Lakcid to proszek, który po rozpuszczeniu w wodzie tworzy zawiesinę doustną. Zawiera on szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus, które, podobnie jak inne bakterie kwasu mlekowego, kolonizują błonę śluzową jelit i pomagają w normalizacji składu mikroflory przewodu pokarmowego, zwłaszcza po wyjałowieniu go w wyniku antybiotykoterapii. Badania wykazały, że szczepy te są w stanie przetrwać w środowisku soku żołądkowego i są odporne na działanie soli kwasów żółciowych, co umożliwia im przystosowanie i przeżycie w przewodzie pokarmowym. Konkurując o substraty i miejsce kolonizacji na błonie śluzowej jelita oraz produkując kwas mlekowy w wyniku beztlenowego rozkładu cukrów, tworzą niekorzystne warunki dla większości chorobotwórczych mikroorganizmów. Co więcej, szczepy te posiadają naturalną oporność na szerokie spektrum antybiotyków stosowanych klinicznie. Lakcid jest zalecany w przypadku: poantybiotykowego zapalenia jelit, szczególnie w leczeniu wspomagającym rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy; nawracającego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy; zapobiegania biegunce podróżnych; leczenia wspomagającego w czasie i po antybiotykoterapii.