Refluks to dolegliwość powodująca duży dyskomfort, spowodowany wstecznym przemieszczaniem się zawartości żołądka do przełyku. Aby wspomóc leczenie i poprawić jakość życia, warto zadbać o prawidłową dietę i zmianę swoich nawyków - nie tylko żywieniowych. O szczegółach mówi dietetyk Kamil Górecka-Kirwiel.
Refluks spowodowany jest opóźnionym opróżnianiem żołądka oraz zmniejszeniem napięcia zwieracza dolnego przełyku. Zwieracz dolny przełyku to mięsień, który znajduje się między żołądkiem a przełykiem i odpowiada za blokowanie cofania się pokarmu z żołądka. Zjawisko to naraża błonę śluzową przełyku na działanie kwaśnej treści żołądkowej przez dłuższy czas.
Choroba refluksowa może mieć postać nadżerkową, objawiającą się zgagą, której mogą towarzyszyć nudności, wymioty, kwaśne odbijanie, pieczenie oraz ból w nadbrzuszu - wyjaśnia dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel.
Do czynników mogących nasilać refluks należą:
Modyfikacja stylu życia i nawyków żywieniowych oraz odpowiednio dobrana dieta wspomagają proces leczenia i znacząco poprawiają komfort codziennego funkcjonowania osób cierpiących na refluks - tłumaczy nasz ekspert.
Dieta w chorobie refluksowej powinna być łatwostrawna, aby pokarm nie zalegał zbyt długo w żołądku.
Zalecane jest ograniczenie produktów tłustych, ciężkostrawnych i słodyczy. Warto także unikać kawy, alkoholu, czekolady i palenia tytoniu - zauważa dietetyk.
I jak podkreśla, bardzo istotne jest wprowadzenie odpowiednich nawyków. Warto pamiętać o poniższych zasadach:
Komponując dietę warto unikać produktów bogatych w cukier i słodyczy. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się koktajle i musy owocowe, budynie i galaretki z dozwolonych owoców (patrz tabelka).
Gazowane napoje, kawę i mocną herbatę zastępujemy sokami owocowymi, warzywnymi lub owocowo-warzywnymi, herbatami ziołowymi i wodą mineralną niegazowaną - wylicza nasz ekspert.
W diecie unikamy tłustych mięs, tłustych gatunków ryb, zawiesistych zup i sosów.
Zamiast nich włączamy do jadłospisu chude mięso drobiowe, cielęcinę, mięso z królika, chude ryby, zupy na wywarze warzywnym i sosy jogurtowe z nutą koperku lub pietruszki - dodaje.
Rezygnujemy z ostrych przypraw na rzecz łagodnych – tymianku, bazylii, oregano, majeranku itd. Warto także unikać produktów wysokobłonnikowych.
Szczegółowe informacje o produktach zalecanych i przeciwskazanych znajdziesz w tabelce:
Produkt |
POLECANE |
NIEWSKAZANE |
Pieczywo |
Czerstwe jasne pieczywo (pszenne), sucharki, biszkopty. |
Chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo pełnoziarniste, z otrębami, chleb chrupki żytni. |
Mąka |
Pszenna jasna, kukurydziana, ziemniaczana. |
Mąka pełnoziarnista, żytnia, owsiana, pszenna pełnoziarnista. |
Kasza, ryż, płatki |
Kasza manna, kuskus, kukurydziana, ryż biały, ryż jaśminowy, ryż paraboiled, kleik ryżowy, płatki kukurydziane. |
Kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ryż brązowy, dziki, czerwony, czarny, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, jaglane, żytnie. |
Mleko |
Mleko świeże 2% tł. i w ograniczonych ilościach |
Tłuste świeże mleko. |
Przetwory mleczne |
Jogurty niskotłuszczowe. |
Tłuste i kwaśne przetwory mleczne (jogurt typu greckiego), kefir, mleko zsiadłe, maślanka. |
Śmietana |
Śmietanka “kremówka” w niewielkich ilościach. |
Kwaśna śmietana. |
Masło |
Świeże nieprzetworzone masło w niewielkich ilościach (do 10 g dziennie). |
Duże ilości świeżego masła, masło topione, solone. |
Sery |
Chudy twaróg, serek homogenizowany naturalny niesłodzony. |
Tłusty twaróg, sery topione, żółte, smażone, wędzone, solone. |
Jaja |
Na miękko, 2-3 razy w tyg, jajecznica z samych jajek (na parze). |
Gotowane na twardo. |
Mięso |
Chude gatunki mięs: cielęcina, schab, królik, indyk, kurczak, perliczka. |
Tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, kaczka, dzikie ptactwo, podroby, dziczyzna. |
Ryby |
Sandacz, szczupak, flądra, karp, lin, dorsz, pstrąg, mintaj, tuńczyk. |
Łosoś, śledzie, halibut niebieski, makrela, węgorz, ryby wędzone. |
Wędliny |
Chude wędliny drobiowe, chuda szynka. |
Tłuste wędliny, tłuste konserwy mięsne, pasztety, kiełbasy, kabanosy, parówki. |
Tłuszcze |
Dodawane na surowo, w ograniczonych ilościach: olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek. |
Smalec, słonina, boczek, margaryna, łój. |
Warzywa |
Młode soczyste : marchew, dynia, kabaczki, pietruszka, seler, szpinak, buraki, patisony, szparagi. |
Warzywa kapustne (kapusta włoska, kapusta pekińska, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa i jarmuż)., cebula, czosnek, por, nasiona roślin strączkowych, świeże ogórki, kalarepa,, rzodkiewka, rzepa, brukiew, szczaw, grzyby, kukurydza, papryka marynowane, solone, pomidory. |
Ziemniaki |
Gotowane, puree z mlekiem. |
Pieczone, smażone, frytki, placki ziemniaczane. |
Owoce |
Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, niekwaśne: banany, jabłka, owoce jagodowe, morele, brzoskwinie, winogrona bez pestek. |
Gruszki, czereśnie, wiśnie, agrest, owoce marynowane oraz owoce niedojrzałe, orzechy, cytrusy, śliwki, owoce suszone. |
Przyprawy |
Sok z cytryny, wanilia, cynamon, koperek, pietruszka, cukier (małe ilości). |
Ocet, musztarda, pieprz, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Vegeta, chrzan, zioła prowansalskie, kostki bulionowe, proszek do pieczenia, mięta. |
Zupy |
Wywary warzywne, mleczne, zabielane mlekiem, zupy krem z dozwolonych warzyw. |
Tłuste wywary mięsne i grzybowe podprawiane zasmażka, zabielane śmietaną. |
Sosy |
Łagodne: jogurtowe: koperkowy, pietruszkowy, owocowe. |
Sosy ostre (chrzanowy, musztardowy, grecki) i tłuste (śmietanowe). |
Desery |
Kisiele, galaretki,, musy z owoców, mleczne z mleka odtłuszczonego, kompoty owocowe. |
Wyroby cukiernicze, kremy, lody, batony, chałwa, czekolady, desery czekoladowe. |
Napoje |
Woda niegazowana, soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne), kawa zbożowa, herbaty ziołowe. |
Woda i napoje gazowane, alkohol, mocna herbata, sok pomidorowy, kakao, napar z mięty, kawa naturalna. |
mat. Mój Dietetyk
Dietetyk zachęca, aby po konsultacji z lekarzem, do diety włączyć także probiotykoterapię odpowiednio dobranym preparatem.
Pamiętajmy także, że długotrwałe stosowanie leków z grupy inhibitorów pompy protonowej, często proponowanych pacjentom cierpiącym na refluks niesie ze sobą sporo skutków ubocznych i nie jest korzystne dla naszego zdrowia - zauważa Kamila Górecka-Kirwiel.
Podsumowując, warto zacząć od zmiany stylu życia, redukcji masy ciała i odpowiedniej modyfikacji diety i nawyków żywieniowych.
To już samo w sobie może przynieść znaczącą poprawę stanu zdrowia i komfortu życia - akcentuje dietetyk.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!