Ból i pieczenie w nadbrzuszu, uczucie pełności po posiłku, odbijanie. To dyspepsja, określana również niestrawnością. Choć trudno wskazać konkretną przyczynę objawów, to w ich złagodzeniu pomocna będzie odpowiednia dieta. - Odpowiednie produkty, potrawy oraz techniki kulinarne – to czynniki, które zdecydowanie powinny zostać uwzględnione. Oprócz modyfikacji diety konieczna będzie również zmiana stylu życia uwzględniająca odpoczynek po posiłku oraz unikanie używek - przyznaje dietetyk Natalia Dobrowolska.
Dyspepsja (gr. dys – złe, peptein – trawienie) to zespół objawów klinicznych objawiający się uczuciem przewlekłego lub nawracającego bólu i dyskomfortu zlokalizowanego w środkowej części nadbrzusza. Związany jest z przyjmowaniem pokarmów i trawieniem.
Jest to schorzenie o charakterze przewlekłym. Na dyspepsję bardziej narażone są osoby dorosłe niż dzieci. Rozpoznanie wymaga przeprowadzenia dokładnego wywiadu z pacjentem - tłumaczy nasza ekspertka, dietetyk Natalia Dobrowolska.
Do objawów zaburzenia zalicza się: ból i pieczenie w nadbrzuszu, uczucie pełności po spożytym posiłku, wczesne uczucie sytości, odbijanie.
Niekiedy pojawiają się również nudności czy wymioty. Objawy najczęściej występują w ciągu dnia, nie zaburzają snu - dodaje dietetyk.
Rozróżnia się dwa rodzaje dyspepsji - organiczną i czynnościową. Ta pierwsza spowodowana jest takimi chorobami jak m.in.: choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, refluks, zapalenie trzustki, rak żołądka. Może być również spowodowana przyjmowanymi przewlekle lekami.
Najczęściej występuje jednak dyspepsja czynnościowa, czyli bez uchwytnej przyczyny.
Patogeneza jest złożona. W powstawaniu tego zespołu bierze udział wiele różnych czynników i mechanizmów patofizjologicznych. Wyróżnia się m.in. zaburzenia motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego, nieprawidłowe wydzielanie żołądkowe, zaburzenia hormonalne - wylicza dietetyk Natalia Dobrowolska.
Ponadto u pacjentów z dyspepsją stwierdzono słabszą zdolność radzenia sobie ze stresem i chorobą, co wtórnie może nasilać u nich objawy ze strony przewodu pokarmowego.
Dietetyk podkreśla, że w przypadku występowania dyspepsji lekkostrawna dieta może poprawić jakość życia.
Stosowanie odpowiedniej diety ma na celu zapewnić jak najwyższy stopień trawienia pokarmu oraz przyswojenia składników odżywczych, przy jak najmniejszym obciążeniu układu pokarmowego - tłumaczy Natalia Dobrowolska.
I dodaje:
Odpowiednie produkty, potrawy oraz techniki kulinarne - te czynniki powinny zostać uwzględnione. Oprócz modyfikacji diety konieczna będzie również zmiana stylu życia uwzględniająca odpoczynek po posiłku oraz unikanie używek.
Smażenie, grillowanie, duszenie na oleju, tradycyjne pieczenie (bez folii, pergaminu) - z tego warto zrezygnować. Zamiast tego potrawy można gotować w wodzie lub na parze, piec w folii czy dusić potrawy na wodzie.
Posiłki powinny być spożywane w niewielkich ilościach, przynajmniej 5 razy dziennie. I w miarę możliwości o stałych porach. Regularność sprzyja lepszemu trawieniu. Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne - wylicza dietetyk Natalia Dobrowolska.
Ponadto warto dać sobie czas - jeść w spokojnej atmosferze i nie spieszyć się. Chwilowy odpoczynek po spożytym posiłku (w pozycji innej niż leżąca) jest również wskazany.
Dieta dla pacjentów z dyspepsją czynnościową powinna:
Produkty zalecane w dyspepsji: |
Produkty niezalecane w dyspepsji |
Napoje: mleko słodkie, zsiadłe, jogurt, rozcieńczone soki warzywno- owocowe Pieczywo: czerstwe, pszenne, jasne, biszkopty Dodatki do pieczywa: masło, twarożek, serki homogenizowane, jaja na miękko, chude wędliny, łagodne sery czy pasztety z drobiu czy cielęciny Zupy i sosy: rosół warzywny, zupy mleczne, łagodne sosy Dodatki: makaron nitki, kasza manna, ryż biały, kasza jęczmienna, lane kluski, pierogi Mięso: cielęcina, kurczak, indyk, chude ryby: mintaj, dorsz, sandacz, pstrąg Tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy Warzywa: marchew, buraki, dynia, kalafior, seler, brokuły Owoce: jabłka gotowane i pieczone, brzoskwinie, jagody, jeżyny Desery: galaretki, kisiele, budynie, musy, ciasto drożdżowe Przyprawy: wanilia, pietruszka, koper |
Napoje: kakao, pitna czekolada, kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane Pieczywo: świeże, żytnie, razowe, chrupkie Dodatki do pieczywa: tłuste wędliny, konserwy, smalec, podroby, pikantne tłuste sery, jaja na twardo Zupy i sosy: tłuste, zasmażane, zupy w proszku, pikantne sosy Dodatki: grube kasze, nasiona roślin strączkowych Mięso: wieprzowina, kaczka, ryby smażone i wędzone, szprotki, konserwy rybne, kiełbasy Tłuszcze: smalec, słonina, boczek, potrawy przyrządzane na tłuszczach m.in.. frytki, schabowe, frytki Ciężkostrawne potrawy np. Bigos, grzyby Owoce: czereśnie, wiśnie, gruszki, śliwki Desery: torty, pączki, czekolada Przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, chrzan, maggi |
Na koniec nasza ekspertka przygotowała 1 dniowy przykładowy jadłospis w dyspepsji:
Śniadanie 7:30
Zupa mleczna z kaszką kukurydzianą, bułka typu kajzerka z dodatkiem masła, sałatą, szynką z piersi indyka oraz jajko ugotowane na miękko, herbata owocowa
Drugie śniadanie 10:00
Jogurt naturalny z dodatkiem malin, biszkopty
Obiad 13:00
zupa: delikatna zupa koperkowa z makaronem typu nitki z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka
II danie: pierogi z truskawkami polane jogurtem naturalnym, herbata biała
Podwieczorek 16:00
Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni, kefir
Kolacja 19:00
Filet z dorsza przyrządzony na parze z brokułami i ryżem, kompot jabłkowy
Literatura:
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!