeśli zrobię próby wątrobowe i wyniki wyjdą prawidłowe, to konieczne będzie jeszcze robienie dodatkowego usg jamy brzusznej?
Czy częste badania USG w ciąży są niebezpieczne?
Jestem w ciąży, w czwartek miałam robione USG, a w poniedzialek mam zaplanowane USG połówkowe. Słyszałam, że nie można robić USG zbyt często. Czy to zaszkodzi i powinnam je odwołać? Pierwsze prenatalne USG wyszło prawdłowe i mam duży mętlik w głowie, a nie...
Dawid Luwański
Umów wizytę
badania nalezy wykonywac jezeli jest taka konieczność
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Unikamy wykonywania jakichkolwiek badań jeśli nie ma ku temu konieczności. Badanie "połówkowe" należy jednak do ważnych badań w toku prowadzenia ciąży, a badanie ultrasonograficzne charakteryzuje się wysokim poziomem bezpieczeństwa w stosunku do innych metod diagnostycznych. Proszę jednak zgłosić fakt iż miała Pani wykonywane badanie usg w ostatnich dniach.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Dobrze będzie, gdy Pani zgłosi ten fakt lekarzowi, który ma wykonać USG połówkowe, i jeśli to możliwe przesunąć termin, chyba ,że lekarz postanowi inaczej.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Dobrze będzie, gdy Pani zgłosi ten fakt lekarzowi, który ma wykonać USG połówkowe, i jeśli to możliwe przesunąć termin, chyba ,że lekarz postanowi inaczej.
Zbigniew Walter
internista, specjalista chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Proszę zgłosić to lekarzowi wykonującemu USG połówkowe.
Czy wykonując USG dopochwowe można stwierdzić ciążę?
Czy ginekolog jest w stanie stwierdzić ciążę tydzień po ostatnim stosunku za pomocą badania USG dopochwowo? W karcie mam oznaczenie ciąży, ale na wizycie nic mi nie powiedział, a nawet przepisał antykoncepcję. Nie ma też żadnego opisu ani zaleceń co do tej niby ciąży.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę to skonsultować z lekarzem ginekologiem, który przeprowadził badanie.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Nie ma możliwości stwierdzenia ciąży w tydzień po stosunku. Jeśli w dokumentacji taka informacja się znalazła to może sugerować pomyłkę. Proszę omówić to z lekarzem, który prowadził badanie i poprosić o wyjaśnienie.
Czy konieczne może być powtórzenie USG jąder u innego urologa, jeżeli nie jestem pewien pierwszej diagnozy?
Przez 2 tygodnie bolały mnie jądra, a podczas samobadania wyczułem guzka w górnej części lewego jądra. Poszedłem zrobić USG i urolog stwierdził, że wszytko jest w porządku, a ten guzek to najądrze. Tylko dlaczego w takim razie w drugim jądrze takiego zgrubienia nie wyczuwam? W...
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
W przypadku takich wątpliwości i prezentowanych objawów-warto zgłosić się na konsultację jeszcze do innego urologa.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skonsultować się z innym urologiem.
Zbigniew Walter
internista, specjalista chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Jeśli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości proszę zwrócić się do innego specjalisty.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skonsultować się z innym specjalistą urologiem.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Nikt z nas nie jest idealnie symetryczny stąd pewne rozbieżności mogą się pojawiać pomiędzy stronami. Jakkolwiek specjalistyczne, celowane badanie może być zmieszczone w krótkim czasie to jednak pozostawione wątpliwości sugerują konieczność umówienia kolejnej, kompleksowej konsultacji, podczas której będzie miał Pan możliwość zadać nurtujące Pana pytania.
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zawsze może Pan wykonać badanie USG u innego lekarza - zapraszam na konsultacje z opisem USG, w razie potrzeby wytłumaczę dokładnie wytyczne postępowania - specjalista medycyny rodzinnej lekarz Jakub Woźniak
Dawid Luwański
Umów wizytę
Jeśli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości proszę zwrócić się do innego specjalisty.
Skąd wynika tak duża różnica w wieku ciąży według ostatniej miesiączki a USG?
Witam, ostatnia moja miesiaczka była 17 czerwca, według obliczeń pani doktor wiek ciąży byłby 12 tydzien (wiek z USG nie pokrywa się z dniem ostatniej miesiączki), na USG dopochwowym wyszedł 9 tydzien, cykl średnio trwa 28 dni. Jaki jest możliwy dzień zapłodnienia i czy to jest możliwe ze aż tak...
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Opierając się na dacie ostatniej miesiączki wiek ciąży wynosiłby więcej niż wspomniane przez panią 9 tygodni. Badanie ultrasoograficzne jest bardziej wiarygodne niż obliczenia oparte o cykl miesiączkowy stąd zakładać należy, że do zapłodnienia dojść musiało około 7 tygodni temu. Ustalenie tego precyzyjnie, z dokładnością co do dnia nie jest możliwe.
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Ustalenie tak dokładne nie jest możliwe - zapraszam na konsultacje, w razie potrzeby wytłumaczę dokładnie wytyczne postępowania - specjalista medycyny rodzinnej lekarz Jakub Woźniak
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
W przypadku rozbieżności - bardziej wiarygodny jest wiek ciąży wg USG.
4 pozytywne testy ciążowe, brak płodu na USG - czy to ciąża?
Witam. Mam 4 testy pozytywne, beta hcg robiona tydzień temu wynosiła 300, miesiączka spóźnia mi się tydzień. Na usg lekarz nic nie widzi. Wizyta za 2 tyg. Nie wiem na co się nastawiać.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Bezwzględnie należy pozostać pod opieką ginekologa. Wskazane będzie kontrolne badanie ultrasonograficzne w zaleconym terminie. Pomocne może być powtórne wykonanie badania stężenia gonadotropiny kosmówkowej w surowicy krwi. Konieczne jest ustalenie czy ciąża rozwija się prawidłowo.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Rozstrzygające będzie badanie ginekologiczne.
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy zgłosić się do lekarza ginekologa stacjonarnie.
W którym tygodniu ciąży widać serce na USG?
Dzień dobry, Wczoraj 25.08 byłam na wizycie potwierdzającej ciążę. Z USG wyszedł 6+0tc, był zarodek 0,36cm. Niestety brak serduszka. Coś niby próbowało łapać, ale Pani doktor powiedziała, że to za wcześnie. Mam PCOS i nieregularne miesiączki więc a w OM wychodzi 7+3. Beta hcg rosła pięknie...
Sylwester Król
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Proszę wykonać usg za 10 dni. Na tym etapie przy nieregularnych miesiączkach wiek ciążowy może być inny niż wynika to z OM.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Obliczanie wieku ciąży na podstawie daty ostatniej miesiączki zakłada regularność cyklu. W przypadku gdy cykle trwają dłużej niż 28 dni istnieć może rozbieżność pomiędzy wiekiem ciąży obliczanym z miesiączki, a szacowanym na podstawie wielkości zarodka. Proszę umówić kolejną wizytę z badaniem usg. Wizyta za dwa tygodnie to wystarczająco odległy termin, aby uwidocznić serce.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wszystko wyjaśni się na następnej wizycie.
Czy zrosty w jajowodowach są widoczne w usg dopochwowym?
Witam, czy zrosty w jajowodach np po przejściu stanu zapalnego, są widoczne w usg dopochwowym? Jeśli nie, to czy dają one jakieś objawy ?
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Nie, zrosty o ile nie wiążą się z obecnością innych nieprawidłowości w obrębie jajowodów nie są widoczne w badaniu ultrasonograficznym i nie dają objawów innych jak niemożność zajścia w ciążę. W celu wykluczenia ich obecności konieczne może być wykonanie badania oceny drożności jajowodów. W tym celu proszę skonsultować się z lekarzem ginekologiem zajmującym się diagnostyką i leczeniem zaburzeń płodności.
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
W usg zrosty nie będą widoczne; mogą być przyczyną trudności zajścia w ciążę. Wszelkie wątpliwości powinien rozwiać lekarz ginekolog, proszę zgłosić się na wizytę stacjonarną.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Są inne metody diagnostyki drożności jajowodów.
Wyczuwalne zgrubienie na piersi pomimo prawidłowego wyniku badania USG.
2 tygodnie temu byłam na USG piersi, ponieważ podczas samobadania czułam zgrubienie (dodam, że miałam wtedy okres). Na USG lekarz stwierdził, że jest wszystko super, jednak czasem ndal wyczuwam to zgrubienie. Czy jeśli podczas USG nic nie wyszło mogę być spokojna?
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
W razie wątpliwości proszę rozważyć powtórne badanie ultrasonograficzne piersi po upływie kilku miesięcy lub zweryfikowanie wyniku badania u innego specjalisty.
Maciej Tężycki
lekarz rodzinny, internista, lekarz
Umów wizytę
Możliwe że to zgrubienie to po prostu zdrowa tkanka gruczołowa. Może Pani powtórzyć za jakiś czas badanie usg
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazana stacjonarna wizyta lekarska i ewentualnie powtórne USG.
Dzień dobry mam problem z bólem po prawej stronie
Mam problem z bólem po prawej stronie na dole brzucha. Jest to ucisk, a czasami kłucie, które pojawia się najczęściej po wypróżnieniu lub podczas wypróżniania i nie ustępuje przez kilka dni. Zazwyczaj nie jest to ból nie do zniesienia, ale jest uciążliwy dla...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u chirurga ogólnego.
Jakie badanie/badania należy wykonać w celu diagnozy w kierunku kłębczaka palca wskazującego?
 Doczytałam, że między innymi usg Doppler, jeżeli tak - to ma być Doppler żył kończyny górnej?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Czy w roku kiedy wykonuję badanie mammograficzne, mogę sobie „odpuścić” USG piersi?
Mam 57 lat i od kilku lat co 2 lata robię profilaktyczne badanie mammograficzne piersi. Równocześnie co roku wykonywałam badanie profilaktycznemu piersi za pomocą USG. Do tej pory wszystko jest w porządku, nie mam obciążeń rodzinnych, etc. Czy jednak na wszelki wypadek wykonywać je co roku...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Jeśli takie są zalecenia, to oczywiście tak.
Czy to na pewno tylko tłuszczaki, czy może powinienem kontynuować badanie w innym miejscu?
Mam w okolicach miednicy wyczuwalny pod palcem i widoczny gołym okiem guzek. Lekarz na usg powiedział, że to tylko tłuszczak i mam się nie przejmować, jednak zmiana ta przy mocniejszym dotyku sprawia ból, a na co dzień nieprzyjemne uczucie ciągnięcia. Dodatkowo podobne zmiany znalazłem po...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazana wizyta w Poradni Chirurgicznej.
Czy na takim zwykłym usg brzucha mógłby nie widzieć już sporej ciąży?
Czy na rutynowym badaniu usg jamy brzusznej u lekarza rodzinnego (problemy z brzuchem i jelitami) lekarz zobaczy np.5-miesięczna ciąże (kilka miesięcy temu martwiłam się o to, ale testy i beta hcg było na nie, nawet raz wizyta u ginekologa po półtora miesiąca od tego podejrzenia nic nie...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u ginekologa.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Jeśli lekarz wykonywał USG jamy brzusznej, z dużym prawdopodobieństwem zauważyłby ciążę w zaawansowanym, 5-miesięcznym stadium, ponieważ w tym czasie ciąża jest już dobrze widoczna na badaniu ultrasonograficznym. Podczas USG jamy brzusznej lekarz ocenia różne narządy, w tym macicę, i w przypadku obecności ciąży, struktury związane z ciążą (takie jak pęcherz płodowy, a później płód) zazwyczaj są wyraźnie widoczne. Skoro miała Pani wykonane testy ciążowe, test beta-hCG, a także wizytę u ginekologa, które nie potwierdziły ciąży, a ponadto lekarz podczas badania USG jamy brzusznej nie stwierdził nic niepokojącego, to bardzo mało prawdopodobne jest, aby była Pani w ciąży. Jeśli nadal ma Pani obawy lub wątpliwości, zalecam ponowną konsultację z lekarzem ginekologiem. Lekarz może ponownie ocenić Pani stan zdrowia, rozważyć wykonanie dodatkowych badań (jeśli będą uznane za potrzebne) i udzielić profesjonalnych porad dotyczących Pani obecnych problemów zdrowotnych. Proszę pamiętać, że regularne konsultacje z lekarzem są kluczowe dla utrzymania zdrowia i właściwego diagnozowania oraz leczenia. Dbając o regularne wizyty i śledząc wszelkie zmiany w swoim stanie zdrowia, można zapewnić sobie najlepszą możliwą opiekę.
Czy wykonując badanie usg dopochwowe u ginekologa w późniejszych tygodniach np.17 widać też ciąże przez takie usg?
Czy musi być wykonane usg przez brzuch... Wszystkie testy pokazywały mi, że są negatywne.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
W tej sprawie należy skonsultować się z ginekologiem prowadzącym.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, USG dopochwowe jest bardzo pomocnym narzędziem diagnostycznym i może być wykorzystywane do oceny ciąży w różnych jej etapach, również w późniejszych tygodniach, jak 17 tydzień. Choć często w drugim trymestrze ciąży preferuje się USG przezbrzuszne ze względu na większy rozmiar płodu i lepszą ogólną wizualizację, USG dopochwowe również może dostarczyć cennych informacji. To, które badanie USG będzie odpowiedniejsze, zależy od wielu czynników, w tym od indywidualnej anatomii pacjentki, pozycji płodu oraz preferencji i doświadczenia lekarza. Jeśli chodzi o negatywne wyniki testów ciążowych, ważne jest, aby wiedzieć, że choć są one zazwyczaj bardzo wiarygodne, żaden test diagnostyczny nie jest doskonały. Czasami może dojść do fałszywie negatywnego wyniku, szczególnie jeśli test został wykonany zbyt wcześnie lub niezgodnie z instrukcją. Jeżeli są jakiekolwiek wątpliwości co do ciąży, szczególnie przy braku miesiączki lub innych objawach sugerujących ciążę, zaleca się konsultację z lekarzem. Lekarz może zalecić wykonanie badania USG oraz badania krwi na obecność hormonu beta-hCG, które jest bardziej czułą metodą wykrywania ciąży niż testy domowe. Proszę pamiętać, że jedynie kompleksowa ocena, w tym dokładne badanie USG oraz ewentualne dodatkowe badania, może dać pełny obraz sytuacji. Proszę rozważyć wizytę u specjalisty ginekologa, który będzie mógł dostarczyć więcej informacji i wsparcia.
Czy takie dwa RTG w krótkim czasie mogą mi zaszkodzić?
Mam 28 lat i mam pytanie odnośnie tego, że w piątek zostało mi dane skierowanie na RTG klatki z powodu dłuższy duszności, wykonałam je, ale w niedzielę się gorzej poczułam, duszności się nasiliły i pojechałam na sor. Tam wykonano mi USG serca, EKG, morfologię i ponowne RTG klatki piersiowej. Co...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Nie zaszkodzi. Nie ma jednak potrzeby wykonywać kolejnego RTG. Do lekarza prowadzącego należy zgłosić się z wynikiem RTG wykonanego na SOR.
Bardzo proszę do poradę, bo nie wiem, co robić i bardzo się stresuje brakiem miesiączki.
Przez 12 lat chorowałam na anoreksję i zanikł mi okres. W tym roku wrócił. Początkowo nieregularnie, miałam przedłużone krwawienia. Potem się unormowało. W tym miesiącu miałam zatrucie pokarmowe, zaraz potem grypę i dużo stresów i znów się rozregulował. Od 3 tyg prawie non...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Jeśli nie ma Pani zaufania do swojego lekarza - należy go zmienić.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Rozumiem Pani obawy i stres związany z nieregularnym krwawieniem i historią choroby. Anoreksja może znacząco wpłynąć na funkcjonowanie układu hormonalnego i cykl menstruacyjny, a powrót do regularnych miesiączek po tak długim czasie może być procesem złożonym i wymagającym. Pani sytuacja jest skomplikowana, a zmiany w cyklu menstruacyjnym, które opisuje Pani teraz, mogą być wynikiem szeregu czynników, w tym przebytego zatrucia pokarmowego, grypy, stresu, jak również wcześniejszej anoreksji. Dobrze, że jest Pani pod stałą opieką ginekologa i że regularne badania USG nie wykazują niepokojących zmian. Jednakże, jeśli Pani obawy i objawy utrzymują się, warto rozważyć szerszą diagnostykę. Może to obejmować badania hormonalne, które pomogą zrozumieć, jak układ hormonalny reaguje na zmiany w Pani ciele i życiu. Niekiedy konieczna jest współpraca ginekologa z innymi specjalistami, takimi jak endokrynolog, psychiatra czy dietetyk, szczególnie w kontekście Pani historii anoreksji. Proszę pamiętać, że każdy organizm potrzebuje czasu na adaptację po tak poważnych zaburzeniach, jak anoreksja. Odbudowa regularnego cyklu miesiączkowego może być procesem długotrwałym. Proszę pamiętać o regularnym monitorowaniu i dbaniu o swoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Stres, którego doświadcza Pani, może również mieć wpływ na cykl menstruacyjny, dlatego ważna jest troska o spokój i równowagę psychiczną. Jeżeli jednak Pani niepokój utrzymuje się, a objawy są dla Pani uciążliwe, zawsze warto rozważyć konsultację z innym specjalistą ginekologiem lub lekarzem zajmującym się zaburzeniami miesiączkowania i płodności, aby uzyskać drugą opinię. Pani zdrowie jest najważniejsze, a troska o nie powinna obejmować zarówno fizyczny, jak i psychiczny aspekt Pani dobrostanu.
Ból w zgięciu kolana - czym może być spowodowany?
Od około 3 miesięcy mam ból w zgięciu kolana oraz uczucie spuchniętej łydki czasami odczuwam w niej ciężkość, jakby był w niej kamień. Na usg nic nie wyszło (lekarz podejrzewał torbiel Bakera) w lipcu miałam robiony Doppler - badanie wyszło bardzo dobre. Będę wdzięczna, za...
warto by było udać się na konsultację ortopedyczną oraz wykonać badanie MRI stawu kolanowego
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazana wizyta u ortopedy i dalsze badania diagnostyczne.
Bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co z tym fantem zrobić.
Siódmy miesiąc mam problemy żołądkowe. Dyskomfort w nadbrzuszu, pobolewanie etc. Wprowadziłem własną dietę (którą trzymam cały czas) absolutnie zero jakichkolwiek używek, zero gazowanym napojów. Po kilku tygodniach, gdy sprawa nie ucichła, zgłosiłem się do lekarza pierwszego...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja gastroenterologiczna.
Czy torbiel wykryta w USG na śledzionie może zostać potwierdzona w badaniu jamy brzusznej MR bez kontrastu? 
Czytałam, że do potwierdzenia torbieli nie potrzeba podawać kontrastu.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja z lekarzem kierującym na badanie.
Czy krwawienie mogło wystąpić przez to, iż ok tydzień temu wzięłam 1 tabletkę z kilku godzinnym opóźnieniem?
Jestem aktualnie na 5 opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych. Krwawienie wystąpiło raz na 1 opakowaniu (w 2 tygodniu), od tego momentu krwawienie nie występowało. Ginekolog powiedział po usg, iż najprawdopodobniej nie będę krwawić na tabletkach plus do tego jeszcze karmie piersią (jestem ponad 6...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja z ginekologiem prowadzącym.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Przyjmowanie tabletki antykoncepcyjnej z kilkugodzinnym opóźnieniem może wpłynąć na równowagę hormonalną w organizmie i być jedną z przyczyn wystąpienia plamienia lub krwawienia przypominającego miesiączkę, zwłaszcza jeśli jest to odstępstwo od zwykle rygorystycznego schematu przyjmowania. Takie krwawienia mogą występować sporadycznie u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną, zwłaszcza w pierwszych miesiącach stosowania, kiedy organizm dopiero się do niej adaptuje. Fakt, że jest Pani po porodzie i karmi Pani piersią, również może mieć wpływ na cykl menstruacyjny i reakcje organizmu na antykoncepcję. Laktacja wpływa na stężenia hormonów w organizmie, co może dodatkowo wpłynąć na cykle menstruacyjne i ich regularność. Krwawienie o charakterze plamienia, zwłaszcza jeśli jest lekkie i występuje sporadycznie, zazwyczaj nie jest powodem do dużego niepokoju. Jednakże, jeśli krwawienie staje się obfite, powtarza się lub towarzyszą mu inne niepokojące objawy, takie jak ból brzucha, zalecana jest konsultacja z lekarzem ginekologiem. Lekarz może zdecydować o przeprowadzeniu dodatkowych badań, takich jak kontrolne USG lub badania hormonalne, aby upewnić się, że nie ma innych przyczyn wystąpienia krwawienia, jak również ocenić, czy stosowana metoda antykoncepcyjna jest odpowiednia dla Pani aktualnej sytuacji zdrowotnej i potrzeb. W każdym przypadku, jeśli ma Pani jakiekolwiek wątpliwości czy obawy dotyczące zdrowia i stosowanej antykoncepcji, najlepiej jest skonsultować się z lekarzem, który zna Pani historię zdrowotną i będzie mógł udzielić spersonalizowanych zaleceń. Pozdrawiam serdecznie, dr n. med. Łukasz Blukacz
Czy jest to normalne, że mam tak szybko rozejście?
Jestem w 28 TC i mam rozejście łonowe na 7 mm - czy jest się czym martwić? Potwierdzone rozejście na USG.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja ginekologiem prowadzącym ciążę.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Rozejście spojenia łonowego w ciąży jest zjawiskiem, które może wystąpić w wyniku zmian hormonalnych prowadzących do rozluźnienia więzadeł i stawów w miednicy, przygotowujących organizm kobiety do porodu. Hormon relaksyna, produkowany w ciąży, pozwala na rozszerzenie miednicy, co ułatwia przejście dziecka przez kanał rodny. Rozejście spojenia łonowego na poziomie 7 mm w 28 tygodniu ciąży może być objawem tych naturalnych zmian, ale ważne jest monitorowanie tego stanu, aby zapewnić komfort i bezpieczeństwo zarówno matki, jak i dziecka. Chociaż pewien stopień rozluźnienia stawów jest normalny i oczekiwany w ciąży, w niektórych przypadkach rozejście może prowadzić do dyskomfortu, bólu w okolicy miednicy, bioder, a także trudności w poruszaniu się. W zależności od stopnia dolegliwości, istnieją różne metody łagodzenia bólu i zarządzania tym stanem, które warto omówić podczas wizyty ginekologicznej i ewentualnie przy konsultacji z ortopedą lub fizjoterapeutą. Zalecam skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym ciążę i ortopedą lub fizjoterapeutą specjalizującym się w opiece prenatalnej, który może ocenić Pani indywidualną sytuację i zaproponować odpowiednie metody łagodzenia objawów oraz zapobiegania ewentualnym komplikacjom. W niektórych przypadkach, jeśli ból jest szczególnie uciążliwy, może być konieczne dostosowanie aktywności fizycznej i, w rzadkich przypadkach, rozważenie wcześniejszego zakończenia ciąży. Proszę pamiętać, że opieka nad sobą w ciąży jest bardzo ważna, a wszelkie wątpliwości i dolegliwości warto omawiać z lekarzem. Pozdrawiam serdecznie, dr n. med. Łukasz Blukacz
Miesiączka po cesarskim cięciu.
W dniu 23 września miałam drugie CC z uwagi na brak postępu porodu naturalnego. W dniu 2.11 dostałam okres, był strasznie obfity, jak krwotok nie bolało mnie podbrzusze, skończył się jakieś dwa tygodnie temu, a teraz od ponad tygodnia boli mnie podbrzusze. Byłam na kontroli u...
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Po cesarskim cięciu powrót do regularnego cyklu miesiączkowego może różnić się u różnych kobiet i zależy od wielu czynników, w tym od indywidualnych cech organizmu. Pierwsza miesiączka po porodzie, zarówno po cesarskim cięciu, jak i porodzie naturalnym, może być bardziej obfita i dłuższa niż zazwyczaj. To, co Pani opisuje, czyli obfite krwawienie, które wystąpiło około 6 tygodni po cesarskim cięciu, może być jeszcze wpływem zmian zachodzących w Pani organizmie po porodzie. Ból podbrzusza, który pojawił się ponad tydzień temu i utrzymuje się, mimo że ginekolog na kontrolnej wizycie USG przez brzuch nie stwierdził nieprawidłowości, może być wynikiem różnych przyczyn. Możliwe, że jest to jeszcze część procesu gojenia i adaptacji organizmu po cięciu cesarskim, ale również może być związane z powrotem cyklu miesiączkowego lub innymi czynnikami. Warto monitorować swoje objawy i jeśli ból podbrzusza będzie się utrzymywał, nasilał, lub jeśli pojawią się dodatkowe objawy, takie jak gorączka, nieprawidłowe wydzieliny, czy problemy z oddawaniem moczu, zalecam ponowną konsultację z lekarzem. Może to wymagać dokładniejszego badania, w tym możliwości przeprowadzenia USG przezpochwowego, które może dać więcej informacji na temat stanu narządów wewnętrznych, w tym macicy i jajników. Po porodzie cesarskim ważna jest również dbałość o odpoczynek i regenerację organizmu. Proszę pamiętać, że każda kobieta i każdy poród to indywidualne doświadczenia, dlatego reakcje organizmu mogą być różne. Czy oprócz bólu podbrzusza doświadcza Pani jeszcze innych dolegliwości? Zachęcam do dbania o siebie i nie wahania się z kontaktem z lekarzem w razie jakichkolwiek wątpliwości. Z poważaniem, dr n. med. Łukasz Blukacz
Czy to może mieć związek z moimi dolegliwościami z drugiej strony brzucha?
Czuje uczucie ciężkości po prawej stronie brzucha nad pępkiem. Wykonywałam USG jamy brzusznej, na którym nie stwierdzono w tym obrębie żadnych zmian, natomiast na śledzionie znaleziono 2 torbiele — jeden o wymiarach 6 mm, a drugi ze zwapnioną ścianą we wnęce śledziony o...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska. Proszę zabrać ze sobą wyniki badań.
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4