Niedobór żelaza

Zdrowie A-Z

Baza wiedzy na temat niedoboru żelaza.

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „niedobór żelaza”.

Najnowsze pytania pacjentów
Czy owsianka, którą codziennie spożywam, ze względu na kwas fitynowy może przyczyniać się do niedoboru żelaza?
Od dwóch lat, codziennie rano jem owsiankę z 4 łyżek płatków owsianych górskich i 4 łyżek płatków owsianych błyskawicznych, do której dodaje dwie łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, łyżeczkę kakao i trochę cynamonu. Owsiankę zalewam wrzątkiem i czekam...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja dietetyczna.
Wpływ suplementacji żelazem na miesiączkowanie.
Zaczęłam brać żelazo i moja miesiączka normalnie trwała 3-4 dni, ale ostatnio występuje z przerwami (jeden dzień jest, na drugi nie ma i znowu na trzeci jest). Czy wpływ na to ma żelazo czy może coś innego?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta ginekologiczna.
Czy podwyższony poziom żelaza w krwi wpływa na wypadanie włosów?
Jestem kobietą w wieku 27 lat, od kilku lat wypadają mi włosy. W czerwcu wykonałam morfologię, żelazo, ferrytynę, TSH, ft3, ft4 i udałam się do trychologa, który zalecił mi przyjmowanie przez okres 3 miesięcy leku, w związku z wysokim żelazem 166 ug/dl oraz niską ferrytyną 47,6 ng/ml. Po 3...
Dawid Luwański
Umów wizytę
może wpłynąć na wypadanie włosów
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazana konsultacja u trychologa.
Sylwia Dżaman
lekarz
Umów wizytę
W pierwszej kolejności proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego/internisty, który szczegółowo zbierze wywiad, zbada Panią i zleci niezbędne badania (m.in. morfologia+retikulocyty, pełna gospodarka żelaza, enzymy wątrobowe; usg jamy brzusznej). W przypadku nieprawidłowości - wskazana będzie konsultacja hematologiczna.
Jakub Woźniak
lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy zebrać dokładniejszy wywiad, dopytać się o preparat żelaza jaki Pani stosowała, kiedy? jak często, w jakie dawce itd. - zapraszam na konsultacje, w razie potrzeby wytłumaczę dokładnie wytyczne dalszego postępowania - specjalista medycyny rodzinnej lekarz Jakub Woźniak
Zbigniew Walter
internista
Umów wizytę
wskazane pełne badanie gospodarki żelazowej i konsultacja internistyczna/hematologiczna
Piotr Matysik
lekarz rodzinny, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Wskazana konsultacja w PLrodzinnego.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Wskazana konsultacja u trychologa.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę udać się na wizytę stacjonarną do dermatologa.
Czy kakao może ograniczać wchłanianie żelaza?
Gorzka czekolada/kakao podawana jest informacja, że jest tp źródło żelaza. Kakao zawiera również taniny hamujące wchłanianie żelaza. Czy w związku z tym należy uznać kakao za niepolecane źródło żelaza, bo może dodatkowo ograniczać wchłanianie Fe nawet z innych...
Klaudia Ułamek
dietetyk, psychodietetyk
Umów wizytę
Istnieje prawdopodobieństwo, że kakao, z powodu zawartości tanin, może ograniczać wchłanianie żelaza z innych źródeł. Jednakże, sama gorzka czekolada jest dobrym źródłem żelaza. Dlatego, nie ma potrzeby całkowicie unikać gorzkiej czekolady jako źródła żelaza, ale należy pamiętać o zrównoważonej diecie, bogatej w różnorodne źródła żelaza, takie jak mięso, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto również pamiętać, że żelazo w produktach pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu przyswajalne niż w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeśli masz wątpliwości lub chcesz uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie produkty spożywcze pomogą Ci w zwiększeniu spożycia żelaza, warto skonsultować się z dietetykiem. Pozdrawiam mgr Klaudia Ułamek Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Czy powolny wzrost żelaza we krwi jest normalny?
Od pół roku przyjmuję żelazo. Po tym czasie hemoglobina urosła z 8.0 na 10.0, przy czym poziom żelaza ani ferrytyny nie rośnie (żelazo około 17, ferrytyna 3). Nadal jestem osłabiona, ospała i mam częste bóle głowy. Czy tak wolna poprawa wyników jest normalna i powinnam...
Dawid Luwański
Umów wizytę
żelazo długo wraca do wartości fizjologicznych
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
należy przyjmowac preparaty żelaza doustnie a jezeli one nie pomogą to do mięśniowo
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Poziom zapasów tkankowych żelaza powinien się wyrównać po ok 2-3 miesiącach suplementacji. Myślę, że warto zastanowić się nad pogłębieniem diagnostyki.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skonsultować się z lekarzem prowadzącym leczenie. Być może zasadna będzie zmiana preparatu żelaza.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy pogłębić diagnostykę, wskazana konsultacja u lekarza hematologa.
Jak leczyć obniżony poziom żelaza?
Gdzie szukać przyczyny i jak leczyć obniżony poziom żelaza? Wyniki badań: Żelazo 19 (50-170), Ferrytyna 12,3 (13,00-150), RBC 4,9 (4,00-5,20), HGB 13,3 (11,5-15,7), HCT 40,8 (35,0-45,0), MCV 83,3 (80,0-98.0). Nie stosuję diet, nie mam zbyt obfitych miesiączek, jestem pod opieką...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja lekarska celem zebrania szczegółowego wywiadu i zlecenia badań dodatkowych.
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Chyba nie obędzie się bez wizyty u lekarza internisty.Trzeba zinterpretować wyniki badań i zastanowić się czy Pani gdzieś tego żelaza nie traci czyli np czy nie ma krwawień z przewodu pokarmowego.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecam udać się do lekarza internisty celem pogłębienia wywiadu i przeprowadzenia szczegółowych badań.
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Przyczyn niedokrwistości może być wiele. Wskazana konsultacja lekarska w celu poszerzenia wywiadu medycznego.
Tomasz Szalewski
lekarz, lekarz w trakcie specjalizacji
Umów wizytę
Zbyt mało danych aby móc jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Dawid Luwański
Umów wizytę
Zalecana konsultacja internistyczna celem zebrania szczegółowego wywiadu i zlecenia badań dodatkowych.
Monika Papuga-Sobczak
dietetyk, psychodietetyk
Umów wizytę
Przede wszystkim należy znaleźć przyczynę tego stanu. Warto oprócz internisty skonsultować się z gastoenterologiem. Przyczyn niedokrwistości jest wiele. Można także wykonać kolonoskopię i gastroskopię i w razie potrzeby wykluczyć celiakię i zespół złego wchłaniania.
Niski poziom hemoglobiny przy suplementacji żelazem
Czy powinnam się martwić mając taki poziom hemoglobiny 10.1 (gdy normalnie powinno być 12.00)? Przyjmuję żelazo, witaminę C oraz K2.
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Hemoglobina w zakresie 10–12,0 g/dl to tzw. łagodna niedokrwistość. W przypadku takiego poziomu hemoglobiny pomimo suplementacji preparatem żelaza sugeruję konsultację z lekarzem. Należy zwiększyć dawkę żelaza, zastosować preparat żelaza na receptę i powtórzyć morfologię za 2-4 tyg. Jednocześnie należy poszukiwać przyczyn niedokrwistości- wymaga to pogłębienia wywiadu zdrowotnego.
Piotr Matysik
lekarz rodzinny, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Często przyczyną niedoboru żelaza jest niewłaściwe postępowanie dietetyczne, na pewno wymaga Pani pogłębienia diagnostyki/profilaktyki.
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Myśle że powinna Pani zgłosić się do lekarza rodzinnego.Pozim hemoglobiny przy suplementacji żelaza jest nieco za niski.
Tomasz Szalewski
lekarz, lekarz w trakcie specjalizacji
Umów wizytę
Proszę się skontaktować z lekarzem rodzinnym w celu dalszej diagnostyki
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja lekarska.
Dawid Luwański
Umów wizytę
Uważam, że powinna Pani zgłosić się do lekarza POZ. Poziom hemoglobiny powinien być wyższy stosując żelazo.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
W przypadku takiego poziomu hemoglobiny pomimo suplementacji preparatem żelaza sugeruję konsultację z lekarzem rodzinnym oraz hematologiem. Należy zwiększyć dawkę żelaza, Jednocześnie należy poszukiwać przyczyn niedokrwistości co wymaga to poszerzenia diagnostyki
Piotr Szuba
lekarz w trakcie specjalizacji, pediatra, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę się zgłosić do swojego lekarza rodzinnego celem pogłębienia diagnostyki
Powikłania po przyjęciu równocześnie żelaza i wapna
Pomyłkowo przyjęłam równocześnie żelazo (Tardyferon) i kapsułkę musującego wapna? Wyczytałam że nie powinno się tego łączyć. Czy mam się obawiać jakiś powikłań?
Zbigniew Walter
internista
Umów wizytę
Nie, jednorazowe przyjęcie razem tych leków nie spowoduje żadnych powikłań.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Nie ma się czego obawiać.
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Nie spowoduje to niekorzystnych następstw zdrowotnych.
Piotr Matysik
lekarz rodzinny, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Nie.
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę się nie martwić, nic się nie stalo
Piotr Szuba
lekarz w trakcie specjalizacji, pediatra, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Nie powinno być żadnych powikłań.
Dawid Luwański
Umów wizytę
prosze się nie obawiać
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
jeżeli jedne raz Pani przyjęła, to nie powinno nic się stać
Czy żelazo można suplementować samodzielnie?
Niedobór żelaza - czy można suplementować żelazo na "własną rękę"? Czy tylko pod kontrolą lekarza?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Można na "własną rękę".
Katarzyna Lorentz-Nejno
lekarz rehabilitacji medycznej, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Można samemu, ale warto najpierw poznać przyczynę niedoboru.
Dariusz Jasonek
lekarz
Umów wizytę
Można na własną rękę, jednak lekarz dokładnie ustali czas suplementacji oraz poprowadzi diagnostykę przyczyny niedokrwistości.
Aleksandra Myszura
lekarz
Umów wizytę
Można ale warto skonsultować się z lekarzem.
Monika Papuga-Sobczak
dietetyk, psychodietetyk
Umów wizytę
Preparaty można suplementować oczywiście samemu, ale warto przede wszystkim znaleźć przyczynę niedoboru żelaza.
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4