1. Artykuły
  2. Dieta onkologiczna. Co jeść i pić, gdy organizm walczy z nowotworem?

Dieta onkologiczna. Co jeść i pić, gdy organizm walczy z nowotworem?

Dieta onkologiczna. Odpowiednio zbilansowana jest nieodłącznym elementem leczenia choroby nowotworowej - może zminimalizować ryzyko powikłań, zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii i radioterapii, a także pozytywnie wpłynąć na układ odpornościowy i naturalne siły obronne organizmu w walce z chorobą. Czego zatem nie może zabraknąć w diecie pacjenta onkologicznego, a czego należy unikać? O tym nasza ekspertka, dietetyk Kamila Górecka-Kirwiel. 

Dieta onkologiczna. Co jeść i pić, gdy organizm walczy z nowotworem? Dieta onkologiczna. Co jeść i pić, gdy organizm walczy z nowotworem?
Spis treści
Dieta onkologiczna. To ma znaczenie Brak apetytu i zagrożenie niedożywieniem Dieta onkologiczna. Postaw na naturalne produkty Pij wodę, zieloną herbatę, sok z buraka Dieta onkologiczna. Te produkty musisz wykluczyć Białko, tłuszcze, węglowodany. Bilans energetyczny musi się zgadzać

Dieta onkologiczna. To ma znaczenie

 

Podczas leczenia choroby nowotworowej należy zwracać szczególną uwagę na zbilansowanie spożywanych posiłków, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

 

Główną rolą diety w tym przypadku jest utrzymanie właściwej masy ciała i zapobieganie niedożywieniu - poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych, a także redukcja skutków ubocznych terapii onkologicznej, stymulacja sił obronnych organizmu i poprawa jakości życia pacjenta - wyjaśnia znaczenie diety onkologicznej Kamila Górecka-Kirwiel.

 

Chemioterapia, radioterapia i chirurgia, ma wiele skutków ubocznych, które mogą wpłynąć na ogólny stan organizmu. W zależności od rodzaju leczenia, pacjenci mogą odczuwać zmęczenie, nudności, bóle głowy i brak apetytu. Terapia może również wpłynąć na układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko infekcji i chorób.

 

Nie ma jednej uniwersalnej diety, która pasowałaby do wszystkich pacjentów onkologicznych. Właściwe żywienie zależy od indywidualnych potrzeb, rodzaju choroby i etapu leczenia. Pacjenci muszą dostosować swoją dietę i styl życia, aby pomóc organizmowi w radzeniu sobie z trudnościami. Zdrowa dieta, regularna aktywność fizyczna i wystarczająca ilość snu to podstawa - podkreśla dietetyk.

arrow Celiakia. Kiedy rezygnacja z glutenu to konieczność
arrow Niedowaga. Przyczyny, konsekwencje i plan działania
arrow Niedobór magnezu. Jak rozpoznać? Jak zapobiegać?
arrow Ciśnienie krwi. Dlaczego warto je mierzyć?
arrow Wzdęcia. Dieta może pomóc rozwiązać problem
arrow Choroba Leśniowskiego-Crohna. Konieczna indywidualna dieta

Brak apetytu i zagrożenie niedożywieniem

 

Pacjenci onkologiczni są szczególnie zagrożeni niedożywieniem, ponieważ choroba i leczenie mogą wpłynąć negatywnie na ich apetyt, wchłanianie składników odżywczych i przyswajanie pokarmów. Niedożywienie może prowadzić do osłabienia organizmu, zmniejszenia siły mięśniowej i zwiększenia ryzyka infekcji.

 

Aby zapobiec niedożywieniu, ważne jest, aby pacjenci onkologiczni dbali o swoją dietę i unikali składników, które mogą osłabiać organizm. Dieta powinna być bogata w białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, a także zawierać odpowiednią ilość wody - wylicza Kamila Górecka-Kirwiel.

 

Należy ponadto unikać spożywania zbyt dużej ilości jedzenia na raz i zamiast tego jeść kilka mniejszych posiłków w ciągu dnia.

 

Jeśli pacjent ma problemy z jedzeniem lub odczuwa nudności, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą zalecić odpowiednie strategie żywieniowe lub suplementy diety. Możliwe, że pacjentowi zostanie zalecone przyjmowanie dodatkowych witamin i minerałów lub odżywczych napojów białkowych, aby pomóc mu zachować odpowiednie poziomy składników odżywczych w organizmie - wyjaśnia nasza ekspertka.

 

I jak dodaje:

 

Istotne jest również, aby pacjent onkologiczny miał wsparcie ze strony rodziny i przyjaciół oraz przestrzegał zaleceń lekarza i dietetyka w kwestii żywienia. Dzięki temu będzie miał większe szanse na utrzymanie prawidłowej masy ciała i zdrowia w trakcie leczenia choroby nowotworowej.

 

Dieta onkologiczna. Postaw na naturalne produkty

 

Czego nie może zabraknąć w diecie pacjenta onkologicznego? Nasza ekspertka odpowiada:

 

W diecie powinny przeważać produkty naturalne, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, białko pochodzące z chudego mięsa, ryb, jajek, nasion, orzechów oraz produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

 

Warzywa i owoce są niezwykle ważne w diecie pacjentów onkologicznych, ponieważ są bogate w błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnoziarniste produkty zbożowe zapewniają organizmowi niezbędną dawkę węglowodanów, a także błonnika, który ma korzystny wpływ na układ trawienny.

 

Pacjenci onkologiczni powinni unikać tłuszczów trans i nasyconych, które mogą wpłynąć negatywnie na zdrowie. Zamiast tego warto wybierać tłuszcze nienasycone, które znajdują się w olejach roślinnych, orzechach i nasionach, a także w rybach.

 

Pij wodę, zieloną herbatę, sok z buraka

 

Pamiętać należy o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Jak podkreśla dietetyk, pacjenci onkologiczni powinni uważać na spożywane napoje i soki, ponieważ wiele z nich zawiera dużo cukru i sztucznych dodatków, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.

 

Niemniej jednak, istnieją pewne napoje i soki, które warto wprowadzić do diety, ponieważ są one bogate w składniki odżywcze i mogą pomóc wzmocnić organizm i przeciwdziałać chorobie nowotworowej:

 

  1. Woda jest kluczowa dla dobrego zdrowia, a pacjenci onkologiczni powinni pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody każdego dnia.
  2. Zielona herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami, przyczyniającymi się do powstawania nowotworów. Dodatkowo, zielona herbata zawiera katechiny, które pomagają wzmocnić system odpornościowy i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
  3. Sok z granatu jest bogaty w przeciwutleniacze i może pomóc w ochronie przed chorobami nowotworowymi, zwłaszcza rakiem prostaty i piersi. Ważne jednak, aby go nie pić (podobnie jak sok z grejprufa) w trakcie chemioterapii - wchodzi bowiem w niepożądane reakcje z lekami i może osłabiać ich działanie. 
  4. Sok z buraka zawiera antocyjany, które pomagają chronić przed uszkodzeniami DNA i zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
  5. Koktajle owocowe i warzywne są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które mogą pomóc wzmocnić system odpornościowy i przeciwdziałać chorobom.

 

Dieta onkologiczna. Te produkty musisz wykluczyć

 

Ważne jest, aby unikać spożywania produktów zawierających substancje, które mogą mieć szkodliwy i rakotwórczy wpływ na organizm.

 

Należą do nich: nitrozaminy, azotany i azotyny używane do konserwowania żywności, aflatoksyny obecne w spleśniałych ziarnach zbóż i nieświeżych orzechach, heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne, powstające w czasie wędzenia, grillowania i smażenia w wysokich temperaturach, a także sól kuchenna i alkohol - wylicza Kamila Górecka-Kirwiel.

 

Pacjenci onkologiczni powinni unikać spożywania żywności, która może mieć negatywny wpływ na ich zdrowie lub wpłynąć na skuteczność leczenia. W związku z tym należy całkowicie wykluczyć:

 

  • Produkty wysokoprzetworzone - takie jak fast-foody, słodycze, chipsy, słone przekąski i napoje gazowane, które zawierają dużą ilość tłuszczów trans i nasyconych, cukrów i soli.
  • Mięso czerwone i przetworzone - takie jak wędliny, kiełbaski, szynki, które są bogate w tłuszcze nasycone i sól.
  • Żywność bogatą w cukier - takie jak słodkie desery, ciasta, cukierki

 

Białko, tłuszcze, węglowodany. Bilans energetyczny musi się zgadzać

 

W przypadku dorosłych pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, zapotrzebowanie energetyczne powinno wynosić 25-35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę, a u chorych z objawami wyniszczenia lub zagrożonych jej rozwojem - nawet do 40-45 kcal/kg należnej masy ciała na dobę.

 

Podczas choroby zapotrzebowanie na białko również zwiększa się, a podstawowe zapotrzebowanie u dorosłych pacjentów powinno wynosić 15-20% energii ogółem, czyli średnio 1,3g/kg na dobę. Spożycie białek pochodzenia zwierzęcego i roślinnego powinno być w stosunku 1:1 - podaje nasza ekspertka.

 

Tłuszcze powinny stanowić ok. 30-50% zapotrzebowania energetycznego, ale zwykle planuje się ich spożycie na poziomie 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego.

 

Właściwości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3, odgrywają szczególnie istotną rolę w procesie leczenia chorób nowotworowych. Mają one pozytywny wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę funkcjonowania mózgu oraz redukcję stanów zapalnych, procesów przerzutowania oraz wyniszczania nowotworowego - podkreśla dietetyk.

 

Należy również zadbać, aby 35-50% spożywanej energii pochodziło z węglowodanów, w tym z pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak kasze, ryż, pieczywo i makaron, oraz z warzyw i owoców. Spożycie cukrów prostych, np. z sacharozy, słodyczy lub owoców, nie powinno przekraczać 10%.

 

Podczas leczenia nowotworowego zaleca się minimalizować spożycie węglowodanów prostych, ponieważ stanowią one źródło energii dla wzrostu guza. Komórki nowotworowe są w stanie zużyć kilkaset gramów glukozy dziennie, a nadmiar cukrów prostych może nasilać skutki uboczne leczenia. Węglowodany powinny stanowić określoną część diety, aby białko mogło być w pełni wykorzystywane na potrzeby budulcowe.

 

Osoby z guzami w przewodzie pokarmowym powinny unikać pieczywa razowego i produktów na bazie mąki razowej, zastępując je łatwiej strawnym pieczywem pszennym. Warzywa i owoce można gotować, dusić lub piec, aby ułatwić ich spożywanie w przypadku trudności z rozdrabianiem i przełykaniem twardych części pożywienia.

 

Przy występowaniu guza nowotworowego organizm zwiększa swoje zapotrzebowanie na antyoksydanty, które pomagają w procesie walki z procesem zapalnym. Istotną rolę odgrywają tutaj witaminy C, E, beta-karoten, cynk, selen, miedź, magnez, mangan, a także bioaktywne substancje takie jak koenzym Q10, polifenole i fitosterole - tłumaczy Kamila Górecka-Kirwiel.

 

Antyoksydanty dostarczane wraz z pożywieniem do organizmu mają zdolność do blokowania wolnych rodników i neutralizowania ich szkodliwego działania, co pomaga w ochronie błon komórkowych. Zaleca się spożywanie antyoksydantów w naturalnej postaci, wraz z dietą.

 

Pacjenci, którzy mają trudności z przyjmowaniem zbilansowanej diety, mogą skorzystać z gotowych preparatów, takich jak dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Diety te są najczęściej dostępne w postaci wysokoenergetycznego i wysokobiałkowego płynu w butelkach i stanowią dodatkowe lub jedyne źródło pożywienia dla pacjentów - kończy dietetyk.

Kamila Górecka-Kirwiel dietetyk artykuły 20 artykułów więcej informacji Umów wizytę więcej informacji

Dyplomowany dietetyk, trener personalny i instruktor rekreacji w specjalności jazda konna. Dyplom dietetyka uzyskała w Polskim Instytucie Dietetyki. Odbyła szereg certyfikowanych kursów dotyczących dietetyki i sportu organizowanych przez Centrum Szkoleń Sportowych, A4 Academy i Global Sports Academy. 

Prowadzi konsultacje dietetyczne, przygotowuje diety redukcyjne i w jednostkach chorobowych, uczy samodzielnego planowania posiłków. Edukuje pacjentów z zakresie zdrowego odżywiania i zmiany nawyków żywieniowych. Opracowuje plany treningowe i prowadzi swoich pacjentów ćwiczących samodzielnie w domu i na siłowni.

Szybka konsultacja:
Tabletka "dzień po" e-Recepta L4 Online
Najnowsze pytania pacjentów
Nagła potrzeba zjedzenia czegokolwiek - czym może być spowodowana?
Chciałabym wiedzieć, co może być tego przyczyną: mianowicie za każdym razem gdy budzę się w nocy bądź też zdarzy mi się uciąć sobie drzemkę w dzień (czasem tylko 10-15 minut), po obudzeniu czuje ogromną potrzebę zjedzenia czegokolwiek. Nie muszą ta być słodycze, ale cokolwiek i nie umiem nad...
Ewgenij Mozgunow
lekarz rodzinny, anestezjolog, lekarz w trakcie specjalizacji, lekarz medycyny pracy
Umów wizytę
Witam, szukałbym przyczyny Pani objawów w nagłym spadku poziomu glukozy. Radziłbym wykokanie badań w kierunku poziomu glukozy, insuliny, glukagonu. Również polecam mieć w domu glukometr i notować poziom cukru w takich przypadkach. Po kilku tygodniach obserwacji polecam z notatkami zapisać się na wizytę do lekarza medycyny rodzinnej. Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam serdecznie dr n med Ewgenij Mozgunow
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z dietetykiem.
Czy składniki zawarte w tym suplemencie mogą zaburzyć działanie tabletek antykoncepcyjnych?
Od ponad roku stosuję tabletki antykoncepcyjne. Chciałabym poszerzyć swoją dietę o suplement. Dzienna porcja to 3 kapsułki, które zawierają: L-karnityna 300mg ekstrakt z gorzkiej pomarańczy 300mg ekstrakt z zielonej herbaty 200mg EGCG 90mg kofeina 200mg ekstrakt z garcinia cambogia 150mg...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja z ginekologiem prowadzącym.
Do jakiego specjalisty mam się jeszcze udać? Jakie badania wykonać?
Jak twierdzą lekarze, jestem rzadkim przypadkiem w Polsce. Mam 20 lat, wszystko trwa 2 lata, mężczyzna. U jakich lekarzy, specjalistów byłem: - endokrynolog - hepatolog - gastrolog - dietetyk kliniczny - rodzinny - urolog. Żaden nie może mnie zdiagnozować. Objawy: Gazy śmierdzące dużo w...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Podane zostało wiele objawów nie mających zapewne ze sobą związku.
Czy w moim przypadku mogę stosować poniższą suplementację?
Czy któreś z poniższych suplementów, jakie stosuje może negatywnie skutkować na żołądek jeżeli cierpię na zapalenie żołądka i dwunastnicy? diosmina witamina C kwas hialuronowy i kolagen żeń-szeń (koreański, amerykański, syberyjski) korzeń maca - buzdyganek 
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja z lekarzem prowadzącym.
Jakie badania powinnam wykonać, aby pójść do gastrologa z całym pakietem potrzebny badań do diagnozy?
Od jakiś około 2,5 miesięcy miewam bóle nadbrzusza, zgagę, puste odbijanie, uczucie ciała obcego w gardle. Przez 2 miesiące miałam bóle nadbrzusza raz na jakiś czas po obiedzie, które po około 10 minutach ustępowały, zgaga występowała raz na kilka tygodni i była ona łagodna....
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Do jakiego lekarza udać się z bólem brzucha, co może być przyczyną?
Od jakiegoś czasu boli mnie brzuch, mam nudności. Uczucie jakby niestrawności w brzuchu. Po posiłku robi mi się niedobrze, bierze mnie na wymioty. Mało jem, i chudnę. Ważę 63 kg przy wzroście 188 cm. Mam niedowagę, ogólne złe samopoczucie, zmęczenie. Cierpię na schizofrenie prosta.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja u gastroenterologa.
Karolina Raczyńska
lekarz
Umów wizytę
Podane parametry wskazują na niedowagę. Jeśli spadek masy ciała miał miejsce na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy to niezbędne jest badanie fizykne, badania laboratoryjne i być może diagnostyka endoskopowa (gastroskopia). Koniecznie proszę w pierwszej kolejności udać się do lekarza rodzinnego gdyż wstępna diagnostyka i ew. leczenie (również zlecenie ewentualnej gastroskopii) jest jak najbardziej w zakresie jego kompetencji.
Co zrobić, żeby nie bolały mnie nogi i dół pleców podczas spacerów?
 Mam 24 lata i przez depresję mam mało ruchu, mam też nadwagę.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Sylwester Król
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Wskazana wizyta lekarska stacjonarnie.
Czy takie spadki energii są normalne?
Wykonuję regularnie badania krwi — ostatnie miałam pod sam koniec sierpnia i jedyne co mi wyszło to leciutko obniżony poziom cukru i po prostu mam zalecone częściej jeść posiłki, bo mam zbyt długie przerwy jednak często mam spadki energii, jestem zmęczona bez powodu i raz na jakiś czas...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Co może być przyczyną mojej nadwagi?
Szukam przyczyny tego, że nie mogę schudnąć. Mam 39 lat  175 cm wzrostu i 15 kg nadwadi, zrobiłabym wszystko, żeby schudnąć, ale nie mogę. Miałam nadczynność tarczycy z haschimoto (miałam również nadwagę) teraz wyniki tarczycowe mam idealne i moja endokrynolog powiedziała, że nie...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Żołądek kaskadowy - jak go wyleczyć?
Jak leczy się żołądek kaskadowy? Lekarz stwierdził, że przez 5 lat nie mogę się objadać? Proszę o poradę jak się odżywiać.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z lekarzem prowadzącym.
Czy w pojemniku z żywnością mógł się wytworzyć jad kiełbasiany?
W czwartek wieczorem (13.09) przyszedł katering kubełkowy o godzinie około 20, jedzenie wyglądało normalnie, wstawiłem do lodówki. (Termin ważności był do 15.09). W niedzielę dnia 17.09 zauważyłem, że pudełko z jedzeniem bardzo mocno napuchło. Dnia następnego w poniedziałek wyjąłem potrawę...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z firmą kateringową.
Jak prawidłowo liczyć wartości odżywcze?
Jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce termicznej (np. mięso, warzywa, kasze, ryż, makaron)? Czy liczyć wagę i wartości dla surowego produktu, czy dla produktu po obórce termicznej (np. dla kaszy, mięsa)? 
Elżbieta Dziadowicz
dietetyk
Umów wizytę
Z reguły liczy się wartość odżywczą dla surowego produktu przed obróbką. Wyjątek stanowią produkty przy których w tabeli wartości odżywczych jest napisane, iż produkt jest ugotowany.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z dietetykiem.
Czy branie kreatyny w moim przypadku jest szkodliwe?
Mam jedną nerkę, która jest co prawda zdrowa. Zacząłem ćwiczyć sport siłowy i chciałbym zacząć brać kreatynę, aby polepszyć swoje efekty.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Konsultacja z lekarzem prowadzącym.
Dieta przy kaskadzie żołądka.
Mam kaskadę żołądka. Są jakieś zalecenia dotyczące diety i czy jest jakaś pozycja, która przyspieszy opróżnianie żołądka (chodzi o zginanie)?
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja gastroenterologiczna.
Dawid Luwański
Umów wizytę
Zalecana konsultacja gastroenterologiczna.
Adam Mallach
lekarz, ginekolog - położnik, internista
Umów wizytę
Zalecana konsultacja gastroenterologiczna.
Sylwester Król
ginekolog - położnik
Umów wizytę
Zalecana konsultacja gastroenterologiczna.
Czy z powodu niedowagi grożą mi konsekwencje zdrowotne?
Od dziecka mam niedowagę i mało jem. Obecnie mam 33 lata i niedowagę (173 cm i 48 kg). Nie jestem w stanie przytyć do prawidłowej wagi. Wyniki krwi oraz hormonalne są prawidłowe, czuję się też dobrze.
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana stacjonarna wizyta lekarska.
Pokaż więcej pytań więcej
CHCESZ ZADAĆ PYTANIE?
Musisz napisać jeszcze: 50 znaków.
Dziękujemy
Twoje pytanie zostało wysłane. Nasi specjaliści udzielają odpowiedzi zwykle do kilkunastu godzin od zadanego pytania. Wszystkie odpowiedzi zostaną wysłane na adres e‑mail, który podałeś w formularzu.
lub Umów się na konsultację

Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!

Lekarz online czeka na Ciebie
Umów wizytę
e-Recepta e‑Recepta L4 L4 Tabletka po Przeziębienie