Cytomegalowirus

Zdrowie A-Z

Cytomegalowirus (CMV) to wirus z rodziny herpeswirusów, który jest powszechnie występującym patogenem u ludzi. Zakażenie CMV często przebiega bezobjawowo u zdrowych osób, jednak może prowadzić do poważnych komplikacji u osób z osłabionym układem odpornościowym oraz u noworodków zakażonych w trakcie ciąży. Wirus przenosi się przez kontakt z zakażonymi płynami ustrojowymi, takimi jak ślina, krew, mocz czy mleko matki. Leczenie polega głównie na stosowaniu leków przeciwwirusowych, które są szczególnie istotne dla osób z grup wysokiego ryzyka.

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „Cytomegalowirus”.

Najnowsze pytania pacjentów
Jakie badania mogę samodzielnie wykonać?
Od kilku lat mam CRP w okolicy 15-30 oraz OB 20-50. Cały czas jestem przemęczona, często łapię infekcje. W morfologii zawsze mam podwyższone leukocyty (minimalnie powyżej normy). Mam dość sporą nadwagę i mimo diet, ćwiczeń cały czas utrzymuje się ta sama waga. Lekarz internista powiedział, że...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
W jakim kierunku nadal się diagnozować?
Od roku szukam odpowiedzi na swoje choroby, bo od roku co chwile dostaję infekcji górnych dróg oddechowych, przeszłam chorobę śródmiąższową płuc (nie określono dokładnej choroby - przeszła z czasem, zanim zdiagnozowali). Ostatnio długo chorowałam, miałam temperaturę między...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u lekarz rodzinnego.
Czy infekcja intymna, nasilone upławy, świąd i pieczenie może mieć wpływ na spóźnianie się miesiączki?
 Już 7 dni spóźnia mi się okres, a nie dopuszczam myśli, żeby była to ciąża, w ostatnich dniach też bolą mnie bardzo piersi, ale okresu niestety jeszcze nie dostałam.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u ginekologa.
Marlena Kałużna
lekarz, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Nie można wykluczyć ciaży, konieczne badanie i konsultacja u ginekologa.
Gdzie szukać rozwiązania, pomocy?
Od kilku lat częste objawy infekcyjno-podobne, osłabienie, bóle gardła, ucha, przewlekłe bóle zatok (od stycznia 9 raz, objawy trwają ok tydzień i mijają na kilka dni, następnie nawrót objawów) i bardzo częste migreny (średnio 20 miesięcznie) w trakcie leczenia w...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Opisanych jest wiele objawów - z każdym z nich należy zgłosić się na wizytę do odpowiedniego specjalisty.
Agnieszka Molas-Biesiada
lekarz rodzinny, psychodietetyk
Umów wizytę
Zalecam wizytę stacjonarną u lekarza rodzinnego
Adam Cisowski
lekarz rodzinny, lekarz w trakcie specjalizacji
Umów wizytę
Zalecam wizytę w Poradni Psychiatrycznej celem wyeliminowania zaburzeń z somatyzacją.
Czy konieczne w moim przypadku będzie wzięcie antybiotyku?
Prawie 3 tygodnie temu dotknęła mnie jakaś infekcja. Czułem się dobrze, normalnie chodziłem do pracy. Jedynie to męczył mnie przez parę dni kaszel, lekko bolało gardło i na 2 dni straciłem głos. Z powodu tego, że ból gardła nie ustąpił (nie intensywność bólu mnie niepokoiła, lecz...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy stosować się do zaleceń lekarskich.
Jaki to typ infekcji i czym najlepiej wyleczyć?
Od jakiegoś czasu mam infekcję intymną. Nic nie pomaga. Jeśli chodzi o infekcję, to mam takie objawy, jak: nieprzyjemny zapach wydzieliny, serowate uprawy, delikatny ból w podbrzuszu, często oddaję mocz, oraz odczuwam dyskomfort z lewej strony. Wspomnę, że nie pomagają mi leki...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u ginekologa.
Czy ciągła obecność objawów wskazuje na inną infekcję niż grzybiczą?
Miałam wykonywanie badanie ogólne moczu - wynik brak obecności bakterii, natomiast towarzyszyły mi objawy: przede wszystkim silny ból podczas mikcji, swędzenie okolicy pochwy oraz pieczenie do kilkunastu minut po oddaniu moczu, upławów brak. Zastosowane zostały globulki...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta u ginekologa.
Daniel Biesiada
lekarz rodzinny
Umów wizytę
proszę o konsultację z ginekologiem
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Jeśli objawy, takie jak silny ból podczas mikcji, swędzenie okolicy pochwy oraz pieczenie po oddaniu moczu, nadal się utrzymują mimo zastosowania leczenia, możliwe jest, że dolegliwości te wynikają z innej przyczyny niż infekcja grzybicza. Brak obecności bakterii w badaniu ogólnym moczu wyklucza typowe infekcje dróg moczowych, ale nie wszystkie możliwe przyczyny. W takim przypadku, warto rozważyć wykonanie dodatkowych badań laboratoryjnych przed kolejną wizytą u lekarza. Dobrym kierunkiem może być wykonanie wymazu z pochwy na obecność patogenów, takich jak bakterie (różniące się od tych, które są typowe dla infekcji dróg moczowych) czy wirusy, które również mogą powodować podobne objawy. Wymaz ten może również pomóc w identyfikacji szczepów grzybów, jeśli infekcja grzybicza była pierwotnie źle zdiagnozowana lub jeśli zastosowane leczenie nie było wystarczająco skuteczne. Innym badaniem, które warto rozważyć, jest badanie moczu metodą posiewu, które może wykryć obecność bakterii nieujawnionych w rutynowym badaniu ogólnym moczu, szczególnie jeśli istnieje podejrzenie infekcji układu moczowego nie wykrytej standardowymi metodami. Ponadto, jeśli objawy nasilają się po stosunkach seksualnych lub jeśli istnieje możliwość ekspozycji na choroby przenoszone drogą płciową, odpowiednie mogą być również badania w kierunku chorób przenoszonych drogą płciową. Ważne jest, aby omówić te objawy i wyniki badań z lekarzem, który może dokładnie ocenić sytuację i zaproponować dalsze kroki diagnostyczne lub zmianę leczenia. Pamiętać proszę, że dokładna diagnoza jest kluczowa dla skutecznego leczenia. Czy oprócz wymienionych objawów zauważyła Pani jakiekolwiek inne niepokojące sygnały, które mogłyby pomóc w diagnozie? Zachęcam do dokładnego monitorowania swojego stanu zdrowia i notowania wszelkich obserwacji, które mogą być istotne dla lekarza. Z poważaniem, dr n. med. Łukasz Blukacz
Podejrzewam infekcję - czy mogę mieć rację? 
Od kilku dni mam ból podbrzusza, w centralnej części podbrzusza. Brałam tabletki przeciwbólowe i rozkurczowe, ale nic to nie dawało. Okres mam nieregularny i nie zapowiada się na menstruację, jednak zostaje nieprzyjemny zapach na majtkach i mała ilość śluzu. 
Tomasz Andrzej Szczęsny
onkolog, lekarz chorób wewnętrznych
Umów wizytę
Wizyta stacjonarna w Poradni ginekologicznej będzie najprawdopodobniej tylko potwierdzeniem ale tez najlepszym rozwiązaniem
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Opisane przez Panią objawy, takie jak ból w centralnej części podbrzusza, nieprzyjemny zapach oraz zmiany w wydzielinie z pochwy, mogą rzeczywiście sugerować obecność infekcji. Infekcje pochwy mogą być spowodowane przez różne czynniki, w tym bakterie, grzyby, a nawet pasożyty, i często wymagają specjalistycznego leczenia po dokładnej diagnozie. Ból podbrzusza, który nie ustępuje po zastosowaniu leków przeciwbólowych i rozkurczowych, oraz obecność nieprzyjemnego zapachu mogą być sygnałem, że konieczna jest wizyta u lekarza ginekologa, aby przeprowadzić odpowiednie badania, takie jak badanie ginekologiczne, wymaz z pochwy na obecność bakterii czy grzybów, a także inne badania, które lekarz uzna za stosowne. Zachęcam do jak najszybszego umówienia się na wizytę w gabinecie ginekologicznym. Wczesne rozpoznanie i leczenie infekcji jest kluczowe, aby uniknąć możliwych komplikacji i szybko przywrócić komfort oraz zdrowie. Proszę pamiętać, aby przed wizytą nie stosować żadnych środków do higieny intymnej, które mogłyby zakłócić wynik badania. Jeśli ma Pani jakiekolwiek dodatkowe pytania czy obawy, proszę nie wahać się pytać. Moim priorytetem jest zapewnienie Pani odpowiedniej opieki i wsparcia. Z poważaniem, dr n. med. Łukasz Blukacz
Zbigniew Walter
internista, specjalista chorób wewnętrznych
Umów wizytę
wskazana konsultacja ginekologiczna
Czy leczyć ten przypadek u lekarza POZ, czy może już u Urologa?
Jestem kobietą w wieku 46 lat. Mam często nawracające infekcje układu moczowego, gdy problem zostanie wyleczony, za niedługo powraca. W ostatnim czasie wykonałam badanie ogólne moczu, gdzie jest wysokie stężenie leukocytów (kryją pole widzenia, obecne zlepy), bardzo liczne bakterie...
Adam Cisowski
lekarz rodzinny, lekarz w trakcie specjalizacji
Umów wizytę
Konieczne jest wykonanie posiewu moczu wraz z antybiogramem.
Czy od infekcji intymnej można mieć niedrożność jajowodów?
Skąd się biorą zrosty ? I czy krwawienie owulacyjne to znak, że jajowody są drożne ?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z ginekologiem prowadzącym.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Infekcje intymne, szczególnie te nieleczone lub powtarzające się, mogą przyczynić się do problemów zdrowotnych, takich jak stan zapalny miednicy mniejszej (PID - Pelvic Inflammatory Disease). PID może być wynikiem infekcji przenoszonych drogą płciową, takich jak chlamydia, ureaplasma czy rzeżączka, ale także innych bakterii. W przypadku PID, infekcja może rozprzestrzeniać się od pochwy i szyjki macicy w głąb miednicy, w tym do jajowodów. Stan zapalny i infekcja mogą prowadzić do powstania blizn i zrostów, co potencjalnie może skutkować niedrożnością jajowodów. Zrosty mogą powstać jako wynik reakcji organizmu na stan zapalny, operacje, urazy, infekcje lub endometriozę. Są to pasma tkanki łącznej, które mogą połączyć struktury anatomiczne, które normalnie nie są ze sobą złączone. W kontekście jajowodów, zrosty mogą blokować drogę, którą musi przebyć jajeczko do macicy, co może być przyczyną problemów z płodnością. Krwawienie owulacyjne jest zjawiskiem, które może wystąpić u niektórych kobiet wokół czasu owulacji. Jest to zazwyczaj lekkie krwawienie lub plamienie. Nie jest ono jednak bezpośrednim wskaźnikiem drożności jajowodów. Drożność jajowodów jest zwykle oceniana za pomocą specjalistycznych badań, takich jak histerosalpingografia (HSG), sonohisterografia lub laparoskopia diagnostyczna.. Jeśli ma Pani obawy dotyczące infekcji intymnych, niedrożności jajowodów, czy też innych kwestii zdrowotnych, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem ginekologiem. Lekarz może zaproponować odpowiednie badania diagnostyczne, ocenić stan zdrowia i w razie potrzeby zalecić odpowiednie leczenie.
Proszę o pomoc, w jaki sposób mogę sobie pomóc. 
Od początku grudnia źle się czułam -  tzn. miałam zawroty głowy, nudności i pieczenie w klatce piersiowej. Poszłam do lekarza i dał mi skierowanie na gastroskopię. Badanie to odbyło się 3 stycznia tego roku i wykazało obecność bakterii Helictobacter pylori. Następnego dnia dostałam od...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Kontrolna wizyta u lekarza prowadzącego leczenie.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Przebyła Pani kompleksowe leczenie, które mogło mieć wpływ na różne aspekty Pani zdrowia. Leczenie H. pylori często wymaga zastosowania silnych antybiotyków, co może prowadzić do różnych skutków ubocznych, w tym problemów z układem pokarmowym i możliwych infekcji poantybiotykowych, jak np. infekcje pochwy. Antybiotyki mogą zaburzać naturalną florę bakteryjną, co może prowadzić do infekcji grzybiczych. Dobrze, że infekcja pochwy została wyleczona, jednak problem z hemoroidami i dyskomfortem w okolicy odbytu nadal wymagają uwagi. Hemoroidy mogą być bolesne i powodować dyskomfort, szczególnie przy wypróżnianiu. Ból, zmiana kształtu stolca, oraz uczucie swędzenia mogą wskazywać, że hemoroidy nadal są aktywne. Czasami hemoroidy wewnętrzne mogą nie być widoczne, ale nadal powodować objawy. Antybiotyki i ogólny stres związany z leczeniem i infekcjami mogą przyczyniać się do uczucia zmęczenia i bólu. Również stan zapalny w organizmie może się manifestować przez bóle mięśniowe i zmęczenie. Po kuracji antybiotykowej lub jeszcze w jej trakcie warto rozważyć przyjmowanie probiotyków, aby wspomóc odbudowę zdrowej flory bakteryjnej w jelitach i zmniejszyć ryzyko dalszych infekcji. W obliczu Pani objawów, szczególnie jeśli utrzymują się one i powodują znaczny dyskomfort, zdecydowanie zalecam konsultację z lekarzem. Może być konieczne przeprowadzenie dodatkowych badań, aby wykluczyć inne potencjalne problemy i dostosować leczenie. Ważne jest, aby omówić wszystkie Pani obawy, w tym problemy z hemoroidami, ból mięśni, zmęczenie oraz wszelkie inne niepokojące objawy. Proszę dbać o siebie, dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, zdrową dietę, odpoczynek, a także, jeśli to możliwe, delikatną aktywność fizyczną, która może wspomóc ogólną kondycję. Zachęcam do ścisłej współpracy z lekarzami i dbania o regularne kontrole zdrowotne.
Infekcje wirusowe oraz bakteryjne, a wygląd dziecka.
Czy częste infekcje wirusowe oraz bakteryjne u dziecka mogą przyczyniać się do bladości twarzy?
Agnieszka Molas-Biesiada
lekarz rodzinny, psychodietetyk
Umów wizytę
Wskazana konsultacja w formie wizyty stacjonarnej u lekarza rodzinnego lub pediatry.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Tę kwestę należy skonsultować z pediatrą prowadzącym leczenie dziecka.
Czy mogę być w ciąży? Czy to raczej infekcja?
Stosunek bez wytrysku w środku. Po stosunku mocne zapalenie pęcherza. 2 dni po stosunku miesiączka (szybciej o 4 dni). W trakcie miesiączki ciągły ból pęcherza. Leczenie Furaginą. Okres trwał 5 dni. 6 dzień okresu ból jajników, brzucha i trochę pęcherza. 
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, z opisanego przez Panią scenariusza wydaje się, że objawy, których doświadcza Pani, mogą być raczej związane z infekcją dróg moczowych niż z ciążą. Zapalenie pęcherza moczowego charakteryzuje się takimi objawami jak ból lub pieczenie podczas oddawania moczu, częste parcie na pęcherz, a czasami także ból w dolnej części brzucha. Fakt, że objawy wystąpiły po stosunku i że stosuje Pani leczenie Furaginą (lek na infekcje dróg moczowych), również wskazuje na infekcję dróg moczowych. Miesiączka, która pojawiła się 2 dni po stosunku, choć nieco wcześniej niż zwykle, również sugeruje, że nie jest Pani w ciąży. Ból jajników i brzucha, który pojawił się po miesiączce, może być związany z różnymi przyczynami, w tym z cyklem owulacyjnym lub nadal występującą infekcją. Jeśli jednak ma Pani jakiekolwiek wątpliwości co do możliwości ciąży lub jeśli objawy nie ustępują pomimo leczenia, zalecam konsultację z lekarzem. Specjalista może zalecić wykonanie testu ciążowego lub innych badań, aby wykluczyć ciążę i dokładnie zdiagnozować przyczynę dolegliwości. Proszę również pamiętać, że stosunek bez ejakulacji nie jest metodą antykoncepcji i zawsze istnieje ryzyko ciąży.
Czy to może być początek infekcji?
Piszę z zapytaniem do lekarza ginekologa. Od 2-3 dni towarzyszy mi śluz z pochwy biały o dość gęstej konsystencji/budyniowej, bezwonny. Zwykle też jest obecny, ale ma zabarwienie bardziej z przezroczystego w białawe, trochę żółtawe między końcem miesiączki a owulacją. Kilka dni temu nad...
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Zmiana konsystencji i koloru śluzu z pochwy może być związana z różnymi czynnikami, w tym z naturalnymi zmianami zachodzącymi w cyklu miesiączkowym. Biały, gęsty śluz, szczególnie jeśli jest bezwonny i nie towarzyszą mu inne objawy, takie jak świąd, pieczenie, zaczerwienienie czy ból podczas stosunku, może być normalnym zjawiskiem. Jednakże, każda znacząca zmiana może również wskazywać na infekcję lub inną dolegliwość ginekologiczną. Ból w podbrzuszu, który Pani wspomina, może mieć różne przyczyny, w tym stres, jednak jeżeli będzie się powtarzał lub nasilał, zalecałabym konsultację z lekarzem. Subtelne uczucie skurczu może być również związane z naturalnymi procesami w cyklu miesiączkowym, szczególnie jeżeli zbliża się termin kolejnej miesiączki. Jeśli chodzi o podjęcie działań zapobiegawczych w obawie przed infekcją, zazwyczaj zaleca się ostrożność w stosowaniu jakichkolwiek środków bez konsultacji z lekarzem. Wiele leków dostępnych bez recepty może pomóc w łagodzeniu objawów, ale mogą również zakłócić naturalną florę bakteryjną pochwy lub maskować objawy, co utrudni postawienie właściwej diagnozy. W tej sytuacji, jeśli objawy nie są szczególnie uciążliwe i nie pojawią się dodatkowe, takie jak świąd, pieczenie, nieprzyjemny zapach czy ból, można obserwować sytuację przez kilka dni. Jeśli jednak objawy się nasilą lub pojawią się nowe, zalecam skontaktowanie się z ginekologiem. Lekarz może zalecić wykonanie badań, takich jak wymaz z pochwy, aby wykluczyć infekcję i ustalić właściwe leczenie. Proszę pamiętać, że regularne wizyty u ginekologa i profilaktyczne badania są najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia ginekologicznego i szybką reakcję w przypadku wszelkich niepokojących zmian.
Czy podczas plamienia które wynika z używania krążków antykoncepcyjnych mogę używać lek na infekcje intymne?
 Dodam, że mój lekarz ginekolog po zbadaniu powiedział, że takie plamienia będą normalne. Ale od kilku dni mam infekcje i chciałabym się dowiedzieć, czy w takiej sytuacji mogę używać leku na infekcję. 
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Należy to skonsultować z ginekologiem prowadzącym.
Łukasz Blukacz
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Dzień dobry, Plamienia występujące podczas stosowania krążków antykoncepcyjnych mogą być normalnym zjawiskiem, zwłaszcza w pierwszych miesiącach stosowania tej metody antykoncepcji, gdy organizm dostosowuje się do nowego stężenia hormonów. Jeśli Pani lekarz ginekolog potwierdził, że takie plamienia są w Pani przypadku normalne, jest to część procesu adaptacji. Jeśli chodzi o leczenie infekcji intymnych w trakcie występowania plamień, zazwyczaj jest to możliwe i bezpieczne, ale wybór odpowiedniego preparatu powinien być skonsultowany z lekarzem. Leki na infekcje intymne, szczególnie te dostępne bez recepty, są przeważnie bezpieczne do stosowania, jednak ich wybór zależy od rodzaju i przyczyny infekcji. W przypadku infekcji grzybiczych często stosuje się preparaty miejscowe lub doustne zawierające substancje przeciwgrzybicze, natomiast w przypadku infekcji bakteryjnych mogą być zalecane inne środki. Przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek leków na infekcję intymną w trakcie stosowania krążków antykoncepcyjnych, zalecam konsultację z lekarzem, który może dokładnie ocenić rodzaj infekcji i zalecić odpowiedni preparat. Jest to ważne, aby terapia była skuteczna i bezpieczna zarówno w kontekście leczenia infekcji, jak i utrzymania skuteczności antykoncepcji. Proszę pamiętać, że dbałość o higienę intymną i regularne wizyty kontrolne u specjalisty są kluczowe dla utrzymania zdrowia i właściwego stosowania metod antykoncepcyjnych. Z poważaniem, dr n. med. Łukasz Blukacz
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4