skorzystaj z pomocy gastrologa lub internisty online
Wzdęciami nazywa się dużą ilość gazów zalegających w jelitach, które sporadycznie pojawiają się u większości osób. Jeśli jednak są zbyt częste i naprawdę uciążliwe, wówczas mogą być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych.
Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć? Jest ich wiele, od zbyt szybkiego jedzenia, przez spożywanie gazotwórczych pokarmów takich jak rośliny strączkowe, aż po picie nadmiernych ilości słodkich, gazowanych napojów. Wówczas wystarczą kosmetyczne zmiany dietetyczne, aby poradzić sobie z problemem wzdęć.
Niekiedy jednak przyczyna leży głębiej i wynika np. z przerostu bakterii jelitowych, zespołu jelita drażliwego czy chorób zapalnych jelit. W takich sytuacjach niezbędna jest stała opieka gastrologa oraz gruntowne zmiany w stylu życia, aby zapanować nad problemem wzdęć.
Umów się na konsultację online:
Znajdź odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania.
Do pokarmów przyczyniających się do wzdęć zalicza się rośliny strączkowe takie jak fasola czy bób, warzywa kapustne, owoce takie jak jabłka i gruszki, a także kukurydzę, sery pleśniowe oraz produkty ze sztucznymi słodzikami.
Nadmiernego wytwarzania gazów w jelitach nie powodują oliwki, ryż, mięso, pomidory, sałaty oraz awokado. Osoby cierpiące na wzdęcia powinny jednak prowadzić kalendarz pozwalający wywnioskować, po jakich pokarmach pojawiają się u nich nieprzyjemne dolegliwości.
Jeśli wzdęcia są przewlekłe i bardzo dokuczliwe, wówczas gastrolog może zlecić wykonanie gastroskopii, kolonoskopii, badań kału oraz na nietolerancje pokarmowe.
Przewlekły stres ma bardzo negatywny wpływ na układ pokarmowy i może również potęgować problem ze wzdęciami.
Celiakia to choroba przy której organizm nie toleruje glutenu. Cierpi na nią około 1 proc. populacji, a jedyną metodą na kontrolowanie objawów jest całkowita eliminacja glutenu z diety.