Witamina D3, znana również jako cholekalcyferol, jest jednym z ważniejszych składników diety człowieka. Należy ona do grupy witamin D, a w organizmie człowieka ulega przekształceniu do postaci aktywnych, które pełnią rolę hormonów. Cholekalcyferol powstaje w organizmie człowieka w obrębie skóry pod wpływem światła nadfioletowego, jednakże synteza w skórze pokrywa tylko niewielką część zapotrzebowania. Głównym źródłem witaminy D jest pokarm, w szczególności mięso, mleko oraz żółtka jaj. Metabolity witaminy D3 mają wiele właściwości, w tym zwiększanie wchłaniania wapnia i fosforanów. Witamina D poprzez pobudzanie wytwarzania swoistego białka w jelicie, ułatwia wiązanie, a następnie transport wapnia do krwi. Cholekalcyferol powoduje także zwiększenie wchłaniania wapnia i fosforanów w obrębie nerek. W kościach zwiększa aktywność osteoklastów oraz osteolizę osteoklastyczną, co prowadzi do zwiększenia stężenia wapnia we krwi i pobudzenia prawidłowego tworzenia i mineralizacji kości. Witamina D3 jest dobrze wchłaniana w jelicie cienkim, a w procesie wchłaniania niezbędną rolę odgrywają kwasy żółciowe. Cholekalcyferol i jego metabolity magazynowane są w wątrobie, tkance tłuszczowej i mięśniach, skąd są stopniowo uwalniane. Niewielkie ilości cholekalcyferolu przechodzą do mleka matki i przez łożysko. Wskazania do stosowania witaminy D3 to zapobieganie krzywicy u dzieci, zapobieganie schorzeniom, gdy stwierdzono ryzyko niedoboru witaminy D, a także leczenie krzywicy i osteomalacji, wywołanych niedoborem witaminy D.