Gluten

Zdrowie A-Z

Gluten to białko występujące w niektórych zbóż, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu lub innymi schorzeniami jelitowymi, spożywanie glutenu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do uszkodzenia błony śluzowej jelit. Dlatego dla tych osób istotne jest eliminowanie glutenu z diety poprzez wybieranie produktów bezglutenowych oraz staranne czytanie etykiet produktów spożywczych.

Najczęściej wyszukiwane schorzenia

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „gluten”.

Najnowsze pytania pacjentów
Jakie zmiany w organizmie może powodować nietolerancja glutenu?
Od około 1,5 roku odczuwam dyskomfort z prawej strony brzucha. Czy nietolerancja glutenu może powodować odbijanie się, suchość w ustach, pojawienie się paznokcii Terry'ego, wzrost owłosienia na dłoniach i rękach, pienisty mocz? Jeżeli nie gluten, to co może być powodem?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Stacjonarna wizyta lekarska.
Jak zdiagnozować nietolerancję glutenu?
Jakie badania powinnam zrobić, aby zdiagnozować nietolerancję glutenu?
Maciej Tężycki
lekarz rodzinny, internista, lekarz
Umów wizytę
Jeśli ma Pan na myśli celiakię to należy wykonać m.in. gastroskopię i badanie przeciwciał EMA i IgA-TG2
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
należy wykonać gastroskopię i badanie przeciwciał EMA i IgA-TG2
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana wizyta u gastroenterologa.
Czy takie wyniki badania na "gluten" są prawidłowe?
Moja mama (51 l.) ma stwierdzone mikroskopowe zapalenie jelit, oprócz tego wykluczone RZS, morfologia, tarczyca i hormony są prawidłowe. Ma bardzo duże bóle kości, stawów, obrzęki na dużych stawach oraz na paliczkach dłoni, jest chronicznie zmęczona. Na własną rękę...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Proszę skonsultować wyniki z lekarzem prowadzącym leczenie.
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4