otrzymaj pomoc gastrologa i dietetyka online
Celiakia jest chorobą jelita cienkiego, która ma podłoże genetyczne. Objawia się ona nietolerowaniem glutenu i szacuje się, że choruje na nią od 1 do 2 proc. ludzkiej populacji.
Objawy celiakii różnią się w zależności od jej rodzaju. W tzw. postaci klasycznej, choroba ta zazwyczaj ujawnia się już u małych dzieci i sygnalizowana jest przez przewlekłą biegunkę, bóle brzucha oraz wzdęcia u malucha.
Choroba ta może pojawić się również w późniejszym wieku w związku z wyzwalającym czynnikiem, głównie stresem oraz ciążą.
Leczenie celiakii opiera się na całkowitej rezygnacji z produktów zawierających gluten. Aby jednak dieta była dobrze zbilansowana, powinna być ułożona przez dietetyka. Pomoc takiego specjalisty można uzyskać również online i opracować z nim jadłospis zgodnie ze swoimi potrzebami.
Za pośrednictwem konsultacji online!
Znajdź odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.
Nietolerancja glutenu objawiająca się na skórze nazywana jest chorobą Dühringa i cechuje się obecnością pęcherzy, grudek oraz krostek.
Główne objawy neurologiczne tej choroby to bóle głowy, depresja oraz stany lękowe, a nawet napady paniki.
Głównymi symptomami w najmłodszej grupie wiekowej jest opóźnienie rozwoju płciowego, niski wzrost, zaparcia oraz bóle brzucha.
Leczenie opiera się na stosowaniu ścisłej diety bezglutenowej, która powinna być wdrożona przez dietetyka.
Dieta bezglutenowa nie powinna być stosowana, jeśli nie jest ona uzasadniona medycznie, może bowiem doprowadzić do niedoborów pokarmowych.