Gorzka czekolada/kakao podawana jest informacja, że jest tp źródło żelaza. Kakao zawiera również taniny hamujące wchłanianie żelaza. Czy w związku z tym należy uznać kakao za niepolecane źródło żelaza, bo może dodatkowo ograniczać wchłanianie Fe nawet z innych produktów?
Istnieje prawdopodobieństwo, że kakao, z powodu zawartości tanin, może ograniczać wchłanianie żelaza z innych źródeł. Jednakże, sama gorzka czekolada jest dobrym źródłem żelaza. Dlatego, nie ma potrzeby całkowicie unikać gorzkiej czekolady jako źródła żelaza, ale należy pamiętać o zrównoważonej diecie, bogatej w różnorodne źródła żelaza, takie jak mięso, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto również pamiętać, że żelazo w produktach pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu przyswajalne niż w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Jeśli masz wątpliwości lub chcesz uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie produkty spożywcze pomogą Ci w zwiększeniu spożycia żelaza, warto skonsultować się z dietetykiem.
Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online