ck
Zgoda
Szczegóły
O plikach cookies
Niniejsza strona korzysta z plików cookie
Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług.
Ciasteczka systemowe
Niezbędne pliki cookie przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
Ciasteczka reklamowe
Marketingowe pliki cookie stosowane są w celu śledzenia użytkowników na stronach internetowych. Celem jest wyświetlanie reklam, które są istotne i interesujące dla poszczególnych użytkowników i tym samym bardziej cenne dla wydawców i reklamodawców strony trzeciej.
Ciasteczka statystyczne
Statystyczne pliki cookie pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.
Pliki cookie (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookie potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookie. Niektóre pliki cookie umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę w Deklaracji dot. plików cookie na naszej witrynie.

Dowiedz się więcej na temat tego, kim jesteśmy, jak można się z nami skontaktować i w jaki sposób przetwarzamy dane osobowe w ramach Polityki prywatności.

Prosimy o podanie identyfikatora Pana(Pani) zgody i daty kontaktu z nami w sprawie Pana(Pani) zgody

Zespół złego wchłaniania

Zdrowie A-Z

Zespół złego wchłaniania to stan, w którym organizm ma trudności z przyswajaniem składników odżywczych z pokarmów spożywanych. Objawy mogą obejmować biegunki, wzdęcia, utratę masy ciała oraz ogólne osłabienie organizmu. Przyczyny tego zespołu mogą być różnorodne, włączając w to choroby jelitowe, nietolerancje pokarmowe oraz zaburzenia enzymatyczne. Leczenie zwykle obejmuje modyfikacje diety, suplementację składników odżywczych oraz leczenie przyczynowe, aby przywrócić prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i poprawić przyswajanie składników odżywczych.

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „zespół złego wchłaniania”.

Najnowsze pytania pacjentów
Jak wchłaniają się do organizmu leki roślinne?
Czy lek roślinny, w którym na 100g jest od 55-70% alkoholu przy zalecanym przyjmowaniu trzech razy dziennie po 4g jest w stanie całkowicie się wchłonąć w organizm, nie docierając do receptorów GABA? Pytam, ponieważ nie piję alkoholu, a jak wiadomo z badań, alkohol wpływa na te...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proponuję zwrócić się z tym pytaniem do producenta leku.
Czy kakao może ograniczać wchłanianie żelaza?
Gorzka czekolada/kakao podawana jest informacja, że jest tp źródło żelaza. Kakao zawiera również taniny hamujące wchłanianie żelaza. Czy w związku z tym należy uznać kakao za niepolecane źródło żelaza, bo może dodatkowo ograniczać wchłanianie Fe nawet z innych...
Klaudia Grochal
dietetyk, psychodietetyk
Umów wizytę
Istnieje prawdopodobieństwo, że kakao, z powodu zawartości tanin, może ograniczać wchłanianie żelaza z innych źródeł. Jednakże, sama gorzka czekolada jest dobrym źródłem żelaza. Dlatego, nie ma potrzeby całkowicie unikać gorzkiej czekolady jako źródła żelaza, ale należy pamiętać o zrównoważonej diecie, bogatej w różnorodne źródła żelaza, takie jak mięso, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste i pełnoziarniste produkty zbożowe. Warto również pamiętać, że żelazo w produktach pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu przyswajalne niż w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Jeśli masz wątpliwości lub chcesz uzyskać więcej informacji na temat tego, jakie produkty spożywcze pomogą Ci w zwiększeniu spożycia żelaza, warto skonsultować się z dietetykiem.

Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Czy należy powtórzyć kurację lewofloksacyną jeśli antybiotyk się gorzej wchłaniał?
Zostały mi przepisane następujące antybiotyki na helicobacter pylori: amoksycylina, lewofloksacyna oraz ipp. Poprawa była znaczna, jednak nie udało się całkowicie wyeliminować bakterii. Nie zostałam uprzedzona że, lewofloksacyny nie wolno łączyć z nabiałem przez co antybiotyk nie do końca się...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z lekarzem prowadzącym leczenie.
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4