Mam 20 lat. Mój problem to nieustannie zaczerwienione policzki. Leczyłem się przeciwtrądzikowo - problem policzków lekko ustępował, ale praktycznie nie znikał. Skóra natychmiast robi się czerwona przy kontakcie ze słońcem. Problem dotyczy tylko policzków, występuje zawsze w tym samym miejscu. Przeczytałem w internecie, że zaczerwienienie w tym miejscu to skutek diety. Co należałoby wyeliminować z diety?
W przypadku zaczerwienienia policzków, nie zawsze dieta jest przyczyną. Przyczyną może być wiele czynników, takich jak stres, choroby skóry, alergie, choroby autoimmunologiczne lub reakcje na kosmetyki.
Jeśli podejrzewasz, że dieta jest przyczyną Twojego problemu, warto spróbować wyeliminować z diety potencjalne alergeny pokarmowe, takie jak orzechy, soję, gluten, nabiał czy jaja. Możesz również spróbować zmniejszyć spożycie pikantnych potraw i alkoholu, które mogą powodować zaczerwienienie skóry.
Warto również zwrócić uwagę na skład kosmetyków, które używasz, i wybrać produkty o delikatnym działaniu, bez silnych substancji drażniących skórę. Dodatkowo, warto skonsultować się z dermatologiem/alergologiem, który może pomóc w zdiagnozowaniu przyczyny i zalecić odpowiednie leczenie.
W kwestii eliminacji produktów z diety najlepiej skontaktować się z dietetykiem.
Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Zalecana stacjonarna wizyta dermatologiczna.