Mały paproch, pyłek, kurz, alergen, a nawet kosmetyk może być powodem ogromnego zmartwienia, dyskomfortu, a niekiedy poważnych problemów okulistycznych. Podrażnienie oka często wymaga interwencji lekarza, warto zatem obserwować swój organizm i w porę reagować unikając tym samym komplikacji zdrowotnych.
Przez podrażnienie oka należy rozumieć stan, w którym oko reaguje negatywnie na bodźce zewnętrzne. Najczęściej pacjent skarży się na dyskomfort i ból w okolicy gałki ocznej, obserwujemy również wyraźne zmiany w wyglądzie oka: zaczerwienienie, załzawienie, a nawet opuchliznę.
Drażniący wpływ na gałkę oczną mają przede wszystkim: dym, promienie słoneczne, opary, chemia domowa, kosmetyki do oczu, wiatr, ale również alergeny, cząstki obce czy soczewki kontaktowe.
Podrażnienie oczu może powodować szereg niepożądanych objawów. Ich uciążliwość uzależniona jest od czynnika drażniącego i długości jego oddziaływania. Wśród objawów podrażnienia oka należy wymienić:
Swędzenie - odczucie swędzenia w oku jest jednym z najbardziej powszechnych objawów podrażnienia. Może być ono spowodowane substancjami drażniącymi lub alergenami.
Zaczerwienienie - zaczerwienieniu ulec może białko oka (sklera) lub spojówki (błony pokrywającej wnętrze powieki i przednią część gałki ocznej).
Światłowstręt - osoby z podrażnieniem oka mogą być nadwrażliwe na światło, co prowadzi do dyskomfortu lub bólu w reakcji na jasne światło.
Łzawienie - podrażnienie może prowadzić do nadprodukcji łez w celu ochrony oka przed drażniącymi substancjami.
Pieczenie - uczucie pieczenia w oku jest kolejnym częstym objawem podrażnienia, szczególnie gdy jest narażone na substancje drażniące lub alergeny.
Ból lub dyskomfort - odczuwanie bólu lub ogólnego dyskomfortu w oku może być wynikiem podrażnienia, zwłaszcza gdy gałka oczna jest narażona na drażniące substancje.
Do innych objawów podrażnienia gałki ocznej zaliczamy: suchość oka, obrzęk powiek, nadmierne mruganie, ropna lub śluzowa wydzielina z oka.
Ze względu na niezwykłą wrażliwość narządu wzroku i ryzyko komplikacji wszelkiego rodzaju podrażnienia i urazy warto skonsultować ze specjalistą - lekarzem okulistą. Niemniej jednak, zanim do niego trafimy zadbajmy o podrażnione oko już w domu.
W sytuacji, gdy podrażnieniu uległa gałka oczna, można szukać tymczasowej ulgi w kompresie. W tym celu należy schłodzić ściereczkę lub gazę zimną wodą i delikatnie przyłożyć na zamknięte oko. To może pomóc zmniejszyć obrzęk oka i złagodzić odczuwany dyskomfort.
Jeśli mamy pewność, że podrażnienie oka jest wynikiem suchości oka, możemy skorzystać z kropli nawilżających dostępnych bez recepty. Może również skorzystać z:
Przede wszystkim jednak bezwzględnie zadbajmy o higienę rąk, zanim dotkniemy oka, unikajmy jego pocierania i skontaktujmy się z lekarzem.
Bezwzględnie powinniśmy skorzystać z pomocy medycznej w sytuacjach, kiedy podrażnienie oka wywołuje intensywny ból, utratę widzenia czy zniekształcenie oka.
Z wizytą nie należy zwlekać również wtedy, gdy:
Podrażnienie gałki ocznej u dzieci lub niemowląt powinno zawsze zostać skonsultowane ze specjalistą, to może pomóc zapobiec poważnym komplikacjom okulistycznym.
Dieta ma również istotny wpływ na zdrowie oczu. Spożywane składniki odżywcze mogą pomóc w utrzymaniu dobrej kondycji wzroku oraz zmniejszeniu ryzyka wystąpienia pewnych problemów ocznych. Warto zatem zadbać, aby w codziennym menu pojawiały się:
Witamina A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, ponieważ pomaga w utrzymaniu dobrego widzenia, zwłaszcza w warunkach słabego oświetlenia. Produkty bogate w witaminę A to na przykład marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, brokuły i wątróbka.
Luteina i zeaksantyna, substancje z grupy karotenoidów, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem świetlnym, zwłaszcza niebieskim. Produkty takie jak jarmuż, szpinak, kalafior, awokado i żółtka jajek zawierają te związki.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to z kolei tłuszcze, które występują w rybach (takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki) oraz w orzechach włoskich i siemieniu lnianym, mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej, które jest jednym z głównych powodów utraty wzroku u osób starszych.
Witamina C jest to antyoksydant, który pomaga w ochronie oczu przed uszkodzeniem spowodowanym działaniem wolnych rodników. Owoce cytrusowe, kiwi, truskawki i papryka czerwona są dobrymi źródłami witaminy C.
Witamina E to kolejny antyoksydant, który może pomóc w ochronie komórek oczu przed uszkodzeniem. Nasiona słonecznika, migdały i szpinak to produkty bogate w witaminę E.
Cynk - minerał jest istotny dla zdrowia oczu, zwłaszcza soczewki oka, i może pomagać w ochronie wzroku przed uszkodzeniem. Cynk znajduje się w mięsie, nasionach dyni, orzechach włoskich i nabiale.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!