Mieszkanie w Anglii. Mam 3-miesięczna córkę, od urodzenia karmię ja butelka, używam wody butelkowej naturalnej z zawartością sodu. Problem jest po przegotowaniu, pozostaje na dnie garnka taki biały jakby proszek.
Konsultacja z pediatrą prowadzącym.
Biały osad, który pojawia się na dnie garnka po przegotowaniu wody butelkowej, to zazwyczaj osady mineralne, które wytrącają się z wody pod wpływem wysokiej temperatury. W wodzie butelkowanej mogą znajdować się różne minerały, takie jak wapń, magnez czy sód, które są zdrowe i potrzebne organizmowi, ale mogą tworzyć osady podczas gotowania.
Woda zawierająca wysokie stężenie tych minerałów nazywana jest „twardą wodą”. Twardość wody i jej skład mineralny są zwykle podane na etykiecie produktu. Gotowanie takiej wody powoduje, że minerały te krystalizują i tworzą biały osad.
Jeśli chodzi o karmienie dziecka, bardzo ważne jest, aby używać wody bezpiecznej i odpowiedniej dla niemowląt. Woda do przygotowania posiłków dla niemowląt powinna być niskosodowa (zawartość sodu poniżej 20 mg/l) i wolna od zanieczyszczeń.