W dzieciństwie często chorowałam i przyjmowałam liczne antybiotyki (pierwsze zapalenie płuc w wieku 2 miesięcy). W wieku nastoletnim pojawiły się przewlekłe zaparcia, a z nimi gazy i wzdęcia. Dodatkowo odczuwam bóle żołądka po niektórych produktach (np. kiwi, pomarańcze, truskawki, borówki, orzechy, miód), a mleko i nabiał powodują silne wzdęcia. Przez wiele lat miałam trudności z regularnym wypróżnianiem, zaparcia Nawet do 5 dni. Mimo to radziłam sobie jakoś, stosowałam dietę low FODMAP. W międzyczasie wykonano kilkukrotnie gastroskopię i USG jamy brzusznej – wszystkie wyniki były prawidłowe. W badaniach krwi okresowo występowały podwyższone wartości bilirubiny i eozynofilii oraz MPV. Gastroskopia w listopadzie - wszytsko w porządku. Kolonoskopia w kwietniu - tak samo. W maju tego roku miałam 3-tygodniowy ból w lewym podżebrzu i luźne, żółte stolce. Objawy cofnęły się na 1,5 tygodnia po lekach. Test na Helicobacter pylori był ujemny, a test na krew utajoną wyszedł dodatni. Lekarz gastroenterolog stwierdził, że wszystko bierze się z zaparć i zalecił kilkumiesięczną kurację kolejnym lekiem.
Odpowiedzi pacjentów
Dodaj odpowiedź