Jak wytłumaczyć nagłe pogorszenie się smaku i węchu?

Mam 26 lat, na początku stycznia 2021 przeszłam zakażenie COVID-19. Miałam lekką gorączkę, słabe samopoczucie i w całości straciłam węch i smak na ok. 10 dni. Smak wrócił do normalności, węch prawie też. Pod koniec marca 2021 nagle zaczęło mi brzydko pachnieć wiele potraw (szczególnie jajka, smażona cebula, czosnek, wino, mięso, kawa). Smak wielu potraw również jest zmieniony (odczucie zepsutego jedzenia, trochę "siarkowy" posmak). Jak wytłumaczyć nagłe pogorszenie się smaku i węchu? Czy stan sprzed choroby wróci? 

Brak odpowiedzi

Treści zawarte w Serwisie mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy Użytkownikiem Serwisu a lekarzem. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej.  W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem.
Dziękujemy
Twoje pytanie zostało wysłane. Nasi specjaliści udzielają odpowiedzi zwykle do kilkunastu godzin od zadanego pytania. Wszystkie odpowiedzi zostaną wysłane na adres e‑mail, który podałeś w formularzu.
lub Umów się na konsultację
Chcesz zadać pytanie i otrzymać odpowiedź od kilku lekarzy?
Zadaj je przez poniższy formularz. Po zatwierdzeniu przez naszego moderatora pytanie zostanie opublikowane, a lekarze będą mogli na nie publicznie odpowiedzieć.
Musisz napisać jeszcze: 50 znaków.
Pytania i odpowiedzi
* Na podany adres e-mail otrzymasz powiadomienie o odpowiedziach na Twoje pytanie. Adres nie będzie widoczny publicznie.
Uzyskaj odpowiedzi
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Potrzebujesz specjalistycznej porady, recepty, zwolnienia lekarskiego (L4) lub skierowania umów konsultację online. Konsultacja lekarska online w 15 minut bez wychodzenia z domu z Receptą na twój telefon.
Nasi specjaliści Jak to działa? Recepta online
2831
Pytań zadanych
przez pacjentów
7031
Odpowiedzi

udzielonych przez specjalistów

80
Lekarzy i specjalistów
udzielających odpowiedzi