Dieta jest bardzo ważną częścią walki z cukrzycą. Właściwe funkcjonowanie zapewnia nie tylko farmakoterapia, ale też zdrowe, w pełni zbilansowane posiłki. Oto, co powinno znaleźć się w jadłospisie osoby z cukrzycą.
Obecnie odpowiednie odżywianie stanowi istotny filar leczenia cukrzycy. Coraz częściej odchodzi się od pojęcia diety cukrzycowej na rzecz wdrażania zdrowych, zbilansowanych zasad jedzenia. Przede wszystkim każdy pacjent z cukrzycą powinien zadbać o regularność i częste zjadanie posiłków. Zbyt duże przerwy prowadzą do niekontrolowanych zmian poziomu cukru we krwi, co nie jest bezpieczne dla chorego.
Oprócz częstotliwości, bardzo ważna jest też jakość zjadanych posiłków. Właściwe produkty dla cukrzyka powinny być niskokaloryczne i bogate błonnik, by zapobiegać nagłym skokom insuliny we krwi. Za to należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemiczny, które mogą prowadzić do dużych zmian w poziomie cukru.
Pacjenci powinni stawiać na węglowodany złożone, będące optymalnym źródłem energii. Bardzo istotna jest też kontrola ich spożycia. W żywieniu cukrzyka stosuje się tzw. wymienniki węglowodanowe, które pozwalają ustalić, ile w danym posiłku znajduje się przyswajalnych węglowodanów i dopasować je do dawek insuliny.
Nie można też zapomnieć o dostarczaniu białka oraz dobrych tłuszczów. Tego typu składniki odżywcze znajdują się w owocach, warzywach, pieczywie pełnoziarnistym, orzechach czy jogurtach naturalnych.
Podstawą żywienia cukrzyka są owoce oraz warzywa o niskim indeksie glikemicznym. Warto włączać je do każdego posiłku w proporcji 4:1 na korzyść warzyw. Najlepiej, by miały formę surową lub al dente. Wówczas wzrost indeksu glikemicznego nie jest tak znaczny. Na wartość tego parametru wpływ ma również stan owoców i warzyw. Niższy IG mają te mniej dojrzałe, nieprzetworzone i mniej rozdrobnione owoce i warzywa.
Wśród owoców i warzyw, które mają niski indeks glikemiczny znajdują się: jeżyny, awokado, wiśnie, jabłka, jagody, borówki, agrest, truskawki, brukselka, cukinia, kiszona kapusta, ogórki, oliwki, seler naciowy, bakłażan i szpinak. Należy natomiast uważać na ziemniaki, buraki, groszek czy kukurydzę.
Aby regulować pracę trzustki warto sięgnąć po soki i koktajle na bazie dozwolonych owoców i warzyw. Diabetykowi do gustu przypadnie przepis na blendowany sok oparty na:
Pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, otręby to istotny element żywienia diabetyka. Zawierają dużą zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na organizm cukrzyka. Dlaczego? Otóż, składnik ten spowalnia wchłanianie glukozy w jelicie, co przekłada się na zmniejszenie glikemii poposiłkowej i wydzielanie insuliny. Ponadto błonnik przyśpiesza proces przemiany materii, co ułatwia zrzucenie nadmiaru kilogramów, które są częstym problemem pacjentów z cukrzycą typu 2.
Zamiast rezygnować z pieczywa, cukrzyk może np. zjeść na śniadanie porcję jogurtu naturalnego z otrębami albo pełnoziarnistą kromkę chleba z hummusem.
Białko to niezwykle wartościowy element diety cukrzycowej. Przede wszystkim to podstawowy budulec organizmu. Ten składnik umożliwia właściwe funkcjonowanie i odżywienie organizmu. Ponadto produkty oparte głównie na białkach nie wpływają bezpośrednio na glikemię poposiłkową.
W tej grupie znajdują się: chude mięso, np. kurczak, indyk, ryby czy chudy nabiał. Natomiast w mniejszej ilości cukrzyk powinien sięgać po rośliny strączkowe, np. fasolę czy soczewicę – oprócz białka dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co przekłada się na ryzyko skoków cukru.
Jeżeli cukrzyk lubi mięso, może zdecydować się na jego przygotowanie go na parze i podanie z dodatkiem warzywnym, np. zielonej sałaty.
Choć cukrzycy powinni ograniczyć, a nawet starać się wyeliminować z diety nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze utwardzone, typu trans, bardzo istotna jest dbałość o obecność w diecie zdrowych tłuszczów, np. roślinnych.
Zdrowy tłuszcz w diecie cukrzyka:
Dobre źródła tłuszczu to m.in. ryby morskie, produkty roślinne, awokado, oliwa z oliwek i orzechy. Tego typu produkty można ze sobą połączyć, by stworzyć smaczny posiłek, np. zaserwować pieczoną w folii do grillowania rybę morską z warzywami, np. z marchewką oraz awokado.
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!