Syrop Lactulosum Hasco to produkt, który zawiera laktulozę ciekłą jako substancję czynną. Laktuloza ciekła to syntetyczny dwucukier, który jest słabo wchłaniany z przewodu pokarmowego. W organizmie laktuloza ciekła ulega rozkładowi w okrężnicy, głównie dzięki bakteriom z rodziny Lactobacillus i Bacteroides. W wyniku tego procesu powstają kwasy, takie jak kwas mlekowy, mrówkowy i octowy, a także dwutlenek węgla. Te kwasy obniżają pH w okrężnicy z 7 do 5-5,5, co wywołuje działanie osmotyczne i zatrzymuje wodę w jelicie grubym. Dzięki temu dochodzi do rozluźnienia i zwiększenia masy kału oraz stymulacji perystaltyki jelit. Syrop Lactulosum Hasco jest również stosowany u pacjentów z encefalopatią wątrobową, ponieważ laktuloza ciekła pomaga zmniejszyć toksyczność amoniaku. Kwasy powstałe w wyniku rozkładu laktulozy ciekłej obniżają wartość pH, co wpływa na przekształcenie amoniaku w nietoksyczne jony amonowe, które zatrzymują się w okrężnicy i obniżają stężenie amoniaku we krwi.